Ihamäki kultakantaan

Voittajien on helppo hymyillä. Teemu Tuomela saavutti pronssia, Antti Ihamäki mestaruuden ja Tuukka Etula hopeaa.

Kaksitoista alajärveläistä eri lajien urheilijaa ottivat mittaa itsestään ja osaamisestaan neljättä kertaa järjestetyssä Järviseudun mestari -kilpailussa. Kestävyysjuoksija Antti Ihamäen tasaisen tarkka tekeminen kolmessa kisalajissa toi hänelle mestarin tittelin. Muut mitalisijat menivät Alajärven Osuuspankin järjestämässä kisassa pesäpalloilija Tuukka Etulalle ja pikajuoksija Teemu Tuomelalle.

Mitalikolmikon lisäksi kisaan osallistuivat yleisurheilijat Katariina Leppäaho ja Olavi Yli-Mannila, jääkiekkoilijat Emilia Salo ja Lotta Viinamäki sekä pesäpalloilijat Marja-Leena Kahilainen, Amanda Tuomela, Minea Kivinen, Nestori Yli-Sissala ja Elmeri Koivusalmi. Viimevuotinen mitalikolmikko Aatu Saikkonen, Juhana Karjanlahti ja Ville Keltikangas eivät olleet puolustamassa saavutustaan.

Visainen kolmiottelu

Lajeiksi oli valikoitunut viimevuotiseen tapaan OP-ralli, keihäänheitto ja heittely. OP-rallissa kurvailtiin Jopolla pitkin kisaa varten tehtyä rataa. Keihäät olivat kutistuneet mestarikisassa tulitikuiksi. Heittelyssä pääsi näyttämään omaa osaamistaan nännikumin heitossa.

Osa mestarikandidaateista oli vanhoja tekijöitä. Amanda Tuomelaa jännitti ennakkoon, sillä hän voitti saman kisailun kolme vuotta sitten. Hän oli ehtinyt ennakkoon kertoa Minea Kiviselle ja Marja-Leena Kahilaiselle, mitä saattaisi olla tulossa.

– Minua jännittää, kun on ensimmäinen kerta, uskoutui Marja-Leena Kahilainen.

Vaikka kyseessä oli mestaruusmittelö ja asialla kilpaurheilijat, oli totinen meininki jätetty kotiin. Nestori Yli-Sissala sai muistutuksen joukkuekaveriltaan:

– Varo ne sun kyynärpäät!

Tuukka Etula heitti hirmutuloksen keihään- eli tulitikunheitossa. Voittotulos oli 17,61 metriä pitempi kuin kisan heikoin tulos.

Teemu Tuomelan tulitikunheittotuloksen – 11,60 metriä –jälkeen huomattiin, että mittanauha ei riitä. Tulos kuitenkin saatiin mitattua. Tuukka Etulalta ei tekniikka pettänyt vaan tikku lensi 21,04 metriä. Nännikumin heitossa nähtiin monenlaista tekniikkaa – ja nollatuloksia. Elmeri Koivusalmi ja Antti Ihamäki sen sijaan saivat kaikki nännikumit osumaan tonkkaan. OP-rallissa oli vauhti päällä ja virhesekunteja kirjattiin. Suurin osa kisaajista selvitti radan 20 sekunnin pintaan. Kiireisintä vauhtia pitivät Antti Ihamäki ja Teemu Tuomela, jotka kellottivat ajakseen 14 sekuntia.

Naurua ja kilpailua

Amanda Tuomelalla, Minea Kivisellä tai Marja-Leena Ihalaisellakaan ei tulos riittänyt mitalisijojen lähelle. Amanda totesi, että kisa ei mennyt yhtä hyvin kuin kolme vuotta sitten.

– Sabotoitu kisa, oli pitemmille ihmisille tehty, protestoi Kahilainen nauravaisena.

Tuomela lisäsi, että selityksiä löytyy, kun ei pärjätä.

Amanda Tuomela otti loppukirin OP-rallissa.

Antti Ihamäki arvioi tuoreeltaan kisan jälkeen omaksi vahvuudekseen tasaisuuden: mistään lajista ei tullut heikkoa suoritusta.

– Pyöräilyssä meni ihan hyvin, mutta tulitikussa en ollut mikään sateentekijä. Nännikumit menivät 5/5.

Ihamäki muistelee osallistuneensa Järviseudun mestarit -kisaan kaksi tai kolme kertaa. Aikaisemmilla kerroilla hän ei yltänyt palkintosijoille.

– Tapahtumana tämä on mukava, kun näkee muita urheilijoita. Naurua ja kilpailua.

Juoksijan kausi jatkuu seuraavaksi 20. päivänä Joensuussa käytävällä 5 000 metrin kilpailulla.

– Sen jälkeen on vähän auki, että alanko satsaamaan maratonjuoksuun syksyä varten vai jatkuuko ratakausi vielä. Ensi kaudellakin tulee vielä juostua ratamatkoja. Juhannuksena loukkaamani polvi on nyt ookoo, hän kertoi kuulumisiaan.