Passin katoamisesta ilmoitus poliisille

Moni lomailee kesällä ulkomailla. Passin huolellisesta säilyttämisestä kannattaa huolehtia myös matkustettaessa. Passin katoamisesta tai varastamisesta tulee ilmoittaa poliisille. Kuva: Adobe Stock Photo

Kesälomakausi on kuumimmillaan ja ihmiset matkustavat paljon. Passin huolellisesta säilyttämisestä kannattaa varmistua myös matkustaessa. Jos passi katoaa tai varastetaan, on syytä ilmoittaa siitä poliisille. Tämä on tärkeää väärinkäytösten estämiseksi.

Tee ilmoitus kadonneesta passista poliisille sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla. Kirjaa ilmoitukseen kattava selvitys passin katoamisesta. Jos passisi katoaa ulkomailla, voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Kun ilmoitus on tehty, voi uutta passia hakea normaalisti.

MAINOS

Poliisi kirjaa ilmoituksen ja peruuttaa kadonneen tai anastetun passin. Passi etsintäkuulutetaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Peruutus on pysyvä. Kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettua passia ei voi käyttää eikä sitä voi myöhemmin enää palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin.

Säilytä huolellisesti

Jotta passi ei vahingoitu, säilytä sitä huolellisesti puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa myös matkan aikana. Passinhaltija vastaa passin huolimattomasta säilyttämisestä tai käytöstä aiheutuvista seuraamuksista. Jos passi vahingoittuu matkan aikana, voi Suomeen palaaminen estyä ja uutta passia on haettava Suomen edustustosta.

Passi tulee säilyttää suojassa jatkuvalta auringonvalolta sekä nopeilta lämpötilan ja säteilyn muutoksilta. Se ei saa kastua eikä repeytyä. Passia ei myöskään saa säilyttää PVC-muovisessa säilytyskotelossa eikä välittömässä kosketuksessa PVC-muovikorttien kanssa. Passin pitämistä esimerkiksi taskussa kannattaa välttää. Taskussa passi saattaa naarmuuntua tai vääntyä.

Vaarana identiteettivarkaus

Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Pienessä osassa identiteettivarkauksista hyödynnetään varastettuja henkilötodistuksia.

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan tilanteita, joissa käytetään toisen henkilötietoja tai muuta yksilöivää tietoa esimerkiksi petostarkoituksessa. Identiteettivarkaudesta aiheutuu kohteelle haittaa tai taloudellista vahinkoa.

Identiteettivaras voi hyödyntää uhrinsa tietoja esimerkiksi tilaamalla tuotteita kohteen nimiin. Identiteettivarkaus saatetaan huomata vasta pitkän ajan kuluttua, jolloin rikoksesta on voinut jo aiheutua merkittäviä vahinkoja. 

Exit mobile version