Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median ja avoimien viranomaislähteiden välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 hukkui 87 ihmistä. Hukkumiskuolemien määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hukkui vuosittain keskimäärin 200 ihmistä, kun taas viimeisen kymmenen vuoden aikana luku on ollut 142.
SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen korostaa, että vaikka hukkumistapaukset ovat vähentyneet, niiden määrä on edelleen merkittävä. Hän huomauttaa, että suurin osa hukkumisista on ehkäistävissä. Hukkumistapaturmien suurimmat myötävaikuttajat ovat toimintakyvyn lasku, riskikäyttäytyminen, puutteellinen varustautuminen ja varautuminen sekä päihteiden käyttö vesillä ja jäällä liikkuessa.
Kesällä hukkui 42
SUH:n ennakkotilastojen mukaan vuonna 2023 hukkuneista 56 oli miehiä, yhdeksän naisia, ja 22 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Odotettavissa on, että tiedot täsmentyvät.
– Vaikkakin ennakkotilastojen perusteella hukkuneiden ikäjakaumaa ei voida vielä tarkentaa, aiempien tilastojen valossa hukkumiset painottuvat ikääntyneisiin, jatkaa Heinonen.
Eniten hukkumisia tapahtui vuonna 2023 Etelä-Suomessa (22), Länsi- ja Sisä-Suomessa (21), sekä Itä-Suomessa (16). Kesäkuukausina hukkui yhteensä 42 ihmistä, mikä tekee siitä vuoden synkimmän ajan hukkumisten osalta. Suurin osa vuoden 2023 hukkumistapauksista (29) on sellaisia, joissa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Vesiliikenteen yhteydessä hukkui 18 ihmistä. Uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä 15 ihmistä, jäihin vajoamisen seurauksena 12 ja rannalta tai laiturilta tahattomasti veteen putoamisen seurauksena 13 ihmistä.
Huomio jääturvallisuuteen
Jotta hukkumistilastot jatkaisivat laskevaa trendiä, on tärkeää kiinnittää huomiota jääturvallisuuteen. SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen kertoo jäätilanteen vaihtelevan hyvinkin paljon eri puolilla Suomea. Vaikka alkuvuodesta on ollut kova pakkasjakso, niin jäät voivat olla hyvinkin heikot. Joulukuussa hukkui kolme ihmistä moottoriajoneuvolla, yksi uidessa ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.
– Pitää tietää missä jäällä liikkuu ja että teräsjäätä on varmasti kymmenen senttiä jalankulkijan ja 20 senttiä moottoriajoneuvon alla. Jopa Rovaniemellä varoitellaan moottorikelkkailijoita pysymään merkityillä reiteillä, koska muualla se voi olla vaarallisen heikkoa. Lisäksi on tarjolla paljon erilaisia palveluita kuten esimerkiksi luonnonjäälle tehtyjä jääluisteluratoja, joissa huolletaan jäätä, jäädytetään ja pidetään lumesta paljaana, jotta jää saadaan kantavaksi. Nämä palvelut ovat jo turvallisia käyttää, kun vain pysyy merkityillä reiteillä, jatkaa Hiltunen.
Jäälle lähtiessä on olennaista varustautua asianmukaisin turvavälinein, joihin kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit. Lisäksi ei tulisi koskaan lähteä jäälle yksin, ja mukaan on suositeltavaa ottaa jääsauva jään kantavuuden tarkistamiseen, vesitiiviiseen reppuun pakatut vaihtovaatteet ja matkapuhelin. Kuivapuku on erityisen hyödyllinen usein jäällä liikkuville.
SUH:n ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Jäihin hukkuneista 87 prosenttia on miehiä. Useimmat hukkumiset tapahtuvat sisävesistöissä ja kolmasosa tapauksista sijoittuu Itä-Suomeen.SUH:n mukaan on huomionarvoista, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.