MAINOS
MAINOS

Nygårdit tekevät metsäalan historiaa

Arto Nygård näkee Stora Enson Harvesting Partner -konseptissa monia etuja ja mahdollisuuksia. Yrittäjän ei esimerkiksi tarvitse sitoa suurta pääomaa laitehankintoihin, kun laitteet on laitteet leasing-sopimuksen kautta. Työtilaisuuksia hän toivoo jokaiselle vuodenajalle.

Alajärvellä toimiva, Arto Nygårdin luotsaama Metsäpalvelu Nygård Oy on maamme ensimmäinen Stora Enson Harvesting Partner -konseptin korjuuyrittäjä.

Stora Enson Ruotsista Suomeen rantautunut konsepti helpottaa korjuuyrittäjänä aloittamista. Korjuukumppanuuteen perustuvan konseptin merkittävin hyöty piilee yrittäjän kannalta siinä, ettei hänen itse tarvitse tehdä suuria koneinvestointeja: yrittäjä saa Stora Enson neuvottelemalla leasing-sopimuksella koneet käyttöönsä sopimuskauden ajaksi ja voi itse keskittyä ydinliiketoimintaansa eli puunkorjuuseen.

MAINOS
Operaatiojohtaja Elina Hopponen kertoo, että kymmenet metsäalan osaajat olivat kiinnostuneita Harvesting Partner -pilotista. Uusi konsepti helpottaa korjuuyrittäjänä toimimista.

Stora Enso Metsä lanseerasi Harvesting Partnerin Suomessa viime keväänä. Operaatiojohtaja Elina Hopponen kertoo, että kiinnostus uutta konseptia kohtaan oli ammattitaitoisten metsäkoneenkuljettajien ja korjuuyrittäjien keskuudessa laaja.

– Saimme kymmeniä yhteydenottoja ja kävimme keskusteluja useiden yrittäjien kanssa. Haemme korjuuyrittäjiä tarpeen mukaan. Mahdollisesti seuraava Harvesting Partner tulee Itä-Suomesta.

Yritys kasvu-uralle

Metsäpalvelu Nygård Oy on tehnyt Stora Enso Metsän kanssa neljän vuoden mittaisen sopimuksen. Hakkuukoneen ja metsätraktorin leasing-sopimuksen ohella pakettiin kuuluvat muiden muassa henkilöstö- ja kirjanpitopalvelut sekä koulutus.

Uudella konseptilla houkutellaan sekä uusia yrittäjiä että niin sanottuja paluumuuttajia eli metsäalalta muihin töihin siirtyneitä. Konseptilla helpotetaan myös yrittäjäksi ryhtymistä.

Arto Nygårdilla on vankka, 26 vuoden mittainen kokemus metsäalalta. Kuusi viime vuotta hän on toiminut yrittäjänä Suomenselän metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelun yhtenä koneketjuna.

– Olen vielä tälläkin hetkellä metsänhoitoyhdistyksen korjuuhommissa. En ole sieltä jäänyt pois, vaikka tämä Stora Enson homma tuli rinnalle.

Kun uudesta konseptista tiedotettiin viime maaliskuussa, heräsi Nygårdien mielenkiinto pilottihanketta kohtaan.

Arto Nygårdin pojat Niko (vas.) ja Roni seuraavat isänsä jälkiä metsäalalle ja ovat mukana perheyhtiön toiminnassa.

– Olimme jo poikien kanssa puhuneet aikaisemmin, että kasvatetaan firmaa vähän isommaksi. Tämä sattui oikeaan saumaan ja lähdimme viemään toimintaa eteenpäin.

Arto Nygårdin pojat Niko ja Roni ovat olleet mukana Metsäpalvelu Nygårdissa kolmisen vuotta. Aikaisemmin Arto Nygårdilla oli toiminimi. Osakeyhtiö on perustettu tänä vuonna.

Kiinnostava ala

Metsäpalvelu Nygård työllistää isän ja poikien lisäksi yhden vakituisen työntekijän. Stora Enso Metsän korjuukumppanina Nygårdien toimialueeseen kuuluvat Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli.

Puunhakkuuta on tehty marraskuun alkupuolelta lähtien. Tarkoituksena on korjata puuta viitenä päivänä viikossa ja kahdessa vuorossa. Arto Nygård toivoo, että työtä riittäisi ympäri vuoden. Stora Enso Metsä ei ole asettanut tavoitelukuja ensimmäiselle Harvesting Partner -kumppanilleen.

Nuoremmat Nygårdit ovat kasvaneet metsäalan töihin. Niko Nygård on valmistunut metsäkoneenkuljettajaksi nelisen vuotta sitten. Ronilla on metsäkoneenkuljettajan opinnot loppusuoralla.

– Metsässä on hienoa olla yksin. Pienestä pitäen on kaikenlaisten vehkeiden kanssa värkätty. Ala tuntui luontevalta, enkä ajatellutkaan valita itselleni muuta ammattia, summaa Niko Nygård.

Stora Enso Metsässä haetaan Harvesting Partnerin lisäksi muutakin jalansijaa läntisestä Suomesta, jossa on aloittanut kymmenen uutta puunostajaa. Yhtiö on perustanut Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle viisi toimistoa.

Länsi-Suomen puunhankinnan kasvattaminen on osa Venäjän tuontipuun korvaamista. Vimpelissä hakkuunäytös ja uudet Komatsun metsäkoneet kiinnostivat. Stora Enson korjuunäytöksessä talvisena pakkaspäivänä kävi kymmeniä alueen metsänomistajia.

Virpi Poikelin

Exit mobile version