Maa- ja metsätalousministeriö suunnittelee yhdeksän Maanmittauslaitoksen palvelupisteen lakkauttamista säästösyistä. Lakkautusuhan alla on muiden muassa Alajärvellä sijaitseva toimipiste. Toimipisteiden lakkauttamisella haetaan vuositasolla noin puolen miljoonan euron säästöjä. Pienten palvelupisteiden henkilöstön mukaan ehdotuksessa ei ole huomioitu maanmittaustoimituksia tekevän henkilöstön kohteisiin suuntautuvien toimitusmatkojen pitenemisiä, jotka vaikuttavat sekä Maanmittauslaitoksen kustannuksiin että tuottavuuteen. Henkilöstön tekemien laskelmien mukaan lakkauttamisista seuraisi vuositasolla 528 000 euron tappiot Maanmittauslaitokselle.
Maanmittauslaitoksen Alajärven toimipisteessä työskentelee seitsemän henkilöä. Mikäli ministeriön suunnitelma toteutuu, henkilökunta siirtyisi työskentelemään Seinäjoelle. Johtava asiantuntija Taavi Kivipelto Maanmittauslaitoksen Alajärven toimipisteestä kertoo, ettei Alajärven toimipisteellä ole kiinteitä toimialueen rajoja.
– Käytännöllistä ja taloudellista on toimia sillä tavalla, että kustakin palvelupisteestä tehdään maanmittaustoimituksia niillä alueilla, jotka ovat lähempänä. Alajärveltä on tehty maanmittaustoimituksia perinteisen Järviseudun alueelle ja Ähtäriin. Pohjoisin alue on Evijärvellä ja Kortesjärvellä. Digitalisaation ja sähköisen asioinnin myötä Alajärvellä ei ole enää ollut asiakaspalvelua vuodesta 2016 lähtien.
Laaja tehtäväkenttä
Maanmittauslaitoksen päätehtäviin kuuluu huolehtia maanomistuksen rekisteröinnistä.
– Tyypillisin maanmittaustoimitus on lohkominen, joka tehdään, kun maanomistaja luovuttaa alueen omistamastaan tilasta.
Maanmittauslaitos huolehtii myös yleisistä kartastotehtävistä eli koko maan kattavasta maastotietokannasta. Uusimpana tehtävänä on kerros- ja rivitaloasuntojen omistusasioiden sähköistäminen, joka on Taavi Kivipellon mukaan työllistänyt kovasti etenkin laitoksen asiakaspalveluhenkilöstöä.
Maanmittauslaitoksella on kaikkiaan 35 toimipistettä.
Eriävät näkemykset
Maa- ja metsätalousministeriö ja Maanmittauslaitos totesivat viime syksynä, että hallinnonalalta täytyy saada säästöjä. Maanmittauslaitos lähti selvittämään palvelupisteverkostoaan ja asetti tehtävään työryhmän.
– Työryhmä päätyi selvitykseen, jossa oli neljä eri vaihtoehtoa, joiden mukaan palvelupisteitä järjestettäisiin – mutta ei asettanut mitään ehdotusta etusijalle. Kahdessa vaihtoehdossa Alajärvi ei ollut mukana vaan oli lakkautuslistalla ja kahdessa oli mukana palvelupisteissä.
Taavi Kivipellon mukaan etenkin pienten palvelupisteiden henkilöstö toi esiin näkemyksiään ministeriölle osoitetussa lausunnossa.
– Jos pisteitä lakkautetaan, siitä aiheutuu Maanmittauslaitokselle lisää kustannuksia lisääntyvien matkojen takia. Auton ratissa olevan ajan osalta tulee työn tuottavuuden menetyksiä. Digitalisaatio ei siirrä maastoa mihinkään, ja maanmittausta tehdään paikan päällä. Siinä toimitilassa, johon henkilöstöä siirretään, täytyy löytyä tilaa siirtyviä henkilöitä varten. Totesimme, ettei lakkauttamiselle ole taloudellisia tai toiminnallisia perusteita.
Taavi Kivipelto kannattaa ajatusta, jossa useat valtionhallinnon toimijat hakevat säästöjä.
– Säästöjä tulee kuitenkin hakea sieltä, mistä niitä on oikeasti saatavissa. Ennen säästöpäätöstä tulee selvittää kunnolla, mitkä olisivat muutoksen vaikutukset. Maa- ja metsätalousministeriön ehdotus perustuu puutteelliseen selvitykseen. Lakkautettavaksi ehdotettujen palvelupisteiden henkilöstö toivoo, ettei tehtäisi ratkaisua, jossa kaikki häviävät – myös Suomen valtio.