Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla pohjalaismaakunnissa Karperönjärvellä ja Lappajärven Lakaniemessä on havaittu hieman sinilevää.
Merialueilla tai merenrannoilla ei ole vielä valtakunnallisessa sinileväseurannassa tehty tällä alueella sinilevähavaintoja. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto teki Järvi-meriwikiin vietyjä havaintoja tämän viikon keskiviikkona ja Halsuanjärven uimarannalla, Hejmsjön uimarannalla ja Prästlandin rannalla, joissa havaittu hieman sinilevää sekä Räyringinjärven uimarannalla on havaittu runsaasti sinilevää.
Kunnan ympäristöterveydenhuolto seuraa ja tiedottaa sinilevätilanteesta muun muassa kunnan verkkosivuilla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ilmoittaa pohjalaismaakuntien sinilevätilanteesta tiedotteessaan torstaisin.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopisteitä on Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, näistä havaintopisteistä tehdyt havainnot viedään Järvi-meriwikiin.
Lisäksi tiedotteessa kerrotaan muutkin pohjalaismaakunnissa tehdyt havainnot, jotka on viety Järvi-meriwikiin. Kansalaisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueemme sinilevätarkkailuun.
Levähavaintoja voi ilmoittaa myös leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.
Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, joten levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella. Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin.
Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.
Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Sinileväistä vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä eikä löylyvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.