Lotta suuntaa Saksaan

Vimpelin Vedon kasvatti Lotta Vehka-aho pelaa ainakin kaksi seuraavaa kautta Saksan Bundesliigassa.

Vimpelissä koripallo-oppinsa saanut, kolme viime kautta Kotkan Peli-Karhuja edustanut ja naisten maajoukkueen rosteriin kuuluvan Lotta Vehka-ahon ura jatkuu Saksassa. Hän allekirjoitti toukokuussa 2+2-vuotisen sopimuksen Saksan Damen-Basketball-Bundesligassa pelaavan Eigner Angels Nördlingenin kanssa.

Saksaan 23-vuotiaan Vehka-ahon houkutteli viime kaudella Torpan Pojat mestaruuteen luotsannut Niko Kuusi. Kuusi toimii Eigner Angels Nördlingenin valmentajana tulevalla kaudella.

MAINOS

– Hän laittoi viestiä tulemaan, että olisinko kiinnostunut pelaamisesta joukkueessa. Mietin ja puntaroin asiaa yhdessä Kimmo Järvikankaan kanssa viikon, puolitoista. Järvikangas on auttanut minua sopimusten tekemisessä ja tärkeiden asioiden huomioimisessa. Hän on myös antanut osviittaa Euroopan liigoista, ja mitä olisi fiksua tehdä seuraavaksi sekä auttanut näkemään uraa vähän pidemmällekin, kuvailee Lotta Vehka-aho mentorikseen kutsuman Järvikankaan roolia.

Pitemmän tähtäimen projekti

Lotta kertoo, että muita suomalaispelaajia joukkueessa ei nähdä. Sen sijaan Eigner Angels Nördlingeniin liittyy ensi kaudeksi muutama saksalaispelaaja, yksi Lotta Vehka-ahoa nuorempi latvialainen ja kolme amerikkalaispelaajaa.

– On ihan hyvä, että joukkueessa on jenkkejä. Olen itse tottunut pelaamaan pohjoisamerikkalaisten kanssa ja ymmärrän etukäteen, millaista heidän pelaamisensa on.

Eigner Angels Nördlingen sijoittui viime kaudella Saksan pääsarjassa neljänneksi ja sitä edeltävällä kaudella viidenneksi. Lotta Vehka-aho kertoo, että seuraorganisaation isona tavoitteena on kehittää pelaajia eteenpäin.

– Tavoitteena on pitkäjänteisempi joukkueen tekeminen eikä vain keskittyä tämän päivän voittoon. Totta kai voittamaan lähdetään. Olen kuullut Saksassa aikaisemmin pelanneilta, että Bundesliiga on kilpailuhenkinen ja yksikään peli ei ole helppo, eikä joukkueiden välillä ole isoja tasoeroja.

Noin tunnin ajomatkan päässä Münchenistä luoteeseen sijaitsevassa Nördlingenissä on nähty aikaisemminkin suomalaisväriä: Anissa Pounds, Roosa Lehtoranta, Heta Äijänen, Anni Jämsä, Linda-Lotta Lehtoranta, Elina Koskimies, Anni Mäkitalo ja Heta Korpivaara ovat edustaneet joukkuetta.

Maajoukkuehommia

Takapelaajana ja laitahyökkääjänäkin pelaava Lotta Vehka-aho on raivannut tiensä Suomen maajoukkueeseen. Kesäkuussa Susiladies pelasi Ranskassa ja Tšekissä. Pari ottelua pelattiin Helsingissä Saksaa vastaan.

Vehka-aho (keskellä) on edustanut Susiladiesia muiden muassa meneillään olevissa EM-karsinnoissa.

– Kesäkuussa treenasin myös tosi paljon. Heinäkuussa otin aika rennosti. Näin kavereita ja tein vähän koulutehtäviä, liiketalouden tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskeleva Lotta Vehka-aho kertaa kuulumisiaan.

Susiladiesilla on EM-karsinnoissa allaan voitto Bulgariasta ja Unkarille kärsitty tappio. Marraskuussa joukkue pelaa Sloveniaa ja Bulgariaa vastaan. Ensi helmikuussa vastassa ovat Unkari ja Slovenia.

– Myös omassa seurajoukkueessa teen töitä maajoukkueen eteen, valottaa Vehka-aho.

Vimpelistä maailmalle

Vimpelillä ja Vimpelin Vedolla on ollut iso merkitys Lotta Vehka-ahon koripallouralle. Pienellä paikkakunnalla hän on saanut henkilökohtaisen valmennuksen ja huomion nuorempana.

– Ihan varmasti ne ovat vaikuttaneet siihen, missä pisteessä nyt olen. Välillä on ikävää, kun ei ole hirveästi pelaajia. Mutta on siinä hyvä puolikin, että olen päässyt pelaamaan naisjoukkueeseen tosi nuorena, joka auttoi siinä, että tuli haastetta lisää ja se kehitti. Jos olisin päässyt Naisten Korisliiga -joukkueeseen myöhemmin, en olisi vielä tässä.

Lotta kiittelee Vedon lämmintä yhteisöllisyyttä, joka lisäsi omaa innokkuutta treeneihin.

– Ei haitannut, vaikka mokasi. Nuori pelaaja otettiin huomioon ja se auttoi. Uskalsi tehdä virheitä.

Lotta kiittää perhettään ja läheisiään, joilla on ollut iso merkitys hänen pelaajauralleen. He ovat myös auttaneet elämän eri vaiheissa, jos Lotalla on ollut vaikeaa.

Nuorille korispelaajille Lotta Vehka-aho vinkkaa, että he muistavat pitää hauskaa ja että mihinkään ei ole kiire.

– Koripallo ei ole niin vakavaa. Luota itseesi. Täydellinen ei tarvitse olla: saa mokata ja tehdä virheitä, eikä se ole maailmanloppu. Virheistä oppii ja kasvaa.

Lotta sanoo, että jos on fiilis, että haluaisi tehdä jotakin uutta ja erilaista, sitä kannattaa kokeilla.

– Siitä ainoastaan oppii, että mistä itse tykkää.

Exit mobile version