Korona-aikana alajärveläinen Roosa Linnanmäki seurasi keskustelua siitä, miten paljon ihmisillä oli koiranpentuja, mutta ei mahdollisuutta sosiaalistaa niitä tai löytää koulutuksia.
– Aloin miettiä, että miksi ihmeessä emme voisi kohdata ja harjoitella ilman fyysistä kontaktia ohjaajien kesken. Pennut tarvitsevat sosiaalistamista ja niiden omistajat tarvitsevat tukea pentuarkeen.
Roosa itse on ollut koiraihminen aina ja ensimmäisen oman koiransa hän sai 15-vuotiaana. Kipinä kouluttamiseen ja harrastamiseen koiran kanssa syttyi lopullisesti Taiga -koiran myötä. Hän halusi myös muiden löytävän koiran kanssa harrastamisen riemun, auttaa koira-arjen haasteissa ja luoda puitteet toimintaan osallistumiseen matalalla kynnyksellä.
Niinpä hän alkoi kysellä korona-ajan keskellä, olisiko pentukursseille tarvetta. Sitä tarvetta oli ja ensimmäiset kurssit hän järjesti Lapualla. Useiden satojen etänä ja paikan päällä valmennettujen asiakkaiden jälkeen hän vuokrasi muutama vuosi sitten Alajärveltä hallitilan yrityksensä Korrektikoiran toimipaikaksi.
Roosa on hankkinut käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntijan pätevyyden opinnoistaan Tampereen yliopistolla ja päivittää osaamistaan aktiivisesti. Pikkuhiljaa opintojen anti sekä työtehtävät erilaisten asiakastapausten kanssa ovat vieneet Roosaa yhä syvemmälle alan kuvioihin, mutta hän tekee työtä yrittäjänä edelleen sivutoimisesti, päätyön ollessa tukiperheessä lastenohjaajana – sielläkin Taiga tiiviisti työssä mukana.
Monenlaisia kursseja ja koulutuksia on Korrektikoiralla ollut paljon, kun samaan aikaan yksityistuntien kysyntä on kasvanut. Aikoja niille ei ole kalenterista löytynyt riittävästi, joten Roosa on päättänyt tehdä selkeän suunnanmuutoksen. Kursseja on syyskaudella vain pennuille, jotta henkilökohtaisille valmennuksille löytyisi aikaa.
Apua haasteisiin, mutta myös uuden oppimiseen
Yksityisen valmennuksen kysyntä on lisääntynyt monen huomattua, että niiden kautta saa tehokkaan avun paitsi haasteiden ratkomiseen, myös uusien juttujen oppimiseen sekä koiran ja sen ohjaajan suhteen vahvistamiseen. Korrektikoiralla on tarjolla erilaisiin tarpeisiin räätälöityjä valmennuspaketteja, joista omistaja voi valita itselleen sopivan.
– Tavoitteeni on auttaa ihmisiä löytämään syvempi ymmärrys koiriaan kohtaan ja siten parantaa sekä perheen ihmisten että koirien hyvinvointia.
Yksityistunneista apua ei ole vain uusille tai kokemattomille koiranomistajille, vaan myös vuosia tai vuosikymmeniä koirien kanssa puuhanneille. Vaikka kokemusta olisi, voi eteen tulla uudenlaisia solmuja aukaistavaksi. Yksityistunneilla voidaan ratkoa näitä solmuja, mutta yhtä lailla niiltä saa apua, jos itse haluaa kehittyä koiran ohjaajana tai aloittaa vaikkapa jonkun koiraharrastuslajin alkeet ohjatusti.
– Minulla on ollut myös lapsiasiakkaita. Lapsi voi tulla opettelemaan taitoja toimia koiran kanssa ja yhteistyön kautta lapsi voi löytää uuden harrastuksen ja hänen suhteensa koiran kanssa kehittyy. Myös lapsen itsetunto kasvaa, kun hän saa kokea koiran kanssa onnistumisen iloja.
Haasteita koirien kanssa aiheuttavat tänä päivänä esimerkiksi koiran voimakkaat reaktiot ajoneuvoihin tai muihin koiriin ja niiden jahtaaminen. Hihnakäytöksessä vetäminen voi olla tuskastuttava haaste omistajalle ja jotkut painivat esimerkiksi resurssiaggressiivisuuden tai hoitotoimenpiteiden vaikeuden kanssa.
Olipa haaste mikä tahansa, liikkeelle lähdetään yleensä koiran terveydentilan kartoittamisella. Koira saattaa ilmentää kipua ihmisten silmissä ongelmallisella käyttäytymisellä, vaikkei muuta oireilua helposti havaitsisi.
– Toinen pohdittava asia on se, saako koira tyydytettyä lajinomaiset tarpeensa ja mistä koiran käyttäytyminen kumpuaa? Yleensä jo käyttäytymisen syiden ymmärtäminen helpottaa omistajan oloa. Koira ei käyttäydy ei-toivotusti pomottaakseen tai osoittaakseen mieltä. Ihan jo virikesuunnitelman toteuttamisella tai elinympäristön muokkaamisella voidaan päästä pitkälle.
– Kaiken kouluttamisen lähtökohta on, että koiralla ja ohjaajalla on hyvä olla ja löydämme koiraa motivoivan palkkion, jotta saadaan oppimista tapahtumaan positiivisesti. Usein ensimmäinen tapaaminen tapahtuu hallissa tai ulkona koiralle neutraalissa ympäristössä, missä se pystyy toimimaan ilman stressiä. Tämän jälkeen viedään opitut taidot hiljalleen kotiympäristöön.
Yksityistunneille tulemisen kynnys on madaltunut vuosien varrella ja joskus uudet ensimmäisen koiran omistajat tulevat valmennukseen jo pennun kanssa, vaikka mitään haasteita ei olisikaan. Silloin voidaan yhdessä katsoa mitä pennun kanssa kannattaisi tehdä ja muistuttaa myös siitä, että koko ajan ei tarvitse tehdä mitään, elämä koiran kanssa saisi olla myös stressitöntä.
Tuula Jokiaho