Hernesmaa tuuletti voittoa

Voittajakylän on helppo hymyillä. Hernesmaa voitti yleisurheilun Ränkikisat toista kertaa.

Lehtimäen Ränkiviikon ohjelmaan kuuluneet Ränkikisat miteltiin Rannankylän kentällä. Kylienvälistä mestaruutta puolustanut Hernesmaa sai tuulettaa voittoa myös tänä vuonna, nyt 58 pisteellä. Hyvän vastuksen tarjonnut Rannankylä oli toinen (42) ja Kirkonkylä kolmas (11). Kisaan osallistuivat myös Keskikylä (10), Rantakangas (9) ja Länsikylä (1 piste). Kisakutsua oli noudattanut ilahduttava määrä eri kylien asukkaita, kesäasukkaita tai lehtimäkeläislähtöisiä ihmisiä. Sää helli tapahtumaa.

Lapset kisasivat 5–8-vuotiaiden ja 9–13-vuotiaiden sarjoissa. Tytöillä ja pojilla oli omat sarjansa. Sijoitukset ratkaistiin kolmiotteluna, johon kuuluivat 60 metrin juoksu, pituushyppy ja pallonheitto. 60 metrillä kovinta kiirettä piti 9–13-vuotiaiden tyttöjen sarjassa kilpaillut Rannankylän Silva Koskela, joka pysäytti kellon aikaan 10,1. Hän myös leiskautti lasten sarjojen pisimmän loikan, 325 senttimetriä. Pallonheitossa Hernesmaan Anna Välisaari heitti junioreista pisimmälle ja kirjautti tuloksekseen 29,13. Lasten sarjoissa suurin osallistujamäärä oli 5–8-vuotiaissa tytöissä: kymmenen kilpailijaa.

Pisteet kylän pussiin

Aikuisten sarjoissa kilvoitteli lajin mukaan 8–10 osallistujaa. Hernesmaan Onni Karttunen hyppäsi pituutta 464 ja Kirkonkylän Janette Lepistö 427. 300 metrin nopein oli Onni Karttunen kellottamalla 45,7. Rannankylän Tatu Kurunmäki voitti puolestaan keihäänheiton 36,76-metrisellään. Rannankylän Saga Kurunmäki puhkaisi hänkin 36 metrin rajan ja sai parhaaksi tuloksekseen 36,37. Voitto ei ollut kisojen päätarkoitus vaan pisteiden kerääminen oman kylän pussiin. Sekä lasten että aikuisten sarjojen kenttälajeissa yhdellä kisaajalla oli neljä suorituskertaa.

Lehtimäen Jyskeen järjestämä tapahtuma sai paljon kiitosta. Kesäinen urheilutapahtuma järjestettiin viimevuotisten kisaajien toiveesta. Jyskeen yleisurheilujaoston jäsen Jari Lepistö kehui tapahtuman tunnelmaa.

– Osallistujia oli myös muualta päin ja heidän juurensa Lehtimäellä. He halusivat tulla kisaamaan ja tapaamaan tuttuja. Kisaajissa oli paljon kesäasukkaita, varsinkin lasten sarjoissa. Tätä on Lehtimäki-henki! Yleisöä oli kisoja seuraamassa mukava määrä. Kentän laidalla oli makkaran ja virvokkeiden myyntiä.

Tunnelma parasta

Suurin osa Hernesmaalle voiton tuoneen urheilijajoukon osallistuneita oli mukana myös viime vuonna. Kristiina Joensuu kuvailee Ränkikisoja kesän kohokohdaksi.

– Kisa-ajakohta oli hyvin tiedossa ja olin keskustellut siitä ihmisten kanssa. Erään perheen pojat olivat päättäneet tuntia ennen kisaa, että lähdetään mukaan.

Naisten 300 metrin maaliintulojärjestyksessä. Juoksusuoritusten jälkeen kirjattiin pisteet ylös.

Ränkikisat ovat nostattaneet kylähenkeä uusiin lukemiin. Kristiina Joensuu kertoo kuulleensa Kirkonkylän suunnalta, että siellä aletaan treenata ja hioa taktiikoita ensi kesää varten. Tuplamestaruuden haltijalta lähti lämminhenkistä kuittailua etenkin niille tutuille, jotka asuvat tai lomailevat lähellä sijaitsevan Rannankylän suunnalla. Kisoissa ollaan leikkimielellä, mutta pieni kilpailuhenkisyys pinnassa.

– Ränkikisoissa oli aivan ihana henki! Ihmisillä oli hauskaa ja kannustettiin toisiamme. Samalla kyläläiset tulivat tutuiksi. Kisat on ihana yhteishengen luoja ja lapsetkin odottivat kisoja.