MAINOS
MAINOS

Vimpelissä pohdittiin, tekeekö omistajanvaihdos onnelliseksi?

Vesa Alanko-Luopa esitteli JPYP:n käytettävissä olevia neuvontapalveluita omistajanvaihdosprosessissa.

Viime viikolla vietettiin Suomen ensimmäistä omistajanvaihdosviikkoa. Viikon aikana järjestettiin suuri joukko tapahtumia, jotka oli suunnattu niin ostajille, myyjille, luopujille, jatkajille, asiantuntijoille kuin poliittisille päättäjillekin.

Perjantaina kuntalaisten olohuoneella Vimpelissä JPYP:n ja SeAMK:n yhteistyössä järjestämä paikallinen omistajanvaihdostapahtuma alkoi aamupalalla, jonka jälkeen puheenvuoroista vastasivat omistajanvaihdoksien parissa 20 vuotta mukana ollut Juha Tall Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, Vesa Alanko-Luopa JPYP:stä sekä tuoreen yrityskaupan myyjän roolissa Helena Apilasaho Helenan Tilipalvelusta.

MAINOS

Ensimmäisessä puheenvuorossaan Tall oli saanut pohdittavaksi haastavan kysymyksen, johon ei yksiselitteistä vastausta ollut edes pitkän kokemuksen perusteella antaa: tekeekö omistajanvaihdos onnelliseksi?

– Tärkeää on, kun ostajalla on pohdittavanaan jokin kysymys, olipa kysymys sitten miten epäolennainen yrityskaupan kannalta tahansa, siihen vastataan, Juha Tall tietää. Hänen mielestään on ilmeistä, että myyjä tietää yrityskaupasta aina enemmän kuin ostaja ja ostajan luottamus vahvistuu, kun vastauksia ei pantata.

– Päätös yrityskaupasta tehdään aina tunteella, osasi Tall sanoa kuitenkin varmaksi.

Hänen havaintojensa mukaan yrittäjillä on kuitenkin yleensä taipumusta rationaaliseen ajatteluun, tämä näkyy siinä, että heillä on yleensä jonkinlainen strateginen kuva olemassa tulevaisuutta mielessään piirtäen.

Tämä yrittäjiin liitetty piirre saattaa ilmetä esimerkiksi niin, että toimintaansa käynnistävän yrittäjän ajatukset saattavat jo helposti siintää niinkin pitkällä, että ajatuksena on myydä yritys vaikkapa kymmenen vuoden päästä jo eteenpäin. Sitä kohti mennään sitten kasvattamalla myyntiä ja huolehtimalla yrityksestä, jotta yritys kehittyy kohti tavoitteellista myyntipistettä.

Pitkän linjan yritysasiantuntija Vesa Alanko-Luopa antoi tämän jälkeen tietoa, kuinka JPYP voi auttaa omistajanvaihdoksessa. Hän kertoi JPYP:n tukevan myyjän ja ostajan prosessia neuvomalla muun muassa prosessin vaiheista, rahoituskanavista ja ohjaa omistajanvaihdoksiin liittyvien asiantuntijoiden pariin.

Lopuksi puheenvuoro annettiin yrityksensä äskettäin eteenpäin myyneelle Helena Apilasaholle. Hän kertoi, kuinka ajatus yrityksen myymisestä oli alkanut yllättäen itää muutama vuosi sitten juuri Juha Tallin esitelmän innoittamana.

Nyt myyntipiste oli saavutettu ja omistajanvaihdos oli kokonaisuudessaan ollut kaikessa tunteiden vuoristoradassa ja luopumisentuskassaankin positiivinen kokemus. Hänen mukaansa positiiviseksi kokemukseksi prosessin teki etenkin se, että kemiat kohtasivat ostajan kanssa.

Silti yrityksen myyminen vaati hänen kohdallaan rohkeutta ja luopumisen opettelua, sekä ajatusmaailman kehittymistä siihen oivallukseen, ettei samaa asiaa tarvitse jatkaa 70-vuotiaaksi tai kuolemaan saakka.

Tyytyväinen yrityskaupan läpikäynyt Apilasaho ei kuitenkaan osaa vielä sanoa, mitä seuraavaksi, mutta tietynlainen helpotus on jo syntynyt prosessin tuloksena.

Tapahtumaan oli saapunut myös yritysvaihdoksen toinen osapuoli kertomaan oman kokemuksensa tapahtuman kuulijoille. Helenan kanssa kauppaa käynyt yritystoiminnan itselleen ostanut Satu Toijala-Saari oli koonnut Juha Tallin puheenvuorosta tärkeimpiä asioita ja kertoi niiden pohjalta oman näkemyksensä yrityskauppojen sujumisesta kohdallaan.

Hänen mielestään yrityskauppojen onnistumiseen liittyy vahvasti avoin ilmapiiri ja luottamus. Tall ja Toijala-Saari olivat yhtä mieltä siitä, että onnelliseksi tekevää vaikutustakin tärkeämpää on pystyä rakentamaan luottamus ostajan ja myyjän välille.

Annika Brander

Exit mobile version