MAINOS
MAINOS

Kynttilät syttyvät itsemurhan tehneiden muistoksi

Itsemurhan tehneitä muistetaan sunnuntaina 20.11. Valtakunnallinen Kynttilätapahtuma järjestetään tänä vuonna verkossa. Lisäksi järjestetään tapahtumia eri puolilla Suomea, joissa sytytetään kynttilät itsemurhan uhreina kuolleiden muistolle. Tukea saa ja muisteluun voi osallistua myös verkossa.

Kynttilätapahtuma järjestetään nyt 31. kerran. Tapahtuman aloitti vuonna 1992 Mielenterveyden keskusliitto, mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten valtakunnallinen järjestö. Vuodesta 1998 tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Surunauhan kanssa, joka on valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille.

MAINOS

Kynttilätapahtuma kunnioittaa itsemurhan kautta kuolleiden muistoa ja pyrkii tuomaan lohtua läheisensä menettäneille. Vuonna 2020 Suomessa tehtiin 717 itsemurhaa. Itsemurhien määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1990. Jokainen itsemurha koskettaa läheisesti arviolta jopa kymmentä ihmistä ja aiheuttaa läheisille usein traumaattisen kriisin. Vuositasolla itsemurhamenetyksen kokee yli 7000 suomalaista.

Kynttilätapahtuma aloittaa valtakunnallisen Mielenterveysviikon, jonka teema kiteytyy tänä vuonna toivoon. ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”, viikolla muistutetaan.

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma verkossa

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä Helsingistä kello 19 alkaen. Ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden tarinoita ja keskustelua vertaistuen merkityksestä.

Tapahtuman juontaa toimittaja Renaz Ebrahimi. Lisäksi lähetyksessä esiintyvät duo Emma Salokoski ja Jarmo Saari sekä runoilija Miika Nuutinen.

Hae tukea ja näytä tukesi verkossa

Surunauhan vertaistukijat päivystävät Tukinet-palvelun chatissa 20.11. kello 20–21.30. Chatissa voi keskustella vapaasti läheisen itsemurhaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista tai elämästä läheisen menetyksen jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa voi jakaa kuvan sytyttämästään kynttilästä ja jakaa sen tunnisteilla #kynttilätapahtuma #mielenterveysviikko.

Exit mobile version