Istutuksia kaupunkilaisten iloksi

Kiinteistöpuutarhuri Anne Kulju (vas.) ja kausityöntekijä Laura Peräsalo ovat viihtyneet työssään. Heidän kättensä jäljestä on tullut paljon kiitosta – kuten esimerkiksi oikealla näkyvästä Nuorisotila Pysäkin terassin istutuksista.

Moni ohikulkija on yllättynyt iloisesti ja pysähtynyt ihastelemaan Alajärven kaupungin omistamien kiinteistöjen viheralueiden hyvää hoitoa ja kauniita istutuksia. Erityistä kiitosta kaupungin suuntaan on annettu Nuorisotila Pysäkin terassin, Palotorin ja koulukeskuksen istutukset. Väriloistoa, erilaisten kasvien kirjoa ja hyvin hoidettua ympäristöä kelpaa näyttää Alajärvellä vierailevillekin.

Kiinteistöpuutarhuri Anne Kulju ja kausityöntekijä Laura Peräsalo ovat vastanneet kiinteistöjen viheralueiden puiden ja pensaiden siistimisestä sekä tänä kesänä myös nurmikonleikkuusta. Heidän valtakuntaansa ovat esimerkiksi koulujen, päiväkotien, museoiden, terveyskeskuksen ja uimahallin piha-alueet.

MAINOS

Tänä kesänä Kuljulla ja Peräsalolla oli apuna kaksi nuorta kaksi viikkoa kerrallaan nurmikkoa leikkaamassa. Kesä oli viheralueilla työskentelevien ihmisten näkökulmasta hyvä: vain yhtenä maanantaina satoi vettä niin, ettei nurmikkoa voitu leikata.

Kiitosta siisteydestä

Kulju, Peräsalo ja kiinteistöesimies Tuukka Antila ovat saaneet kiitosta useammasta eri kohteesta.

oplus_0

– Alueilla on vanhaa kasvustoa, jota me ylläpidämme ja välillä raivaamme matalaksi ja toivomme, että se kasvaa takaisin – ja kasvaakin, kertoo Kulju.

Uusilla alueilla, kuten paloasemalla ja Mäntymäen päiväkodin ympäristössä, puut ja pensaat ovat hyvässä kunnossa. Anne Kulju sanoo, että kaupungilta löytyy vanhoja ja ränsistyneitä puutarhoja, jotka kaipaisivat entrausta – etenkin jos niitä ei ole ehditty ylläpitää. Kulju ja Peräsalo ovat saaneet parhaat puolet esiin vanhoista pensaista. Kaksikko naurahtaa olevansa raivaajaporukkaa, joka tykkää tehdä isoa ja näkyvää tulosta. Yksi sellainen kohde on ollut koulukeskuksen takana oleva ranta, josta on avautunut raivauksen jälkeen näkymä Pekkolanrantaan.

– Siitä on tullut paljon palautetta, että on hyvin hoidettu, kertoo Anne Kulju.

Samoin kiinteistöistä saatu palaute on, että ne on hoidettu hyvin.

Kiinteistöesimies Tuukka Antila kertoo, että koulukeskuksen oleskeluympäristössä ei aikaisemmin ole ollut eloperäistä vihreää, joka omalta osaltaan vaikuttaisi myönteisesti nuorten viihtyvyyteen ja vireyteen. Piharemontin yhteydessä asiat ovat nytkähtäneet myönteiseen suuntaan. Nyt koulukeskuksella on isoja altaita, joiden keskellä on tuijat. Kesällä altaissa oli orvokkeja. Tästäkin muutoksesta kaupunkilaiset ovat osanneet kiittää.

Pysäkki ihastuttaa

Nuortentila Pysäkin edustalle rakennettu terassi ilahduttaa sekä nuorisoa että muitakin kaupunkilaisia. Terassin reunustoilla kasvaa samettiruusua, kesäkynttilää, verbenaa, peippiä, siniviuhkoa ja viherliljaa.

– Ajattelimme, että kun nuoretkin ovat erikokoisia ja -näköisiä, tähän tulisi samalla lailla värikästä, korkeampaa ja matalaa kukkaa. Kun laitetaan isolle alueelle kukkaa, pitää vain jostain saada lamppu syttymään jostakin ideasta. Nyt se lähti tästä, sanoo Anne Kulju.

Luokanopettajaksi opiskeleva Laura Peräsalo opiskelee luokanopettajaksi. Hän toimi kausityöntekijänä toista kesää. Kesätyössään häntä on viehättänyt se, että näkee työnsä jäljen. Anne Kuljun mielestä kiinteistöpuutarhurin työn hyviin puoliin kuuluu se, että työtä saadaan tehdä itsenäisesti.

Sekä Peräsalo että Kulju tunnustavat tarkkailevansa muiden kaupunkien ja kuntien keskusta-alueita siellä vieraillessaan. Kuljun huomio kiinnittyy istutusten ympärillä oleviin rikkaruohoihin.

– Jos on hienot kukkalaatikot ja siellä puolen metrin rikkaruohot, se näyttää ikävältä. Kukkaistutuksista saa puolestaan ideoita.

Elo-syyskuun vaihteessa pidettävän Alvar Aalto -viikon osalta suunnittelu oli vielä kesken haastattelua tehtäessä. Anne Kulju kertoo, että jo viime vuonna Aalto-keskuksen läheisyydestä kaadettiin lahoja puita.

Virpi Poikelin

Exit mobile version