Alajärven Gabrielin kirkon vierailijoista moni Aalto-kohteiden jäljillä

Suvi Turunen on ollut Alajärven seurakunnalla kesätöissä kahtena kesänä Gabrielin kirkon esittelijänä vierailijoille. Vierailijoita käy paljon kautta Suomen ja ulkomailtakin, mutta paikalliset poikkeavat harvoin paikalle tutustumaan kotikirkkoonsa syvemmin.

Alajärven Gabrielin kirkko on tänäkin kesänä tiekirkkona, jonka ovet ovat olleet avoinna vierailijoille 13.6. alkaen päivittäin. Ovet ovat avoinna vielä 19.8. saakka.

Seurakunnan puolesta kirkon esittelijänä on toiminut jo toista kesää Suvi Turunen, joka kertoo kesäkuun olleen tuttuun tapaan melko hiljainen, vierailijoita oli vain muutamia päivässä. Heinäkuulle tultaessa vierailijoiden määrä moninkertaistui ja kävijöitä on ollut ainakin 20-30 joka päivä.

MAINOS

Arkipäivät ovat yllättäen tiekirkossa poikkeamiselle suositumpia ajankohtia kuin viikonloput.

Yksittäisistä kohteista kirkon sisällä vierailijoita kiinnostaa eniten taidemaalari Verner Thoménin maalaama alttaritaulu.

Kävijämäärät ovat Suvin arvion mukaan olleet tänä kesänä ehkä hieman suurempia kuin viime vuonna ja merkillepantavaa on se, että ihmisten tietoisuus Alajärven Aalto-kohteista on ilmiselvästi noussut. Moni vierailija kertoo tulleensa tutustumaan arkkitehti C.L.Engelin suunnittelemaan kirkkoon samalla, kun he vierailivat katsomassa Aallon kohteita Alajärvellä.

– Olenkin näille kävijöille aina kertonut myös tulossa olevasta Aalto-viikosta, Suvi kertoo.

Tiekirkossa kävijät ovat valtaosin muualta, kuin omalta paikkakunnalta. Kävijöitä on jo vieraskirjankin perusteella kautta Suomen ja ulkomaisia vieraita on tänä kesänä ollut ainakin Yhdysvalloista useampaan kertaan, Ruotsista, Ranskasta, Saksasta, Kanadasta ja Italiasta.

Omaan kotikirkkoon ei yleensäkään lähdetä tutustumaan erikseen, mutta sen sijaan moni täällä lapsuutensa tai nuoruutensa asunut ikäihminen palaa kirkkoon Alajärvellä vieraillessaan.

Suvi kertoo, että Gabrielin kirkossa vierailijoita eniten kiinnostavia asioita ovat ihan se, että se on Engelin suunnittelema ja sellaisena vähän erilainen. Engelin piirustuksia kirkosta löytyy edelleen kirkon seinältä.

Kirkko on rakennettu vuosina 1836-1841. Tilaa kirkossa on 900 hengelle ja suurin korjaus siihen on tehty vuonna 1898, jolloin rakennettiin lehterit ja tuulikaapit sekä laudoitettiin kirkko sisältä ja ulkoa.

Arkkitehti C.L.Engelin piirroksia Alajärven Gabrielin kirkosta löytyy edelleen kirkon seinältä.

Yksittäisistä kohteista kirkon sisällä vierailijoita kiinnostaa eniten alttaritaulu. Se on taidemaalari Verner Thoménin maalaama ja metsänhoitaja J.H. Thoménin perheen kirkkoon vuonna 1907 lahjoittama.

Toinen kiinnostava kohde ovat kirkon urut. Kirkon uudet urut on rakentanut Sotkamon Urkurakentajat Oy. Soittimen esikuvana on saksalainen romantiikka, joka liittyy Alajärven kirkkoon siten, että kirkon ensimmäiset, vuonna 1910 hankitut urut olivat Albanus Jurwan rakentamat, ja edustivat juuri tätä tyyliä.

Itse kirkon lisäksi vierailijoita kiinnostavat sankarihaudat ja kirkkomaan muistomerkit sekä Aallon sukuhauta.

– On hienoa nähdä miten kiinnostuneita ihmiset ovat historiasta, Suvi toteaa ja kertoo että kesätyö kirkonesittelijänä on ollut hänelle itselleen todella mieluisa kesätyö. Tämän pestin jälkeen hän lähteen opintovaihtoon Saksaan, jossa kuluukin koko seuraava vuosi!

Tuula Jokiaho

Exit mobile version