Kotiseutumuseo avoinna Kyyjärvellä

Kyyjärven kotiseutumuseon toiminnasta vastaava Kaunis Kyyjärvi ry. järjestää sunnuntaina 21.7. luontokirkon. Kyyjärven markkinalauantaina 27.7. teemana on evakot. Kuva: Tanja Kyrönlahti

Vuonna 2006 perustettu Kaunis Kyyjärvi ry. järjestää sunnuntaina 21.7. kello 14 alkaen Luontokirkon Kyyjärven kotiseutumuseolla. Jumalanpalveluksen toimittavat seurakuntapastori Tarja Sulkala ja kanttori Jouni Mäkinen. Luontokirkon jälkeen nautitaan luontokahvit. Kotiseutumuseo on avoinna yleisölle.

Kaunis Kyyjärvi -yhdistyksen puheenjohtaja Tanja Kyrönlahti kertoo yhdistyksen tekevän kotiseututyötä. Yhdistys on muiden muassa hankkinut Kyyjärven sankarihautausmaalle lyhdyt, joiden sytyttämisestä vastaavat muut Kyyjärvellä toimivat yhdistykset neljä kertaa vuodessa.

MAINOS

– Jyväskylästä päin valtatie kolmeatoista pitkin tultaessa Kauppakeskus Paletin risteyksessä on pajupallo, joka on toteutettu talkoovoimin Maaseudun Sivistysliiton hankkeella. Pajupalloon sytytetään ensimmäisenä adventtina valot. Yhdistys on myös toteuttanut kylänraitille muutamia kukkaistutuksia. Jouluaattona sytytämme tervapadat hautausmaalle.

Kaunis Kyyjärvi on myös tehnyt kukkaistutukset muutamalle Kyyjärveltä löytyvälle muinaismuistomuistomerkille.

Kotiseutumuseon vetovastuun Kaunis Kyyjärvi sai perintönä jo lakkautetulta Kyyjärvi-Seuralta. Museo oli pitkään suljettuna ja ovet aukaistiin viime vuonna. Museo on avoinna heinäkuussa aina jumalanpalveluksen jälkeen. Museolla on esimerkiksi päässyt tekemään vastoja.

Kyyjärven markkinalauantaina 27.7. kello 12–15 museon teemana on evakot. Alpo ja Leena Säppi tarinoivat evakkoudesta ja sen merkityksestä sekä siitä, mihin elämä on vienyt. Irma Niemelä ja Aila Niskala kertovat kirjoittamastaan Mäntyperä-kirjasta ja kylän historiasta.

– Kotiseutumuseolla on paikallista käsityö- ja maaseutuvälineistöä. Mäntyperä liittyy olennaisesti koko kotiseutumuseon historiaan, valottaa Kyrönlahti.

Yhdistyksen väki suunnittelee syksylle hautausmaakävelyn järjestämistä.

Exit mobile version