Heinäkuussa hukkui 16 ihmistä

Heinäkuussa hukkui 16 ihmistä. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan heinäkuussa hukkui 16 ihmistä. Hukkuneista 12 oli miehiä, yksi nainen ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Yhdeksän hukkumisista tapahtui uidessa, yksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena ja viisi tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-heinäkuun aikana hukkunut 58 ihmistä. Lisäksi yksi suomalaismies hukkui ulkomailla.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Myös tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta nousevat esiin kesäkuukausien tilastoissa. Useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Hukkumiset voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, pelastusliivejä käyttämällä ja olemalla vesillä selvin päin.

MAINOS

Monia vaaratilanteita

Hukkumistapausten lisäksi vesillä oli runsaasti erilaisia vaaratilanteita. Etenkin eri vesikulkuneuvoilla liikkeellä olevia pelastettiin niin kanssaihmisten kuin viranomaisten toimesta.

– Useissa tapauksissa tilanne olisi voinut päättyä surullisesti, jos veden varaan joutunut olisi ollut tilanteessa yksin tai ilman pelastusliivejä. Näin vesistöjen pikkuhiljaa viiletessä pelastusliivien käytön tärkeys kasvaa entisestään. Jokaisen vesillä liikkujan olisi syytä pukea liivit aina vesille lähtiessään, painottaa SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kuusi Länsi- ja Sisä-Suomessa, kolme lapissa, kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa, yksi Itä-Suomessa, yksi Pohjois-Suomessa ja yksi ulkomailla. Tämän vuoden hukkuneista 38 on miehiä, kuusi naisia ja 15 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna heinäkuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 46 ihmistä.

Runsaasti huomiota saaneen Vantaan Kuusijärvellä tapahtuneen lasten hukkumisonnettomuuden lisäksi heinäkuussa hukkui useita uimaan tai vilvoittelemaan lähteneitä ikääntyneitä ihmisiä.

Exit mobile version