Järviristeily juhlistaa Räyringin kalastuskunnan merkkivuotta

Juhlavuoden kunniaksi kalastuskunta järjestää ”70-vuotisjuhlaristeilyn” lauantaina 27. heinäkuuta Räyringinjärvellä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Elokuun kuudentena päivänä vuonna 1954 perustettiin Räyrinkiin kalastuskunta. Suomessa kalastuskuntien järjestäytyminen alkoi mittavammassa määrin vuonna 1953, kun edellisenä vuonna hyväksyttyä kalastuslakia alettiin panna toimeen.

Räyringissä alkuvuosina toiminta keskittyi kalastuksen valvontaan ja kalastuslupien myyntiin, jossain vaiheessa ruvettiin harjoittamaan laajemmassa mitassa kalanistutuksia sekä Räyringinjärveen että kalastuskunnan alueen virtavesiin, Perhonjokeen ja Porasenjokeen.

MAINOS

Räyringissä kotitarvekalastus on vuosisatojen ajan antanut monessa kotitaloudesssa kaivattua vaihtelua päivittäiseen ravintoon. Tärkeimpinä saaliskaloina ovat olleet hauki, ahven ja varsinkin Räyringinjärvessä myös lahna ja made.

1990-luvulta lähtien kalastuskunta on pyrkinyt kunnostamaan kalavesiä. Räyringinjärveen on vuosikymmenien ajan valumavesien mukana virrannut ravinteita, jotka ovat varastoituneet järven pohjan liejukerrokseen. Virtavedet ja niiden kalakannat ovat saaneet puolestaan kärsiä metsäojituksien ja turvenevojen tuomasta lietteestä ja ravinteista. Näiden haittojen torjumiseen kalastuskunta on viime vuosikymmeninä käyttänyt paljon aikaa, rahaa ja talkootyötä. Myös julkista rahoitusta kalastuskunnan hankkeet ovat saaneet.

Juhlavuoden kunniaksi kalastuskunta järjestää ”70-vuotisjuhlaristeilyn” lauantaina 27. heinäkuuta Räyringinjärvellä. Kalastuskunnalla on perämoottorilla varustettu ponttoonilautta, jota on käytetty monenlaisessa järven hoitoon liittyvässä työssä.

”Juhlaristeily” tehdään lautalla, kierretään järveä vastapäivään ja pysähdytään viidessä rantautumispaikassa; Alaspään Levällä, Ruunakivellä, Ranta-Lassilassa, Finnilänlahden venevalkamassa ja Ahon uimarannalla. Kipparina on Veikko Aho.

Risteilyn tarkoitus on tarjota mahdollisuus katsella järven rantoja ja asutusta järveltä päin ja samalla tutustuttaa matkaajat järven viiteen virkistyspaikkaan.

Kovin suuria väkimääriä lautalle ei kerralla voida ottaa, siksi järjestäjät toivovat, että pysähdyspaikoilla osa matkustajista antaisi tilaa uusille tulijoille.

Matkustajilla pitää olla pelastusliivit ja jokainen lähtee matkalle omalla vastuullaan, lapset huoltajan valvonnassa. Matkaan voi lähteä myös omalla veneellä.

Pitempi pysähdys lautalla on kierroksen loppupäässä Ahon uimarannalla, jossa on kahvitus ja pientä ohjelmaa jo ennen lautan tuloakin.

Risteilylautan aikataulu: kello 12 lähtö Maanpäänrannasta, kello 12.15 Levä (Alaspäänlahti), 12.45 Ruunakivi, 13.15 Ranta-Lassila, kello 14 Finnilänlahden venevalkama, kello 14.45 Ahon uimaranta, kello 15.30 paluu Maanpäänrantaan.

Edellinen artikkeliSote-keskuskierrokselta tukea digiasiointiin
Seuraava artikkeliMaailman hukkumisten ehkäisyn päivä – Yhdessä voimme ennaltaehkäistä hukkumiskuolemia