Elämässä kannattaa juoda hyvää teetä – Kulttuuri Cha & Cafe antaa siihen tilaisuuden

Huan-Ya Chen Ketosen kanssa asiakkaita palvelee tällä hetkellä Kulttuuri Cha & Cafessa työharjoittelussa oleva Aliina Matila. Aliinan taidetta on esillä syyskuun puoliväliin saakka teehuoneella.
Mainos[adrotate banner="3"]

Elämässä on monia asioita, joita kannattaa tehdä, ja hyvän teen juominen on niistä yksi. Huan-Ya Chen Ketonen on perustanut Alajärvelle Uusi Tee Oy nimisen yrityksen, jonka liikeideana on myydä irtoteetä, teeastioita sekä muita teehen liittyviä tuotteita.

Uusi Tee on omistautunut etsimään laadukkainta teetä Japanista, Taiwanista, Kiinasta sekä muualta maailmasta. Yrityksen tarkoituksena on myös opastaa asiakkailleen, kuinka hauduttaa hyvää teetä.

MAINOS

– Tehtävämme on yhdistää teen taiteen sekä kulttuurin henki jokapäiväiseen elämään, luoda monipuolisia ja mielenkiintoisia teejuomia, leivonnaisia, kuten esimerkiksi keksejä, kakkuja, makeisia sekä kehittää uutta suomalaista, paikallista teekulttuuria, Huan-Ya kertoo.

Yrityksen ensimmäinen teehuone on avattu Alajärvelle tänä kesänä. Sen nimi on Kulttuuri Cha & Cafe. Tämä teehuone antaa jokaiselle mahdollisuuden juoda hyvää teetä, jopa vannoutuneelle kahvin ystävälle.

– Avajaisista on kulunut kaksi kuukautta ja meidät on vastaanotettu hyvin. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja tukea sekä ehdotuksia paikallisilta kuin muiltakin Teehuoneella käyneillä ulkopaikkakuntalaisilta. Viimeisen kahden kuukauden aikana olemme myös järjestäneet mm. Tyky-päiviä teemaisteluineen ja erikoistee -syntymäpäivät. Saimme hyvää palautetta osallistujalta.

Vaikka Suomi on pääosin kahvia juova maa, terveystietoisuuden lisääntyessä yhä useammat ovat kiinnostuneet teestä. – Teehuoneessamme asiakkaat voivat valita juomiensa sokerimäärän. Sokerimme on vain sakkaroosia, ei fruktoosia. Fruktoosi kuormittaa ihmisen maksan aineenvaihduntaa, joten olemme tässä erityisen vaativia.

– Kannustamme asiakkaita juomaan terveellisimmin yrittämällä ohjata heitä vähentämään sokerin käyttöä.

Taiwanista kotoisin oleva Huan-Ya on asunut Suomessa 13 vuotta ja siitä yhdeksän vuotta Alajärvellä. Hän jätti Taiwaniin hyvän työn ja uran kulttuurialalla. Hän on opiskellut myös SEAMK:ssa kulttuurituottajaksi, mutta oman alan töiden löytäminen on vaikeaa.

– Alajärvellä on runsas kulttuuriperintö ja itse tykkään harrastaa ja juoda teetä. Isoissa kaupungeissa Suomessa alkaa jo olla teehuoneita, joten ajattelin että sellaisen voisi perustaa tännekin.

Teehuoneesta saa toki myös kahveja, mutta pääpaino on teessä, joita löytyykin runsas valikoima. Useimmat asiakkaat myös ostavat nimenomaan teetä ja asiakaskuntaa on jatkuvasti tullut lisää. Asiakkaina on kaikenikäistä väkeä, mutta myös paljon nuoria.

Kulttuuria ja kiireetöntä tunnelmaa

Teehuoneen tunnelma on rauhallinen ja teen parissa vietetty hetki tarjoaa aivan erilaisen pysähtymisen, kun kiireessä juotu kahvi.

Kulttuuri Cha & Cafen avajaisissa kuultiin klassista musiikkia musiikkiopiston toimesta. Tulevaisuudessa on tarkoitus tarjota lisää musiikkiesityksiä konsertteina, kuten myös tarjoamalla kenelle tahansa mahdollisuuden esittää paikalla olevalla pianolla omia taitojaan.

– Syyskuussa Aalto viikolla, torstaina 5.9. kello 19 järjestämme Blues illan, esiintyjänä Mississippi Rhythm Blues Trio, Huan-Ya kertoo.

Kesän aikana Kulttuuri Cha & Cafe on tarjonnut kesätöitä kolmelle paikalliselle nuorelle. Koulujen alkamisen jälkeen työnharjoitelijana aloitti Lapua Sedulla opiskeleva Aliina Matila. Nyt teehuoneella onkin esillä Matilan kuvataidekoulu Eerossa tekemiä töitä. Näyttellä on yksi työ Aliinan periodipaja II ajalta ja Aspects of life niminen työ viimeiseltä vuodelta ennen valmistumista.

Molemmat ovat akryylitöitä, missä näkyy tekijän jälki. Aspects of life työhön liittyy hyvin koskettava tarina. Näyttely on nähtävissä 21.8-19.10.

Työt ovat tehty intohimolla ja uskolla itseen. Aliina on kokenut monia vaikeuksia ja etsinyt paikkaansa tässä elämässä, ja esillä olevat teokset kertovat hyvin kieltään tästä kaikesta.

Aliina kertoo valmistuneensa kuvataidekoulusta vuosi sitten ja vaikka ajatus taideopintojen jatkamisesta kävi mielessä, hän ei halunnut muuttaa mihinkään isoon kaupunkiin.

Kulttuuri Cha & Cafessa Aliina on viihtynyt hyvin. Hän pitää sitä paikkana, joka sopii ihmisille kun he haluavat hetkeksi pois arjesta. – Jos haluat rauhoittua edes puolen tunnin ajan arjen kiireen keskellä, tämä on siihen hyvä paikka.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliKoululaisten teemaviikko täynnä Aaltoa
Seuraava artikkeliBluestrio Mississippi Rhythm ensiesiintyy Alajärvellä