Ani ja Ilta Alajärvelle

Etenkin nuorten suosiota nauttiva Ani nähdään marraskuussa Alajärven monitoimitalon ilmaiskonsertissa. Hänen lisäkseen myös Ilta tulee esiintymään Alajärvelle.

Alajärven kaupunki kysyi keväällä asukkailtaan ideoita osallistavan budjetin käyttökohteisiin. Asukkaat saivat itse esittää ideoitaan ja tykätä jo ehdotettuja ideoista. Erilaisia ehdotuksia saatiin noin 30. Elinvoimalautakunta järjestää marraskuussa kaksi ilmaista, päihteetöntä ja ikärajatonta konserttia, joissa esiintyvät Ilta ja Ani.

Osallistava budjetointi on uusi asia Alajärvellä, mutta ollut jo käytössä monissa muissa kunnissa. Elinvoimajohtaja Jaakko Aningon mukaan tarkoituksena on, että kuntalaiset voivat vaikuttaa siihen, millä tavalla kaupunki käyttää rahaa kesken valtuustokauttakin.

MAINOS

 – Osallistavalla budjetoinnilla pystyy tekemään esimerkiksi viihtyvyyteen liittyviä asioita.

Erilaiset kohderyhmät

Vain elämää -ohjelmasarjassa tänä syksynä mukana oleva Ilta nousee monitoimitalon lavalle perjantaina, marraskuun 22. päivänä kello 19. Etenkin Spotifyssä ja TikTokissa suosittu Ani nähdään samassa paikassa lauantaina, marraskuun 30. päivänä kello 19.

Aninko ja Lahdenperä olettavat Iltan vetävän katsomoon perheitä Vain elämää -sarjan takia. Ani lienee enemmänkin nuoren väestönosan mieleen.

– Anin Jos puhutaan totta -biisiä on kuunneltu Spotifyssä yli 9,5 miljoonaa kertaa, tietää yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä.

Monitoimihallille tulee konsertteja varten 800–900 istumapaikkaa. Aikaisemmin monitoimihallilla on järjestetty joitakin konsertteja. Nuorisovaltuusto järjesti nelisen vuotta sitten Tuomas Kauhasen keikkakonsertin. Orffit–lastenmusiikkiyhtye esiintyi monitoimihallilla vastikään päättyneellä Alvar Aalto -viikolla.

Kyselyitä jatkossakin

Elinvoimalautakunnalla oli käytettävissään 10 000 euroa osallistavaan budjetointiin. Ensin kuntalaisille tehtiin avoin kysely, että mitä kaupungin halutaan tekevän. Aninko esitteli muutamia ideoita elinvoimalautakunnassa ja keskustelun pohjalta lautakunta teki päätöksen, mihin 10 000 euroa käytetään.

– Kuntalaiset halusivat ilmaisia konsertteja tai konsertin. Ajatuksena oli järjestää konsertteja, jotka keräävät paljon yleisöä ja olisi kaikille jotakin. Kyselyssä tuli hyviä ideoita, mutta tämä oli toteuttamiskelpoinen.

Yhtenä osallistavan budjetoinnin kohteeksi oli nostettu jo pidempään nuorten toiveissa ollut moposuora. Tekninen toimi tekee selvitystä moposuoran toteuttamisesta.

– Lisäksi toivottiin esimerkiksi kaupan palveluita, jotka sinänsä eivät ole kunnan ydintoimintaa. Konsertti sai eniten ääniä moposuoran jälkeen, kertoo Aninko.

Tuomas Lahdenperä sanoo, että ehdotus moposuorasta sai paljon tykkäyksiä sen jälkeen, kun tietoa kuntalaiskyselystä jaettiin nuorisotoimen sosiaalisen median kanavissa.

Osallistava budjetointi on mukana myös Alajärven tulevassa talousarvioesityksessä. Kuntalaiskyselyitä aiotaan järjestää jatkossakin.

Virpi Poikelin

Exit mobile version