MAINOS
MAINOS

Sähkön hinta huolettaa – yksinkertaiset niksit vähentävät kodinkoneiden energiankulutusta

Kauppias Jukka Siirtola Veikon Koneesta Alajärveltä kertoo, että kuivausrummusta kannattaa varmistaa, että siinä on lämpöpumppu. Ilman sitä kuivausrumpu on yksi kodin sähkösyöpöistä, lämpöpumpulla varustettu taas ei ole.

Sähkön hinta huolettaa ja kodeissa katse kääntyy helposti sekä kodinkoneisiin kuin viihde-elektroniikkaankin.

Mutta mikä niistä on sähkösyöppö, pitäisikö kymmenvuotias pakastin jo uusia vai napata televisio pois pistokkeesta silloin, kun sitä ei pitkiin aikoihin tulla katselemaan?

MAINOS

Alajärvellä Veikon Koneen kauppias Jukka Siirtola kertoo, että erilaisten koneiden ja laitteiden sähkönkulutukseen vaikuttavat monet tekijät.

– Kylmälaitteet tulee sen sijaan huoltaa säännöllisesti, eli vetää ulos paikaltaan vähintään kerran vuodessa ja imuroida ja puhdista niiden takaosat. Lämmöt tulee säätää suosituksen mukaiseksi, jääkaappi 3-5 asteeseen ja pakastin 18 pakkasasteeseen.

– Jos kylmälaitetta – tai yleensäkään mitään kodinkonetta – pitää uusia, kannattaa valita tuote, jolla on mahdollisimman hyvä energialuokka, Siirtola sanoo ja huomauttaa, että uuden kodinkoneen ostajalle saattaa kaupassa olla edessä yllätys.

– Aikaisemmin tarjolla oli valikoimaa A ja A ++ -luokkiin saakka, mutta nyt esimerkiksi kylmälaitteissa energiamerkinnät ovatkin tyypillisesti D tai F.

– Tämä johtuu energialuokituksen muutoksista, jotka tipauttivat entiset A++ laitteet E-luokkaan ja aikaisemmat A+ luokitellut luokkaan F.

Muutoksen tarkoitus on kehittää luokitusta ja samalla mittaustavat ovat muuttuneet. Vastaavasti laitevalmistajat pyrkivät nyt koko ajan parempiin luokituksiin uusien kriteerien mukaan.

Pyykinpesukoneiden kanssa tilanne on samankaltainen. Tärkeää energian säästämisessä on huoltaa konetta ja pestä se vähintään kahden kuukauden välein, sillä epäpuhtaudet lisäävät energiankulutusta.

Sama on tilanne astianpesukoneissa. Sekä pyykin- että astianpesukoneissa on usein Eco-ohjelmat, joita kannattaa käyttää, vaikka ne pesevätkin ohjelmaa normaaliohjelmia kauemmin. Tästä huolimatta ne säästävät sekä energiaa että vettä. Molemmat laitteet kannattaa käynnistää vasta sitten, kun ne ovat täynnä. Vajaita koneellisia ei kannata pestä.

Pyykin kuivatukseen lämpöpumpulla varustettu kuivausrumpu on energiatehokkain. Jos pyykkiä haluaa säästösyistä kuivattaa vaikkapa pesuhuoneessa, jossa on lattialämmitys, se vie energiaa enemmän kuin tehokas kuivausrumpu.

Uusimmissa kuivausrummuissa lämpöpumppu on pääsääntöisesti kaikissa, niitä alkoi tulla kuivausrumpuihin jo kymmenisen vuotta sitten. Jos et ole varma, onko sellainen omassa kuivausrummussasi, se kannattaa varmistaa ohjekirjasta.

Mikäli sitä ei ole, on järkevää alkaa miettiä, olisiko kuivausrummun uusiminen ajankohtaista, sillä ilman lämpöpumppua kuivausrumpu on sähkösyöppö.

– Muuten kuivausrummun käyttö ei vaadi paljon huoltoa, vain suodattimet tulee puhdistaa aina kuivauksen jälkeen.

Pienemmissä kodinkoneissa pölynimureista on energialuokitukset poistuneet, mutta ne ovat todennäköisesti palaamassa takaisin. Nyt pölynimurien moottorit ovat 700 wattisia, mutta imutehot silti yhtä hyviä kuin vanhemmissa, enemmän energiaa kuluttavissa malleissa.

Ruoanlaittopuolella liesissä on kolmea tyyppiä: liesilevyt, keraamiset ja induktiot. Samassa järjestyksessä kulkevat niiden tarvitsema energiamäärä, eli liesilevyt kuluttavat sähköä eniten, induktioliedet vähiten. Uuneissa kiertoilma vie selvästi vähemmän sähköä kuin perinteinen, ihan jo siksikin, että se ei vaadi esilämmitystä.

Mikroaaltouunin käyttö on järkevää mihin se vain soveltuu ja myös airfryer ilmafriteerauskeitin on niin ikään vähän energiaa tarvitseva.

Viihde-elektroniikan puolella nykyaikaiset led-televisiot kuluttavat sähköä huomattavasti vähemmän, kuin vanhat plasmatelevisiot. Jukka Siirtola toteaakin, että nykyisillä energianhinnoilla vanhan plasmatelevision uusimista kannattaa tosissaan miettiä, sillä ero on merkittävä.

Olipa televisio millainen tahansa, niin jos sitä ei katsella pitkään aikaan, sen töpseli kannattaa vetää pois seinästä, kuten yleensäkin kaikkien sähkölaitteiden, joita käytetään harvoin. Vaikka yksittäisen laitteen kulutus ei olisi suuri, niin yhdessä nekin kasvattavat laskua.

Tietokoneista sähköä vievät eniten isot ja tehokkaat pelikoneet. Ne toki myös lämmittävät, mutta kulutuskin on aivan muuta kuin vaikkapa läppäreiden. Kannettavissa on yleensäkin pienet virrankulutukset, olivatpa ne puhelimia tai tabletteja. – Silti näissäkin pätee sama sääntö, kun niitä ei käytetä, kannattaa ottaa virrat pois ja irrottaa laturit seinästä.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version