Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on saanut valmiiksi sairaaloiden ja päivystysten työnjakoa koskeneen selvityksensä. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta työryhmän työskentelyyn on osallistunut johtajaylilääkäri Kirsti Kähärä. Kähärän mukaan Seinäjoen keskussairaalan rooli laajan päivystyksen sairaalana ei ole uhattuna. Tällä hetkellä Suomessa toimii yhteensä kahdeksan laajan päivystyksen sairaalaa.
Kähärä sanoo, että vaikka välittömiä muutoksia ei ole tiedossa, tulee Seinäjoen keskussairaalan palveluvalikoima uudistumaan. Asiakkaan kannalta muutokset ovat Kähärän arvion mukaan myönteisiä.
– Esimerkiksi digitalisaatiota ja robotiikkaa pystytään tulevaisuudessa hyödyntämään aiempaa laajemmin. Kaikista vaativin hoito ja harvinaisemmat potilastapaukset on järkevää hoitaa keskitetysti yliopistosairaaloissa − kuten tähänkin asti.
Hoidon laatu tärkeää
Myös sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä katsoo, että vaativissa erikoissairaanhoidon palveluissa asiakkaalle tärkeintä on hoidon laatu ja henkilöstön osaaminen, vaikka etäisyys palveluihin saattaisikin kasvaa. Vaativimpia palveluja tarvitaan elämässä yleensä vain harvoin.
Osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on työryhmän mukaan ratkaisevaa.
– Osaamisen varmistaminen tulevaisuudessa on tärkein tehtävämme. Hoidon laatu ja potilasturvallisuus voidaan taata vain riittävällä ja osaavalla henkilöstöllä, Kähärä painottaa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue panostaa uudistumiseen ja kehittämiseen. Kähärä kertoo, että painopisteenä ovat monipuoliset digitaaliset palvelut
– Lisäksi jatkamme hyvää yhteistyötä oppilaitosten, kuten Tampereen yliopiston lääkärikoulutuksen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Sedun kanssa.
Selvityksen tehneen työryhmän ehdotuksia hyödynnetään säädettäessä sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuudesta hallitusohjelman mukaisesti tämän vuoden aikana.