Aaltoliikettä teemaviikon avajaisissa

Herkkä ja samalla pysäyttävä Aaltoliike-tanssiteos vangitsi yleisön mielenkiinnon Alvar Aalto -viikon avajaisissa. Esityksen pääsee kokemaan kolme muutakin kertaa tulevan viikon aikana.

Ensimmäistä kertaa Alajärvellä vietettävän Alvar Aalto -viikon avajaiset kokosivat kaupungintalon kupeeseen, Aalto-keskuksen viheralueelle satamäärin kaupunkilaisia ja muita tapahtumavieraita.

Ainutlaatuisessa spektaakkelissa saatiin nauttia niin liikkeestä, tulen lumosta, rytmistä kuin puheistakin. Erityisen ihastuneita tapahtumavieraat olivat valonheittimien tarjoamasta väriloistosta, jota heijastettiin niin viheraluetta ympäröiviin puihin ja kaupunginkirjastoon.

MAINOS

Alvar Aallon teemaviikkoa on Alajärvellä valmisteltu reilu vuosi. Teemaviikko tarjoaa kymmeniä tapahtumia eri-ikäisille kohderyhmille. Ohjelmassa on paljon arkkitehtuuriin liittyviä tapahtumia, asiantuntijaluentoja, opastettuja kävelykierroksia, työpajoja, paneeleja ja kulttuuria eri muodoissa. Alajärvi on kahdeksas kaupunki, jossa Alvar Aalto -viikko järjestetään. Teemana on Inhimillisyys, harmonia ja orgaaninen elämä.

Pysähdyttävä Aaltoliike

Voimisteluseura Alavolin tanssijat tarjosivat pysähdyttävän ja liikuttavan Aaltoliikkeessä-tanssiesityksen. Koreografian tehnyt Minna Latvala valottaa, että kyseessä on tuunattu versio vuonna 2014 Aaltoa ja aarioita -tapahtumassa esitetystä tanssiteoksesta.

Alajärvellä on tehty mittava, monia eri tahoja yhdistänyt voimainponnistus Alvar Aalto -viikon järjestämiseksi. Kaupunginjohtaja Vesa Koivusella ja valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuulla olikin syytä hymyyn onnistuneiden avajaisten yhteydessä.

– Silloin tein yhden tanssin opastetun kiertokävelyn yhteyteen. Vuosi 2017 nostatti isänmaallisuutta ja kotiseutuhenkeä. Täydensin tanssiteoksen kokonaisuudeksi ja se esitettiin Aaltoa ja aarioita -tapahtumassa. Kun kuulin, että tulee Alvar Aalto -viikko, ajattelin, että minulla on tosi hyvä mahdollisuus elvyttää tämä koreografia. Aiemmin esiintyjinä oli nuoria. Nyt minulla oli kolmisenkymmentä aikuista naista. Koreografiat on tuunattu ja muovattu näille esiintyjille ja tähän hetkeen.

Tanssijoita säestävänä musiikkina kuultiin muiden muassa Nocturne, Soi vienosti murheeni soitto, Tuuli se taivutti koivun larvan ja Siunaa ja varjele meitä. Minna Latvala kertoo, että musiikki on valikoitunut taustan tai rakennuksen mukaan.

– Avajaisten valot olivat upeat. Kaikesta jännityksestä huolimatta ilta oli täydellinen ja valaistukset toivat uutta ulottuvuutta esitykseen. Yksi Aalto-viikon teema on harmonia. Mielestäni Aaltoliike sopii paikkaan ja teemaan.

Aaltoliikkeessä-tanssiteos on mahdollista nähdä Aalto-puistoksikin kutsutun Aalto-keskuksen viheralueella myös huomenna sunnuntaina kello 17, perjantaina 6.9. kello 19 ja lauantaina 7.9. kello 14.

Avajaistapahtuma päättyi vauhdikkaaseen ja etenkin nuorempaa kävijäkuntaa innostaneeseen Uniflow-ryhmän valoshow’hun.

Alajärvi ja Aalto

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen muistutti avajaispuheessaan tapahtumanvieraita siitä, että missään muualla maailmassa ei pääse tutustumaan yhtä perusteelliseen Alvar Aallon tuotannon läpileikkaukseen kuin Alajärvellä – alkaen hänen ensimmäisestä työstään eli nuorisoseurantalosta ja päätyen hänen viimeiseksi työkseen jääneeseen työhön eli kaupunginkirjastoon.

– Alvar Aalto -viikko on yksi tapa tuoda Alvar Aalto -kohteet kaikkien tietoisuuteen.

Mico Paalanen ja Misha Ihnatenko olivat merkonomiopiskeluihinsa liittyvissä työtehtävissä Alvar Aalto -viikon avajaisiltana. Opiskelijat ovat mukana palvelemassa kaupungintalon infopisteen asiakkaita koko teemaviikon ajan.

Koivusen kertoo, että Alajärven Alvar Aalto -rakennuskohteet ovat Suomen ainoat Aalto-kohteet, jotka on kirjattu kuuluvaksi minkään Unescon myöntämän statuksen alle. Myös tästä saadaan olla ylpeitä niin Alajärvellä, Järviseudulla, Etelä-Pohjanmaalla kuin koko Suomessa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu huomioi tervehdyksessään Aallon merkityksen olevan vertaansa vailla myös alajärveläisille.

– Me olemme se suomalainen pikkukaupunki, joka on täynnä Alvar Aallon arkkitehtuuria.

Hän nosti esiin alajärveläisten viranhaltijoiden ja luottamushenkiöiden kiitettävän ymmärryksen ja näkemyksen uutta kunnan hallintokeskusta suunniteltaessa.

– On ollut suuri ilo ja etuoikeus, että Alvar Aalto on valittu tätä kokonaisuutta suunnittelemaan, hän viittasi vuonna 1967 valmistuneeseen kunnantaloon eli nykyiseen kaupungintaloon sekä terveystaloon.

Joensuun mukaan Alajärvellä on suuri merkitys Alvar Aallolle, hänen perheelleen ja suvulleen.

Asiakkaiden asialla

Alvar Aalto -viikko ei onnistuisi ilman monia eri toimijoita. Järviseudun ammatti-instituutissa liiketaloutta opiskelevat, tulevat merkonomit, kartuttavat kansainvälisen teemaviikon aikana kokemusta asiakaspalvelutehtävissä. Opiskelijat työskentelevät aalto-viikolla kaupungintalon infopisteessä kahtena päivänä, neljä tuntia kerrallaan. Mico Paalanen ja Misha Ihnatenko olivat perjantaina iltavuorossa eli infopisteellä Alvar Aalto -viikon avajaistapahtuman aikaan.

– Vuorot olivat aika vähissä ja tulin siihen, mihin pääsin tulemaan, kertoo Mico Paalanen.

Pestiin on valmistauduttu muiden muassa katsomalla video. Alajärveläissyntyiselle Micolle Alvar Aalto ja hänen suunnittelemansa kohteet ovat tuttuja. Kaksi vuotta Alajärvellä asuneelle Mishalle kaikki Aallon kohteet eivät ole vielä tuttuja.

– Kun Alvar Aalto -viikko järjestetään Alajärvellä, tietää Aallon töistä enemmän ja osaa suhtautua eri tavalla, miettii Paalanen.

Yli 80 tapahtuman Alvar Aalto -viikko päättyy sunnuntaina 8. syyskuuta Aallot nousevat -nimen saaneeseen Alajärven musiikkiopiston oppilaiden konserttiin.

Virpi Poikelin

Exit mobile version