Teräväpiirtoon huhtikuussa

Yleisradio tiedottaa, että osana HD-siirtymän valmistelua antennitelevision kanavanumerointi vaihtuu 19.11. HD:tä suosivaksi. Ensi huhtikuusta lähtien Ylen televisiolähetykset lähetetään vain teräväpiirtolaadulla .

Ylen televisiolähetykset lähetetään 1.4.2025 lähtien vain teräväpiirtolaadulla, ja perusmuotoiset lähetykset päättyvät. Ylen hallintoneuvosto päätti aikataulusta vuosi sitten. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Muut Suomessa vapaasti vastaanotettavat tv-kanavat siirtyvät HD-lähetyksiin kesällä 2025. Suunnitelma on koko Suomen tv-toimialan yhteinen.

Osana siirtymän valmistelua antennitelevision kanavanumerointi vaihtuu 19.11. HD:tä suosivaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kanavanumeroinnissa kärkeen tulevat HD-kanavat, jotka nyt näkyvät kanavapaikoista 21 eteenpäin. Vastaava muutos toteutettiin kaapeli-tv:ssä vuonna 2021.

MAINOS

Suurella osalla HD-kelpoinen vastaanotin

Muutos edellyttää vastaanottimen uusimista, jos nykyisellä televisiolla ei pysty katselemaan HD-lähetyksiä. Ylen HD-kanavien vastaanottoon tarvitaan antennijakelussa antenniverkon DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanotin.

Jo nyt voi helposti selvittää, pitääkö televisio uusia. Jos antennitaloudessa television kanavapaikalla 21 näkyy Yle TV1 HD, lähetykset näkyvät myös ensi huhtikuusta alkaen. Kaapelitalouksissa HD-kanavat näkyvät jo nyt kanavapaikoilla 1–20.

Merkittävällä osalla Suomen kotitalouksista on jo HD-kelpoinen televisiovastaanotin, ja HD-sisältöjä katsotaan jo nyt laajasti. Arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen. Ylen kaikki tv-kanavat ovat olleet saatavilla teräväpiirtomuodossa koko Suomessa jo vuoden 2020 kesästä lähtien.

Muutoksia luvassa

Teräväpiirtokanavat eli HD-kanavat vaihtavat paikkaa perustasoisten kanavien (SD-kanavien) kanssa. Tällä hetkellä Ylen HD-muotoiset kanavat näkyvät antenni-tv:ssä kanavapaikoilla 21, 22 ja 25.

19.11.2024 jälkeen Ylen HD-kanavat näkyvät antenni-tv-vastaanottimissa kanavapaikoilla 1, 2 ja 5. Ylen SD-muotoiset kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–40. Vastaava muutos toteutettiin kaapeli-tv:ssä vuonna 2021.

HD- eli teräväpiirtosiirtymässä on kyse television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. HD-lähetysten kuvanlaatu on erittäin tarkka ja värimaailma runsas. Uusi jakelutekniikka käyttää taajuuksia tehokkaammin, ja kanavanipuissa voidaan lähettää sekä teräväpiirtokanavia että aiempaa enemmän perustasoisia tv-lähetyksiä, kun kuva ja ääni pakataan tehokkaammin.

Antenni-tv-talouksissa tukea kanavanumeroinnin muutoksessa saa Digita-infosta. Kaapeli-tv-talouksissa apua antaa oma operaattori.

Exit mobile version