Kurejoen Puutarhalta vinkit onnistuneisiin syysistutuksiin

Kurejoen Puutarhan Tuula Karjanlahti ja Tmi PihaMaalla yrittäjä Margit Nurmi kertovat, että vaikka viime talvi oli havuille poikkeuksellisen haastava, ei niiden istuttamista pihoille siitä huolimatta kannata pelätä.

Syksy saapuu, mutta katse on edelleen puutarhoissa. Nyt eletäänkin mitä parhainta istutuskautta ja syksyllä on hyvä istuttaa monia erilaisia lajikkeita, kun tiedossa on missä kohdin puutarhassa on tilaa uudelle ja mitkä paikat kaipaavat uudistamista.

Kurejoen Puutarhalla Alajärvellä järjestetään tänäkin syksynä syysistutuspäivä, joista taimien lisäksi saa myös hyvät ohjeet ja vinkit syksyn pihatöihin.

MAINOS

Tuula ja Asko Karjanlahden lisäksi vinkkejä on jakamassa myös Kuortaneella 2015 perustetun Tmi PihaMaalla yrittäjä Margit Nurmi, joka tekee pihasuunnitelmia uusiin ja vanhoihin pihoihin koko Suomen alueella, viherrakentamista uusiin ja vanhoihin pihoihin, erilaisia perennaryhmiä ja niiden uusimista sekä kasvien ja puiden hoitotöitä ja konsultointeja.

– Vuosien varrella meille on kehittynyt hyvin toimiva yhteistyö Kurejoen Puutarhan kanssa, jonka taimista olen saanut hyvin kukkivat pihat asiakkailleni, Margit kertoo.

Syysistutuspäivien teemana on se, miten vanhasta kukkapenkistä tehdä uutta? Tämän voi Margitin mukaan toteuttaa eri tavoin. Esimerkiksi voi säästää vanhoja olemassa olevia perennoja ja lisätä pensaita, havuja ja uusia perennoja.

– Korkeuseroja perennaryhmään saa lisäämällä sinne vaikkapa kirsikkapuun! Helppohoitoisen ryhmästä saa laittamalla pohjalle kankaan ja katteeksi kuorikkeen tai koristekiviä.

Syysistutuspäivän teemana on, miten vanhasta kukkapenkistä tehdä uutta? Tämän voi toteuttaa eri tavoin. Voi säästää vanhoja olemassa olevia perennoja ja lisätä mukaan uusia.

Margit vinkkaa, että perennapenkin voi reunustaa vaikkapa luonnonkivillä tai erilaisilla betonisilla reunakivillä. – Kannattaa muistaa laittaa uutta multaa, jossa on lannoitteet, ja näin kasvit saa uutta kasvuvoimaa.

– Oikea kastelu on tärkeää. Puille kastelua tarvitaan enemmän ja vastaavasti perennoille vähemmän. Istutusvälit kannattaa katsoa aina kasvin mukaan, eli miten suureksi kyseinen kasvi kasvaa.

Arimmat kasvit istutetaan keväällä

Tuula Karjanlahti kertoo, että syksy on useimmille kasveille loistavaa istutusaikaa ja syksyllä istutetut kasvit saavat keväällä nopean lähdön kasvuun.

Kuitenkin osa kasveista kannattaa jättää istutettavaksi keväällä, ja tämä koskee erityisesti kasvuvyöhykkeiltään arimpia kasveja. Tällaisia ovat muun muassa alppiruusut ja useimmat köynnökset. Arempia havuja ei myöskään kannata istuttaa enää lokakuulla.

– Sen sijaan esimerkiksi erilaiset angervot, aroniat, syreenit ja muut kestävät pensaat voi istuttaa vielä pitkälle syksyyn saakka. Samoin hyötykasveista esimerkiksi marjapensaat sopivat hyvin syksyllä istutettaviksi, kun taas mansikka pitäisi saada maahan viimeistään elokuun aikana.

Kurejoen Puutarhalta on tänä kesänä ostettu poikkeuksellisen paljon erilaisia havuja, sillä viime talvi oli niiden kestävyyden kannalta poikkeuksellisen huono. Talven nujertamia havuja korvataan nyt uusiin tai vaihdetaan lehtipensaisiin ja puihin. Tuula sanookin, että viime talven ei kannata antaa säikäyttää havupuiden ystäviä, sillä se oli aivan poikkeuksellinen märän syksyn, nopean lokakuisen kovan pakkasen ja helteisen toukokuisen kevääntulon vuoksi.

Päinvastoin, isoja havupuita kannattaisi suosia pihoilla enemmän. Esimerkiksi pihtakuusia istutetaan todella vähän, vaikka ne ovat upeita vähintäänkin ensimmäiset 30 vuotta. Isojen puiden istuttamisella tonttien laidoille saataisiin monen muun kasvin kaipaamia varjopaikkoja ja puutarha on paremman näköinen, kun siinä on korkeuseroja.

– Yleensäkin kaikkia isoja puita kannattaisi lisätä pihoihin, Tuula ja Margit pohtivat.

Syysistutuspäivä järjestetään Kurejoen Puutarhalla lauantaina 31.8. kello 10-15. Tuolloin puutarhalla voi käydä ihastelemassa ja hankkimaan uusia kasveja sekä kysellä rohkeasti vinkkejä alan ammattilaisilta!

Tuula Jokiaho


Exit mobile version