Kuha loppui kesken

Mikko ”Peltsi” Peltola oli saapunut Lakis Areenalle näyttämään kuvausreissujensa valokuvia ja kertomaan matkoistaan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelissä toimiva Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura järjesti laatuaan ensimmäiset Kalastus- ja vapaa-ajan messut. Lakis Areenalla arvioiden mukaan kolmisensataa tapahtumavierasta.

Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela sai idean messutapahtumaan luettuaan vieheistä ja vieheentekijöistä kertovia juttuja Erä-lehdestä. Ideana oli saada vieheentekijöitä messutapahtumaan. Lähialueen kalastajat kaloineen haluttiin myös messuille.

MAINOS

– Lähdemme siitä, että kalastusmarkkinat pidetään myös ensi vuonna. Tapahtumapaikkana on ensisijaisesti venesatama ja ajankohta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Elokuussa alamme tosissaan suunnitella tapahtumaa.

Peltsi sai väen liikkeelle

Eräaiheisista televisio-ohjelmista tutuksi tullut Mikko ”Peltsi” Peltola oli messutapahtuman odotettu vieras. Hän näytti Lakis Areenalle saapuneille ihmisille kuvausreissujensa valokuvia. Kuvia oli muiden muassa Venäjän itäosassa sijaitsevalta Kamtšatkan niemimaalta, joka on Peltolan mukaan melkoinen ulkoilijan paratiisi.

– Nyt voi näyttää valokuvia Venäjältä, kun sinne ei enää pääse. Eiköhän tällaisilla markkinoilla jutella kaikenlaisista asioista.

Peltola on tekemässä kuusiosaista televisiosarjaa, jossa on pääosassa hänen 12-vuotias Downin oireyhtymää sairastava poikansa.

– Käymme kuudessa kansallispuistossa ulkoilemassa ja retkeilemässä ja tekemässä erinäköisiä juttuja. Sarja tulee joulukuussa ulos. Sarjassa on perheretkeily- ja lähiretkeilyteemaa, itsensä voittamista ja mitä kaikkea perheretkeilyyn liittyykään.

Kuha aiheutti kuhinaa

Kurejoen yhteisen vesialueen osakaskunta oli mukana messuilla myymässä kuha-, ahven- ja haukifileitä. Kuhafileet tekivät kauppansa ja myytiin ensimmäisenä loppuun. Hoitokunnan jäsen Juha Peltokangas oli myymässä hänen ja Martti isoniemen pyytämää kalaa.

– Ahvenet, hauet ja kuhat on pyydetty pääasiassa Kurejoen ja Vimpelin vesialueelta ja Lappajärven yleisvesialueen alueelta eli Lappajärven itäpuolelta.

Kurejoen yhteisen vesialueen osakaskunta myy kalastusluvat Kurejoen alueelle ja tekee kalanistutuksia muiden osakaskuntien kanssa.

Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksen esittelypisteellä toiminnanjohtaja Marko Paloniemi esitteli yhdistyksen toimintaa.

– Kalatalouskeskus on maakunnallinen kalatalousalan neuvonta- ja edistämisjärjestö. Kalatalousneuvonta on yksi toimintamuotomme. Kalastuslupa- ja lakiasiat ovat niitä, joissa neuvomme niin meidän jäsenyhteisöjämme – osakaskuntia ja kalastusseuroja – kuin ketä tahansa vapaa-ajankalastajaa tai kaupallista kalastajaa.

Myös kalanvälitystoiminta on yksi keskeinen toiminnan muoto. Järjestö välittää vesistöihin istutettavia kaloja, tekee koekalastuksia ja muita kalataloudellisia selvityksiä. Lisäksi järjestö tekee muiden muassa kalatalousalueiden isännöintiä.

Paloniemi oli tuonut mukanaan akvaarioon seitsemän yleistä kalalajia: ahven, särki, hauki, salakka, kuha ja lahna sekä kirjolohi. Esittelypisteellä oli arvonta, jossa piti arvata kirjolohen paino. Vähintään 50 gramman tarkkuudella oikein arvanneet osallistuivat arvontaan. Vastauksia saatiin 244. Kirjolohi painoi 1 310 grammaa ja tarkimmin arvanneiden kesken suoritetun arvonnan voitti Tapio Niemi Vimpelistä.

Edellinen artikkeliKotiseutumuseo avoinna Kyyjärvellä
Seuraava artikkeliJärvivedet lämpimiä