Sinilevätilanne rauhoittunut

Epävakainen sää on rauhoittanut pohjalaismaakuntien sinilevätilannetta. Pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikkoon nähden.

Epävakainen sää on rauhoittanut sinilevätilannetta, ja pohjalaismaakuntien alueella pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikkoon nähden. Mikäli kuluvaa sateista jaksoa seuraa hellejakso, sinilevät voivat hyötyvä sateiden myötä vesistöihin valuneista ravinteista. Pohjalaismaakuntien sisävesissä vain Kauhavan Purmojärvellä Etelä-Pohjanmaalla on havaittu hieman levää, joten sisävesien levätilannetta voi alueella pitää erinomaisena vuodenaikaan nähden. Merialueella ainoastaan Vackergrundiin havaintopisteellä Kaskisen edustalla on havaittu hieman levää.

Tyynellä aurinkoisella ja lämpimällä säällä sinilevä runsastuu ja nousee vedenpintaan muodostaen kelluvia lauttoja. Sinilevän runsasta esiintymää kutsutaan kukinnaksi. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja tai kasaantua paksua maalia muistuttavaksi vihertäväksi massaksi. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta kesän ajan torstaisin. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla nollasta kolmeen, jossa nolla tarkoittaa ei sinilevää ja kolme erittäin runsasta sinileväesiintymää. Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. Sinileväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana ja tilanne voi voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukana.

Exit mobile version