MAINOS
MAINOS

Amerikan pikkuserkku vieraili Alajärvellä

Pikkuserkukset Esko Uusitalo (vas.), Roy Tuomisto ja Toivo Uusitalo muistelivat menneitä ja kertoivat sukutarinoita. Vierailu ulottui esimerkiksi Alajärvelle.

Yhdysvaltain Pennsylvaniassa asuva Roy Tuomisto vieraili pari viikkoa sitten Alajärvellä sukulaisiaan tapaamassa. Vierailu sujui sukua ja menneitä muistellessa englantia ja suomea rupatellen, Ritva ja Veikko Turpeisen kestittäminä. Amerikan-sukulaisten huimaa elämäntarinaa muisteltiin Alajärvellä.

Tätä nykyä 72-vuotiaan Royn isoäiti Maria (Mary) Uusitalo syntyi Alajärveltä vuonna 1880. Vuonna 1902 hän muutti satojen muiden nuorten tavoin parempaa elämää etsimään Amerikkaan. Maija-täti, kuten Marya täällä kutsuttiin, piti tiiviisti kirjeyhteyttä entiseen kotimaahansa. Hän myös lähetti meille sukulaisille lukuisia avustuspaketteja sodan aikana ja vielä 1950-luvulla.

MAINOS

Yhteys katkesi ja löytyi

Maija-tädin kuoltua 1959 yhteys Amerikan sukulaisiin katkesi pariksi kymmeneksi vuodeksi, kunnes Suomi-Seuran avustuksella saimme yhteyden Maijan vävyyn Kalle Tuomistoon ja Kallen poikaan, pikkuserkkuuni Royihin. Royn äiti oli menehtynyt vaikean sairauden murtamana vuonna 1953, vain 41-vuotiaana Royn ollessa vasta kaksivuotias.

Olin pitkään, 7–8 vuotta, kirjeenvaihdossa Kalle Tuomiston kanssa. Kirjeenvaihto alkoi 1980-luuvlla ja kesti 90-luvulle saakka. Kirjeissä ja äänittämällään kasetilla Kalle kertoi mielenkiintoisia asioita perheensä historiasta.

Kalle ja Roy vierailivat Suomessa 60-luvulla, Royn ollessa vielä nuori. Yhteys Kallen perheeseen katkesi hänen kuoltuaan, mutta vuonna 2014 Roy otti minuun yhteyttä. Hän tiesi Esko Uusitalo -nimen – jonka omaavia on monta – ja sai yhteyden minuun. Roy vieraili Suomessa vuonna 2016 kahden lapsensa kanssa. Hän ei oppinut lapsuudessaan suomen kieltä, mutta on opiskellut sitä jonkin verran.

Huima pako

Kertomusta perheensä matkasta Neuvosto-Venäjälle Kalle ei ollut kaikkine yksityiskohtineen koskaan kertonut edes pojalleen Roylle. Vuonna 1932 Royn vanhemmat Aune ja Kalle Tuomisto muuttivat neuvostopropagandan houkuttelemina Yhdysvalloista silloiseen Leningradiin. Aune Tuomisto toimi englannin kielen opettajana ja Kalle rakennustöissä. Pian he huomasivat, ettei elämä Neuvostoliitossa ollutkaan kovin ruusuista.

Pariskunta oli onneksi säilyttänyt Yhdysvaltain passinsa, sillä kun Aune alkoi odottaa lasta, hän sai passinsa ansiosta luvan lähteä synnytysmatkalle Amerikkaan seuraavana vuonna 1933. Kalle Tuomisto joutui jäämään ”panttivangiksi” Venäjälle varmistamaan vaimonsa paluun Leningradiin.

Aune ei koskaan palannut takaisin Neuvostoliittoon, ja Kallekin suunnitteli pakomatkaa. Pimeyden turvin lokakuisena yönä vuonna 1934 ollessaan 32 vuotias Kalle Tuomisto toteutti suunnitelmansa ja ui hyisessä vedessä Rajajoen yli Suomen puolelle. Suomen ja Neuvostoliiton välinen raja kulki tuolloin Rajajokea pitkin 30 kilometrin etäisyydellä Leningradista.

Suomessa Kalle Tuomisto pantiin ensin täisaunaan ja sitten ankariin kuulusteluihin. Silloinen suojelupoliisi tarkisti, ettei uimalla Suomeen tullut mies ole vakooja. Pian asia selvisi. Kalle Tuomisto tunnistettiin Orivedellä 1902 syntyneeksi mieheksi, ja hän pääsi heti matkustamaan perheensä luokse Amerikkaan.

Kalle Tuomisto eli pitkän, vaiheikkaan ja onnellisen elämän ja kuoli Amerikassa yli 90-vuotiaana.

Roy sanoi meille, että hän tulisi ensi kesänä uudestaan Suomeen.

Esko Uusitalo

Exit mobile version