Sadonkorjuu loppusuoralla

Syyskuu on juuresten ja vihannesten aikaa. Perunan nostosesonki on meneillään. Juures- ja vihannessadosta odotetaan laadultaan ja määrältään hyvää. Esimerkiksi syysviljojen satotaso on ollut vain välttävä koko Suomessa.

Sadonkorjuu on edennyt pääosin hyvissä, poutaisissa sääolosuhteissa. Syyskuun alussa sateet paikoitellen keskeyttivät puinteja, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla saatiin runsaita sateita lyhyessä ajassa ja osa viljoista jäi veden alle. Kovat sateet ovat myös lakoonnuttaneet viljaa. Erityisesti kauraa meni pahoin lakoon, mikä hankaloitti sadonkorjuuta. Muuten puinnit ovat edenneet tasaisesti koko Suomen alueella, ja keskimääräiseen syksyyn nähden puinnit ovat edenneet nopeasti.

Syysviljojen kylvöalat näyttävät nousevan, ainakin syysvehnän osalta. Aikainen sadonkorjuu on mahdollistanut syysviljan kylvöt ajoissa. Rukiin kylvöalat ovat keskimääräiset tänä syksynä. Kylvetyt syysviljat ovat orastuneet tasaisesti, mutta alueilla, joissa sateet ovat olleet rajuja, syysviljat ovat liettyneet pahoin. Lämmin syksy on vauhdittanut syyskasvien kasvua, mutta samalla myös houkutellut tuholaisia, kuten kahukärpäsiä ja rapsipistiäisiä, pelloille.

MAINOS

Vihannesten ja juuresten aikaa

Varastovihannesten ja sipulin korjuu on aloitettu, mutta pääkorjuukausi on vielä edessä. Varastovihannesten – kuten porkkanan, kaalin ja sipulin – satonäkymät arvioidaan pääosin hyviksi. Kasvukauden hyvin paikalliset sadekuurot ovat joissakin paikoissa alentaneet satonäkymiä. Lämmin syksy voi myös jonkun verran nostaa viljelijöiden varastointikuluja, koska lämpimien juuresten viilentäminen varastoissa vaatii enemmän energiaa.

Tuorevihannesten – esimerkiksi salaattien, punajuuren, papujen, purjon sekä parsa- ja kukkakaalien – satokausi jatkuu vielä syyskuun loppuun, mikäli hallat eivät vioita satoa. Myös vähemmän tuttuja kasveja, kuten fenkolia, juuripersiljaa ja latva-artisokkaa, korjataan vielä pelloilta. Tähän aikaan vuodesta myös kurpitsat valmistuvat ja erikokoisia ja värisiä kurpitsoja on nyt myynnissä.

Ahvenanmaan ja Etelä-Suomen omenatarhoissa poimitaan parhaillaan syyslajikkeiden aurinkoisten säiden ansiosta hyvin värittyneitä omenoita. Omenasato arvioidaan kokonaisuudessaan hyväksi. Vaikka marjojen pääsatokausi on jo ohitse niin kotimaisia, tunneleissa tuotettuja marjoja, kuten mansikkaa, karhunvadelmaa ja pensasmustikkaa, on vielä tarjolla.

Puinnit loppusuoralla

Etelä-Pohjanmaalla puinnit alkavat olla loppusuoralla. Elo-syyskuun taitteeseen osunut kova sade sai pellot pehmenemään paikoin hyvin pahoin ja puinneissa tuli taukoa. Osa pelloista jää puimatta, missä vesi makaa edelleen. Kantavuusongelmia on kuitenkin ollut vain pienellä osalla pelloista ja pääosin viljat on saatu korjattua hyvissä olosuhteissa.

Viimeisten puintien puintikosteudet ovat olleet huvin alhaisia, mikä vähentää kuivauskustannuksia merkittävästi. Syysviljoja on kylvetty puintien lomassa: syysviljoja tullaan kylvämään hieman enemmän kuin vuosi sitten. Esimerkiksi ruista on ehditty nyt kylvää lähes keskimääräinen määrä tavanomaiseen verrattuna. Viljojen puinneista on tehty noin 90 prosenttia.

Exit mobile version