Arpaisten patikalla juhlatunnelmaa

Arpaisten 30-vuotisjuhlapatikan järjestelyissä on mukana mittava talkoolaisten joukko Parviaisen Kyläyhdistyksestä ja Saurun Seudun maa- ja kotitalousseurasta. Satu Laitila (vas.) Vesa Löytömäki, Aarre Löytömäki, Sami Jussila, Ritva Sippola ja Minna Aho ovat mukana talkoissa. Hyvinvointikoordinaattori Merja Korpela on mukana juhlapatikan järjestelyissä kunnan puolesta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin perinteinen alkusyksyn tapahtuma, Arpaisten patikka, taivalletaan lauantaina 14. syyskuuta juhlavissa merkeissä. Kolme eri reittivaihtoehtoa tarjoileva, kaikenikäisille tarkoitettu tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 30. kerran.

Järjestelyistä vastaavat Soinin kunta, Parviaisen Kyläyhdistys ja Saurun Seudun maa- ja kotitalousseura. Viime vuosina Arpaisten patikkaan on osallistunut 150–200 luonnossa liikkujaa. Parhaimpina vuosina patikoijia on ollut kolmisen sataa.

MAINOS

Patikkareittejä on kolme. Ulvo-Arpainen-Kaihiharju tarjoaa 24-kilometrisen reitin, Saarilampi-Kaihiharju on 16 kilometriä ja Löytömäki-Kaihiharju 11 kilometriä. Perinteiseen tapaan patikoijille tarjotaan bussikuljetus Soinin Yhteistalolta lähtöpaikoille ja Kaihiharjusta Yhteistalolle. Patikoinnin jälkeen pääsee saunomaan ja uimaan. Yhteistalolla tarjotaan täytekakkukahvit juhlavuoden kunniaksi. Osallistujat saavat palkinnoksi kunniakirjan ja juhlavuoden retkimukin.

Kiireettömyys ja maisemat

Arpaisten patikan alkujuuret liittyvät aikaan, jolloin Rauno Simo toimi Soinissa liikuntasihteerinä. Ensimmäiset patikat suuntautuivat Yhteistalolta Arpaisille. Tapahtuma järjestettiin myös koronavuosina. Tuolloin bussikuljetuksissa käytettiin kasvomaskeja.

30-vuotiasta Arpaisten patikkaa juhlistetaan tänä vuonna tapahtuman jälkeen järjestettävillä täytekakkukahveilla. Osallistujat saavat tänä vuonna oheistuotteeksi retkimukin, jossa on tulevaa historian havinaa.

Parviaisen Kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Minna Aho kokee Arpaisten patikan menestyksen salaisuudeksi sen, että se on täyden palvelun paketti.

– On mehupisteet, ruuat ja pääsee vielä saunomaankin.

Hyvinvointikoordinaattori Merja Korpela nostaa esiin tapahtuman rauhallisen luonteen.

– Kenelläkään ei ole kiire. Saa katsella maisemia.

Suurin osa tapahtumaan osallistujista tulee muualta kuin Soinista: Etelä-Pohjanmaalta, Helsingistä ja esimerkiksi Heinolasta.

– Osa muualta tulevista osallistujista on vanhoja soinilaisia. Viime vuoden palautekyselyssä tuli esille, että moni patikoija on ollut mukana alusta asti, Korpela tietää.

Saurun Seudun Maa- ja kotitalousseuran Satu Laitila uskoo harjumaisemien vetävän osallistujia Arpaisten patikkaan. Hän mainitsee erikseen Matosuon.

Ulkomailtakin on Arpaisissa patikoitu. Minna Aho kertoo puhuneensa erään osallistujan kanssa englantia. Patikoijien ikähaitari on ollut sananmukaisesti vauvasta vaariin, sillä nuorimmat osallistujat ovat kulkeneet isän tai äidin rintarepussa ja vanhimmat ovat täyttäneet 80 vuotta.

Tänä vuonna tapahtumaan on kutsuttu kunnassa aikaisemmin liikuntasihteereinä työskennelleitä patikoimaan juhlavuoden merkeissä.

Yhteisvoimin toteutettu

Talkootyöllä on ollut aina oma vahva roolinsa Arpaisten patikan toteutumisessa. Tänä vuonna talkoolaisia on noin 30. Satu Laitila kertoo, että tapahtumaa on ollut mukava olla tekemässä. Merja Korpela muistuttaa, että yhdistysten toimijat ovat tehneet tapahtumaa talkoilla vuosien ajan, ja talkoilijasukupolvikin on ehtinyt jo vaihtua.

Suomen Punaisen Ristin Alajärven paikallisosasto huolehtii tuttuun tapaan ensiavusta. Mehupisteiltä löytyy puolestaan rakkolaastareita patikointia helpottamaan. Patikassa on myös erillinen jälkipään valvoja, joka varmistaa matkan etenemisen.

Ulvon ja Arpaisten välillä patikoidaan vanhaa reittiä, jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Merja Korpela kertoo, että kyseinen osuus on raivattu kuntoon.

– Matosuolla on noin kaksi kilometriä pitkät pitkospuut, joita on uusittu useamman kerran.

Arpaisten patikan ennakkoilmoittautuminen on käynnistynyt. Ennakkoon voi ilmoittautua 8.9. saakka. Jälki-ilmoittautuminen onnistuu vielä tapahtuma-aamuna Yhteistalolla. Osallistumismaksuja on sekä yksittäiselle patikoijalle että perheille ja ryhmille. Ilmoittautumismaksu sisältää bussikuljetuksen lähtöpaikoille, mehut patikkareitin varrella, maastoruokailun, saunan ja uinnin Soinin kuntotiloissa sekä kunniakirjan ja oheistuotteen eli retkimukin. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kolme ilmaista osallistumista ensi vuoden patikalle.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeliKotarin kautta uusintaan
Seuraava artikkeliValokuituverkko laajenee Alajärvellä