Tuplasti Suomen mestaruuteen polkenut Samu Vuorinen ei pelkää haasteita

Jarmo Vuorinen on pian päättyvän kauden aikana kiertänyt poikansa Samun kanssa koko joukon kilpailuja, joista poika on napsinut huipputuloksia!
Mainos[adrotate banner="3"]

Pian kymmenen vuotta täyttävä, Paavolan koulussa Alajärvellä neljättä luokkaa käyvä ja Waasa Watt Warriorsia edustava Samu Vuorinen on viime kesältä maantiepyöräilyn kaksinkertainen Suomen mestari ja lisäksi vielä pronssimitalisti!

SM- kultaa tuli maantieajon yhteislähdössä ja aika-ajoissa, sekä pronssia kaupunkiympäristössä ajetusta SM-kortteliajoissa.

MAINOS

Samu siis nappasi mitalin jokaisesta U11-sarjan maantiepyöräilyn SM-kisasta ja lisäksi plakkarissa on kaksi neljättä sijaa maastopyöräilyn SM-kisoista. Lisäksi hän voitti maantiepyöräilyssä Kultainen kampi -cup sarjan ikäluokassaan. Sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailua, josta kuuden parhaan pisteet lasketaan.

Tälle syksylle on luvassa vielä muutamat maastopyöräilykisat, mutta niihin Samu lähtee jo rennolla otteella – tämän kesän tavoitteet on jo saavutettu ja ylitetty.

Tidaholmissa Ruotsissa ajetaan yhdet Euroopan suurimmista kansainvälisistä kisoista junioreille. Tässä pätkä kuuden osakilpailun kokonaisuuden kortteliosuudesta.

Kirsikkana kakussa olivat kansainväliset kuuden etapin kilpailut Tidaholmissa Ruotsissa, jossa nuorimmassa 10-12 vuotiaiden sarjassa oli kaikkiaan 32 kilpailijaa eri puolilta Eurooppaa. Samu voi ajaa samassa sarjassa vielä kahden vuoden ajan ja tästä huolimatta poika oli kisassa kokonaiskilpailun kuudes – parhaana suomalaisena!

Kyseinen kilpailu on Euroopan suurimpia nuorten kisoja ja siinä ajettiin kisoja kuutenä päivänä peräkkäin. Suomalaisia 10-12-vuotiaiden sarjaan osallistui Samun lisäksi kolme, kaikki häntä vanhempia.

Samun kesän 2024 tärkeimmät saavutukset pähkinänkuoressa ovat: ISM Maantie U11 #1, ISM Aika-Ajo U11 #1, U6 Cycle Tour Tidaholm Ruotsi P10-12 kokonaiskilpailun #6, ISM kortteli U11 #3 , Kultainen Kampi CUP 2024, 6 osakilpailua #1, Porvoon Ajot, 3 etappia U11 #1, ISM Maastopyöräily XCC U11 #4 ja ISM Maastopyöräily XCO U11 #4!

Intoa riittää

Samun harrastuksen mukavaksi tekee se, että isä Jarmo on pojan tukena täysillä, harrastaahan hän itse samaa lajia. Jarmon oma paras saavutus tältä kesältä on Porin ISM-kisoista nelikymppisten sarjassa saavutettu aika-ajojen hopeamitali!

Pomarkussa ajetuista maantiepyöräilyn SM-kisoista Samu Vuorinen nappasi molemmat ikäluokkansa tarjolla olleet SM-kultamitalit!

Pikkuveli Miki, joka pian täyttää kahdeksan vuotta, on aloittanut kisauraansa tänä kesänä. Pojat kisaavat samassa sarjassa, koska nuoremmille ikäluokille sarjoja ei vielä ole.

Samu on oppinut pyöräilemään nelivuotiaana ja päättyvä kausi oli hänelle jo kolmas kisakausi. Kausi sisältää niin maantie- kuin maastokisojakin, mutta Samu on innostuneempi maantieajosta, koska se on niin vauhdikasta.

Lisäksi maantieajossa kisataan myös aika-ajoissa ja yhteislähdöissä, mikä tuo kisaan taktisuutta. Maastopyöräily taas on hyvin teknistä ja vaikka maantieajo kiinnostaakin enemmän, maasto kannattaa pitää lajivalikoimassa jo siksikin, että ajotekniikkan harjoittelu tukee myös maantieajoa.

Maantieajo on vauhdikasta jo junnuikäisillä, sillä esimerkiksi Ruotsin tempokisoissa Samun keskinopeus oli 39,02 kilometriä tunnissa! Huiput pojalla ovat olleet aika-ajoissa 42-43 km/h ja onpa kisoissa alamäessä vauhdit nousseet ryhmässä jo yli 70 kilometriä tunnissa! Silloin isällekin tuli melkein hiki otsalle, vaikka saikin istua takana huoltoautossa!

Jarmo kiittää Samua innokkaaksi harjoittelijaksi, vaikka kilpailut ovatkin pojalle lajin suola. Silti Samua ei tarvitse maanitella pyörän päälle, vaan poika on aina innolla lähdössä treenaamaan.

Oman ikäluokan treenikavereita Samulla ei kotiseudulla ole ja kilpailut ajetaan kautta Suomen, joten Vuorisen miesten matka on kesän aikana kulkenut kautta Suomen kisoihin. Välillä ajetaan treenaamaan Tampereelle, jossa päästään ajamaan junnujen yhteistreenejä mukavassa porukassa.

Reissaaminen ei haittaa, mutta aikaa ja panostusta se vaatii. Myös kansainvälisiin kisoihin ulkomaille on pakko suunnata jo nuorella iällä, jos mielii kehittyä. Suomessa lajin harrastajamäärät ovat pienet, kun taas muualla junioritkin pääsevät nuoresta pitäen ajamaan isoissa porukoissa.

Tämä on tärkeää, sillä kyseessä on joukkuelaji, vaikka yksilösuoristusta tehdäänkin. Isossa maailmassa aikuisten sarjoissa kisat ajetaan tiimityönä vahvinta kilpailijaa tukien, mutta Ruotsissa ajetuissa kansainvälisissä kisoissa huomattiin, että isojen pyöräilymaiden kilpailijat hallitsivat tuen antamisen toisilleen jo junnuista lähtien.

Niinpä myös suomalaiset kilpailijat ajoivat osin joukkueena toisiaan tukien, mutta silti junnut saavat tehdä itselleen parasta lopputulosta.

Mestaruuksien uusiminen tavoitteena

Samu Vuorinen harjoittelee toistaiseksi isänsä valmennuksessa, mutta mikäli intoa riittää tuleviin vuosiin tässä määrin kuin nyt, on lahjakkaan pojan kanssa valmennusasiaa jossain vaiheessa mietittävä.

Kansainvälisiä kisoja Samu Vuorinen kokeili Tidaholmissa Ruotsissa, jossa 32 kansainvälisen kisaajan joukosta poika ajoi kokonaiskilpailun kuudenneksi, parhaana suomalaisena.

Suomen Pyöräily järjestää jonkin verran leirityksiä, mutta mitään varsinaista valmennusrinkiä sieltä käsin ei ole tarjolla.

Harjoittelussa siirrytään kesäkauden jälkeen talvitreeneihin sisälle, mikä tarkoittaa noin neljää pyörätreeniä viikossa sekä lisänä painia ja yleisurheilua, joita molempia Jarmo vetää.

Talvella pyöräily on sisätreeniä pelialusta Zwift:n avulla. Zwift pelialusta tuo sisäpyöräilyyn mielekkyyttä, sillä talvella ajetaan myös kisoja sitä kautta!

Kun tiet taas keväällä sulavat, siirrytään ulkotreeneihin. Viikoittaiset harjoittelumäärät vaihtelevat sen mukaan ajetaanko pitkiä lenkkejä, vaiko nopealla tempolla lyhyempiä pätkiä. Yleensäkin harjoituksiin käytettyä aikaa katsotaan enemmän, kuin kilometrimääriä.

Seuraavan kauden ykköstavoite on pysyä terveenä, sillä hyväkin harjoittelu ja suunnitelmat sulavat siihen, kun juuri ennen kilpailua sairastutaan. Kilpailullisetkin tavoitteet ovat selvät. Vaikka sarja vaihtuu, niin tavoite on uusia maantieajon Suomen mestaruudet ja käydä lisäksi kansainvälisiä kilpailuja; Ruotsin lisäksi mahdollisesti myös Hollannissa.

Suomen mestaruudet ovat vielä ensi kaudella se ykköstavoite ja mahdollisuudet ovat hyvät, sillä Samu on jo päättyvällä kaudella kilpaillut, ja välillä voittanutkin kaikki seuraavassa sarjassa vastaan tulevat kilpakumppanit!

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliHoisko CLT:llä poikkeuksellisen hyvä työllisyystilanne – Turun Musiikkitalo talven suurin projekti
Seuraava artikkeliAnkkureiden kvartetti Rovaniemelle