Kansalaisopistolla tarjonnan kirjoa

Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä voi harrastaa monipuolisesti esimerkiksi musiikkia, liikuntaa ja kädentaitoja. Kuvassa Soinin aikuisten bändisoittoryhmä, joka kokoontuu alkavan lukuvuoden aikana lauantaisin noin joka kolmas viikko.

Akvarelli- ja guassimaalaus. Sepäntyöt. Musiikkiteknologia. Seniorien kuntoliikunta. Hygieniapassi. Sukututkimus. Italian kielen alkeiden verkkokurssi. Kiinalainen keittiö ja sushit.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto tarjoaa lukuvuonna2024–2025 kaikkiaan 164 erilaista kurssia Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä. Opetustunteja on noin 6 000.

MAINOS

Tulevan lukuvuoden kursseille ilmoittautuminen alkaa pääosin elokuun 28. päivänä kello seitsemän. Koteihin jaettava opinto-opas ilmestyy 21.8. Kuvataidekoulu Eeron ilmoittautuminen on ollut avoinna koko kesän. Samoin sienikurssin ilmoittautuminen on jo avattu, sillä kurssin ajankohta riippuu sienitilanteesta. Rehtori Titta Väänänen muistuttaa, että kurssien käynnistymiseen tarvitaan seitsemän osallistujaa – ja osassa kahdeksan.

– Ajoissa ilmoittautuminen on ehdottoman tärkeää. Meidän pitää varmistaa opettajalle, että kurssi toteutuu. Opettaja saattaa tehdä tarvikehankinnat tai osan suunnittelusta vasta ilmoittautumisten jälkeen.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kursseille voi ilmoittautua netissä tai puhelimitse. Sen sijaan tekstiviestiä, sähköpostia tai kansalaisopiston puhelinvastaajaa ei ilmoittautumisessa voi käyttää. Kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Aktiivinen ja tiivis

Alajärven kansalaisopiston ensimmäinen lukuvuosi vuosina 1966–67. Myöhemmin toiminta laajeni Lehtimäelle ja Soiniin sekä Vimpeliin. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston toimialueeseen kuuluvat Alajärvi, Soini ja Vimpeli. Viime vuonna opiston netto-opiskelijamäärä oli 1 837.

– Olemme aktiivinen kansalaisopisto. Olemme olleet paljon Pohjanmaan kansalaisopistojen yhteishankkeissa ja saaneet kehitettyä opistoa. Meillä on tiivis kuntaryhmittymä, eivätkä välimatkat ole hirveän isoja. Voimme käyttää opettajia myös ristiin paikkakuntien välillä. Täällä 20–30 kilometrin välimatka on kohtuullinen, miettii Titta Väänänen.

Alajärvi on Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston toimialueen keskellä. Osa kursseista yritetään järjestää Alajärvellä, jos nähdään, etteivät ne toteudu yksistään Vimpelissä tai Soinissa.

– Hyvän kurssin perässä kannattaa lähteä yli kuntarajojen.

Edulliset kurssit

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston järjestämän opetuksen tuntimäärä laskee hieman viime lukuvuoteen verrattuna. Orpon hallitus supisti vapaan sivistystyön valtionosuuksia ja sillä on vaikutusta myös Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistoon. Kansalaisopiston lukuvuodet suunnitellaan ja opetustuntien määrä hahmottuu aina talousarvion mukaan. Titta Väänänen valottaa, että valtionosuudet maksetaan aina aiempien vuosien toteutuneiden tuntien mukaan.

– Sivistyslautakunta teki tarkistuksen kurssimaksuihimme sen jälkeen, kun valtionosuudet muuttuivat. Kurssimaksuja vertailtaessa Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto on edelleen jopa edullisempi kuin ympäristön kansalaisopistot.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston rehtori Titta Väänänen viimeisteli haastattelun aikoihin alkavan lukuvuoden opinto-opasta, joka ilmestyy kuluvan kuun 21. päivänä.

Kansalaisopistolla on opetustilojen suhteen kohtuullinen tilanne. Vimpelissä kudonnan ja kuvataiteen opetus on siirtynyt Järviseudun sairaalalta Aapiskujan koululle, josta perusopetus on jo aikaisemmin siirtynyt Rantakylälle. Kansalaisopistolla on käytössään Aapiskujan koulun toinen kerros. Aapiskujalle ollaan keskittämässä myös muuta opetusta – esimerkiksi lyhytkursseja.

– Meille on vakuutettu, ettei Aapiskujan koulurakennuksessa ole mitään sisäilmaongelmaa, kertoo Titta Väänänen.

Alajärvellä Sairaalatie 3:n kiinteistössä Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistolla on käytettävissään Makasiini, jossa on musiikin, kuvataiteen ja liikunnan opetustiloja.

– Meillä on oma liikuntasali ja paljon liikuntaa opetusohjelmassa. Emme välttämättä saisi päiväajan liikuntaa esimerkiksi seniori-ikäisille monitoimihalliin tai koulujen saleihin.

Kansalaisopistolla on käytössään esimerkiksi kyläyhdistysten tiloja, joista maksetaan pieni vuokra.

Opettajaksi opistoon?

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto hakee vielä ennen lukuvuoden alkua riveihinsä uusia tuntiopettajia. Titta Väänänen kertoo, ettei tuntiopettajaksi ryhtyäkseen tarvita tutkintoa tai pätevyyttä. Oma harrastuneisuus kyseiseltä alalta riittää – jos katsotaan, että kyseisen aiheen, asian tai taidon osaa niin hyvin, että sitä voi opettaa muille.

– Alamme jo helmi-maaliskuussa hakemaan opettajia. Jos meiltä on toivottu jotakin kurssia, alamme etsiä opettajaa. Vielä syksylläkin on auki opettajan paikkoja. Meillä on ollut tosi suuria haasteita saada muiden muassa Vimpeliin liikunnan kurssien pitäjiä. Lehtimäeltä puuttuu harmonikansoiton opettaja, samoin Alajärvellä senioreiden tasapainoryhmien vetäjä ja Alajärvi-kuoron vetäjä. Jos joku tietää tai tuntee ihmisen, joka voisi olla opettajana, meitä saa vinkata.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto on mukana Alvar Aalto -viikolla. Perjantaina 30. elokuuta järjestetään maksuton ja Kuvataidekoulu Eeron avointen ovien tapahtuma Makasiinissa Alajärvellä. Kolmituntisen tapahtuman aikana kuka tahansa voi kokeilla piirtämistä, maalaamista ja saven työstämistä Alvar Aallon kunniaksi ja Aallon hengessä. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Exit mobile version