Keltaista hehkua nuorisoseuran seinissä

Kelpaa katsoa ylös! Alvar Aallon ensimmäisen julkisen työn eli Alajärven nuorisoseuran kattoratsastaja sai uuden maalipinnan samalla kuin talon ulkoseinätkin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alvar Aallon ensimmäinen julkinen työn, vuonna 1919 suunnitellun ja seuraavana vuonna valmistuneen suojeluskuntatalon eli nykyisen Alajärven nuorisoseuran ulkoseinät ovat saaneet uuden maalipinnan. Nuorisoseuran hallitus päätyi keltaiseen väriin. Alvar Aalto -säätiöllä ollut mitään erillistä suositusta värin suhteen.

– Sävy on 1980-luvun suosittu Tikkurilan Herraskartano, jolla on maalattu paljon julkisia rakennuksia, kertoo nuorisoseuran hallituksen puheenjohtaja Toni Harjula.

MAINOS

Nuorisoseurantalo oli alun perin punainen. Aalto itse olisi halunnut talosta keltaisen. Rakennus paloi osittain vuonna 1983 ja sai kunnostuksen jälkeen keltaisen maalipinnan. Uusi keltainen sävy on ajan hengen eli 80-luvun mukainen. Edellisen kerran talon ulkoseiniä maalattiin talkoovoimin toistakymmentä vuotta sitten.

Seuraavalle sukupolvelle

Ulkoseinien maalipinnan uusimisella Alajärven Nuorisoseura haluaa vaalia rakennuksen perintöä ja pitää rakennuksesta hyvää huolta, jotta myös seuraavalla sukupolvella olisi mahdollisuus käyttää taloa erilaisiin tilaisuuksiin. Nuorisoseuran taloudellisen tilanteen takia rakennuksen korjauksia on jäänyt tekemättä.

Nuorisoseura haki Leader Aisaparilta avustusta ulkoseinien maalaamiseen ja etuportaiden ja verannan kaiteiden uusimiseen.

– Aisapari puolsi hakemusta. Ely-keskus ei ole vielä päätöstä antanut, mutta voimme aloittaa hankkeen omalla riskillä, kun Aisaparin myönteinen päätös oli olemassa, kertoo Harjula.

Maalaustyön ohella uusittiin rakennksen veranta ja etuportaat.

Aisaparin Leader-rahoituksen osuus on 60 prosenttia. Loppuosaan tarvittavan summan nuorisoseura hankkii järjestämällä bingoa ja muita tapahtumia sekä vuokraamalla nuorisoseuraa erilaisiin tilaisuuksiin.

Maalaustyö haluttiin antaa ammattilaisille. Tehtiin kilpailutus, jonka voitti Maalipari, joka on 17-vuotiaan Miko Turjan perustama yritys. Maalipari hoitaa myös rakennuksen ikkunoiden pesun. Rakennuksen etuportaiden ja verannan ja kaiteiden korjauksen teki alajärveläinen Rakennuspalvelu Kujala Oy.

Aalto-viikon näyteikkuna

Tämänvuotista Alvar Aalto -viikkoa vietetään Alajärvellä 30.8.–8.9. Nuorisoseuralla on joka päivä tapahtumia teemaviikon aikana. Luvassa on muiden muassa Aalto-bingo.

Alvar Aallon suunnitteleman suojeluskuntatalon yksityiskohtiin kuuluu kattoratsastaja, joka on edellisen kerran maalattu kauan sitten.

– Kattoratsastaja piti maalata neljään eri kertaan – niin paljon se imi maalia. Kauan aikaa on kulunut siitä, kun kattoratsastajassa oli edellisen kerran hyvä maali, miettii Toni Harjula.

Kannattaa siis kohottaa katse katonharjaa kohti, kun seisoo talon pihalla tai kävelee rakennuksen ohi.

Aalto-viikkoa varten nuorisoseurantaloon kootaan historiaseinä, jossa käsitellään talon historiaa valokuvien välityksellä. Talon valaisimet ja kalusteet ovat Alvar Aallon käsialaa – samoin Alajärven suojeluskunnan lippu, joka on Toni Harjulan mukaan iso osa talon historiaa. Lipun myöhemmistä vaiheista ei tosin ole tietoa. Harjula ottaa mielellään vastaan tietoa lipun nykyisestä olinpaikasta.

Edellinen artikkeliRapusaaliista hyvät odotukset
Seuraava artikkeliSuninsalmi Soi huippuesiintyjin heinäkuun viimeiseen lauantaihin