Kaksi vuosikymmentä asiakkaita varten

Myymäläpäällikkö Jukka Peltokangas (vas.) ja yrittäjät Maria ja Miika valmistautuvat Saarenpään Oy:n 20-vuotisjuhliin. Saarenpää Oy:llä on yrittäjäpariskunnan mukaan ideoita ja laajentumismahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Työkaluja, koneiden tarvikkeita, varaosia ja suojaimia myyvällä Saarenpää Oy:llä on aihetta juhlaan. Syyskuun 13. päivänä tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Miika Saarenpää avasi Lapualle työkalu- ja varaosamyymälän.

Tänään Saarenpää Oy:llä on toimipisteet Lapualla, Alajärvellä ja Seinäjoella, jonne suunnattiin vuonna 2021. Lisäksi yritys työllistää teollisuudessa kiertäviä kenttämyyjiä. Työntekijöitä on 20–25. Oma verkkokauppa Saarenpää Oy:llä on ollut vuoden päivät.

MAINOS

Saarenpää Oy:n asiakaskunta muodostuu teollisuuden toimijoista, pienyrittäjistä, maatalousyrittäjistä ja yksittäisistä kuluttajista. Alajärven toimisteen asiakkaista puolet tulee Alajärveltä, puolet ympäristökunnista ja naapurimaakunnista eli Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen puolelta.

Yrityksen verkkokaupasta vastaava Maria Saarenpää kertoo verkkokaupan mahdollistanut sen, että tavaraa myydään ympäri Suomen. Isot varastot mahdollistavat sen, että verkkokaupan välityksellä pystytään toimittamaan tavaraa nopeasti. Myymälöissä Saarenpäällä on 15000–20000 nimikettä ja koko repertuaari käsittää satojatuhansia nimikettä. Tavarantoimittajia on satakunta.

Nopeita ratkaisuja

Saarenpää Oy on tehnyt tiivistä yhteistyötä IKH:n kanssa. Miika Saarenpää luonnehtii IKH:ta pääyhteistyökumppaniksi.

– Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa myymistämme tuotteista tulee IKH:lta. Kuulumme myös IKH:n jälleenmyyntiverkostoon. Markkinointi on yhteistä ketjun markkinointia. Olemme olleet heidän kanssaan läheisessä yhteistyössä kaikki nämä vuodet. IKH:n verkkokauppaan olemme kuuluneet sen alusta lähtien.

Miika Saarenpää muistelee vuotta 2011, jolloin yritys laajensi toimintaansa Alajärvelle. Päätös Alajärvelle tuloon oli hyvin nopea.

– Päätös tehtiin käytännössä yhdellä puhelinsoitolla ja vasta myöhemmin alettiin miettiä, että saadaanko jostain rahaa. Tarkkoja suunnitelmia ei ollut. Pikkuhiljaa toimipiste on kasvanut koko ajan. Alkuun meillä oli kaksi henkeä töissä, nyt noin kymmenen.

Alkuun Saarenpää Oy toimi kiinteistössä, jossa on nykyisin kirpputori. Kun yritys tarvitsi lisää tilaa, se siirtyi nykyisiin tiloihin, joissa on toimittu kymmenen vuotta.

Ammattitaito avainasemassa

Miika ja Maria Saarenpää nostavat 20-vuotistaivaltaan juhlivan yrityksen vahvuudeksi monta tekijää: ammattitaitoisen henkilökunnan, laajan valikoiman, hyvät tuotteet, hyvät yhteistyökumppanit ja sitoutuneen asiakaskunnan. Henkilöstössä on eri-ikäisiä ihmisiä. Ikää tärkeämpi tekijä on se, että työntekijä on sopiva ja pätevä tekemään työtään. Myymäläpäällikkö Jukka Peltokangas on työskennellyt Alajärven toimipisteessä koko sen olemassaolon ajan.

Pari-kolme viime vuotta ovat olleet rakentamisen alalla hiljaisia. Yritykselle voimakkaan kasvun hakeminen on ollut haastavaa. Miika Saarenpää miettii, että nyt on vedetty henkeä, laitettu paikkoja kuntoon ja yritetty hioa systeemejä iskuun.

– Olen hirveän vakuuttunut siitä, että lähiaikoina lähdetään normaalisti jatkamaan matkaa. Kasvu voi olla aika voimakaskin, sitten kun se lähtee. Jos ajatellaan rakentamistarvetta, ei se mihinkään katoa. Jos nuoripari haaveilee talosta eikä niitä juurikaan ole tehty, se haave ei ole kadonnut. Sitten kun sen aika on oikea, sitä aletaan tekemään. Ja sitten on tullut uusia pariskuntia ja aletaan rakentamaan voimakkaastikin, kun saadaan pato niin sanotusti auki.

Ideoita riittää

Miika Saarenpää kertoo, että yritystoimintaan liittyviä ideoita on paljon päässä. Hänellä on intohimo kaupantekoon.

– Oman yrityksen kohdalla on näkyä, suunnitelmaa ja laajentumismahdollisuuksia on paljon, jos vain itse jaksetaan ja halutaan. Yrityksellä on kaksi suuntaa – joko ylös tai alas. Niin kauan kuin me olemme mukana, me pyrimme menemään ylös.

Maria Saarenpää täydentää, että heillä on ideoita omaan toimialaansa ja yrittäjyyteen ylipäätään: ja he näkevät niissä paljon mahdollisuuksia.

Kuluvalla viikolla keskiviikosta alkaen Saarenpää Oy:ssä juhlaviikko – Miika Saarenpään mukaan neljän päivän pirskeet. Paikalle tulee edustajia ja yhteistyökumppaneita. Tarjoiluakin on, samoin televisiosta tuttua juttua.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeliAtte Kuosmanen ja Antton Peltomäki sopimukseen
Seuraava artikkeliLatvala MM-viides