Uusi päällyste täyttää toiveet

Maantie 7421 on saanut pitkään toiveissa olleen uuden päällysteen.

Vimpelin keskustan, kantatie 68:n, Alajärven Höykkylän ja valtatie 16:n yhdistävä maantie 7421 on vihitty käyttöön. Äskettäin valmistuneeseen tien päällystämiseen käytettiin 1,6 miljoonaa euroa. 17 kilometrin pituinen tie on erityisesti raskaan liikenteen suosima, sillä se lyhentää ajomatkaa Höykkylän ja Vimpelin keskustan välillä.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli toteaa tien kunnostamisen olleen Vimpelin kuntastrategian lobbauskohteiden ykkösasia. Leijonanmieli kertoo, että kunnostus saatiin maakuntaliiton tielistalle, joka lähetettiin Vaasan vaalipiirin kansanedustajille. Hanke päätyi niin sanotulle eduskunnan joululahjarahalistalle eli talousarvion määrärahaesityksiin. Joululahjarahan suuruus oli 600 000 euroa.

MAINOS

– Kävimme neuvotteluja Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa neuvotteluja siitä, että hankkeen loppuosa saataisiin katettua ely-keskuksen budjetista – ja näin kävi. Kipuilimme, että 600 000 eurolla saisi tien pahimmat kohdat korjattua. Ely-keskuksen avulla saatiin koko tienpätkä tehtyä.

Maantietä 7241 koskevan talousarvioaloitteen määrärahan saamiseksi allekirjoitti 15 Vaasan vaalipiirin kansanedustajaa.

Kaikkien hyödyksi

Uusittu tie hyödyttää sekä alueen asukkaita, yrityksiä, matkailua että läpikulkuliikennettä. Vimpelin Yrittäjät on tuonut vahvasti esiin yritysten näkemyksiä. Euroissa mitattuna peräti 30 prosenttia Etelä-Pohjanmaan viennistä lähtee Vimpelistä – eniten koko maakunnasta.

– Raaka-aineiden pitää tulla tänne ja pitää saada valmiit tuotteet lähtemään maailmalle. Se vaatii hyvät tiet. Aikaisemmin jouduttiin kiertämään tämä tie, koska se oli niin huonossa kunnossa, summaa Vimpelin Yrittäjien sihteeri Maarit Liikala.

Hän oli mukana kirjoittamassa vetoomusta, jossa korostettiin tien merkitystä vimpeliläiselle elinkeinolle.

Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Heli Seppelvirta muistutti vihkiäistilaisuudessa, että Etelä-Pohjanmaan teollisuuden syvä ydin on Järviseudulla. Hän kiitti Vimpelin kuntaa, joka on nostanut tiehankkeen esille. Siinä on ollut helppo olla mukana.

– Matka-aika lyhenee ja turvallisuus kohenee. Etelä-Pohjanmaan liitto nostaa esille huonokuntoisia ja erittäin huonokuntoisia tieyhteyksiä eduskunnan joululahjarahalistaan ja esittää niitä kansanedustajille eteenpäin vietäviksi.

Pitkään listalla

Maantie 7421:n kokonaisvuorokausiliikenne on yli tuhat ajoneuvoa. Raskaan liikenteen osuus on yhdeksän prosenttia. Tien käyttäjät ovat olleet pitkään huolissaan tien liikenneturvallisuudesta. Vuosina 2017–2021 tieosuudella sattui 12 onnettomuutta. Sam Leijonanmieli ja Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kantoivat pitkään huolta tien heikosta huonosta kunnosta ja kirjelmöivät useampaan kertaan huolenaiheestaan eri tahoille.

Tieosuus on ollut Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen listalla jo pitkään, sillä tie kuuluu vähäliikenteiseen verkkoon. Rahaa ei ole riittänyt, sillä ensin kunnostetaan päätieverkon tiet. Jos rahaa riittää, seuraavana ovat vuorossa keskivilkkaat tiet ja viimeksi vähäliiketeiset tiet.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenteestä ja infrastruktuurista vastaava johtaja Anders Östergård ja Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Heli Seppelvirta ja olivat mukana maantien 7421 vihkiäistilaisuudessa.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenteestä ja infrastruktuurista vastaava johtaja Anders Östergård kertoo, että tänä kesänä teiden päällystämiseen oli käytettävissä poikkeuksellinen määrä euroja.

– Jos verrataan edelliskesään, pystyimme päällystämään sata kilometriä uutta pintaa. Tänä vuonna pystyimme päällystämään melkein 400 kilometriä. Rahaa päällystämiseen tuli hallituksen asettaman 250 miljoonan euron korjausvelkapaketin kautta. Meille siitä tuli reilut kymmenen prosenttia. Normaalisti saamme päällysteisiin kymmenen miljoonaa: nyt tuli vielä 20 miljoonaa lisää.

Östergård kertoo, että kymmenellä miljoonalla saadaan pidettyä vilkkaat päätiet kunnossa.

– Puolet tieverkosta kuuluu niin sanottuun vähäliikenteiseen päällysteverkkoon. Sinne ei ole riittänyt viime vuosina normaalirahoilla oikeastaan mitään. Joskus on tullut joululahjarahoja ja nyt tuli korjausvelkapaketti. Saimme tehtyä kohtalaisen paljon päällystettä ympäri aluetta.

Budjettiriihi kertoo, että valtiolta olisi tulossa 200 miljoonaa teiden kunnostamiseen. Etelä-Pohjanmaan ely-keskukselle tämä tarkoittaisi noin 20 miljoonan pottia. Östergårdin mukaan myös ensi kesä näyttää hyvältä.

Exit mobile version