Teinineuvolassa pohditaan arjen asioita eri teemojen äärellä

Erityisnuorisotyöntekijä Siiri Ahopelto kannustaa nuorten vanhempia mukaan teinineuvolaan, jossa pohditaan yhdessä arjen haasteita asiantuntijoiden alustusten pohjalta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä ja Lappajärvellä on teinien vanhemmilla mahdollisuus puntaroida yhdessä vanhemmuutta tukevia juttuja ja arjen asioita pohditaan eri teemojen ääreltä vertaisesti ja yhdessä ammattilaisten kanssa.

Teinineuvola on avoin kahvila, joka on tarkoitettu teini-ikäisten lasten vanhemmille. Idea siitä syntyi Järvipohjanmaalla eri kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisten laittaessa oman ammatillisen osaamisensa yhteen toteuttaakseen teini-ikäisten vanhempia tukevan prosessinomaisen konseptin.

MAINOS

Teinineuvola koostuu vertaisesta kohtaamisesta sekä asiantuntijoiden keskustelualustuksista. Alustukset käsittelevät aiheita, jotka avaavat vanhemmille maailmaa, jonka keskellä heidän lapsensa elävät tässä ajassa.

Alajärvellä keskustelua yhdessä Momssien Ulla Anttilan kanssa vetävä erityisnuorisotyöntekijä Siiri Ahopelto kertoo, että alun perin teinineuvolaa on pidetty Alajärvellä suljettuna ryhmänä keväällä 2023. Sen jälkeen teinineuvola toteutettiin avoimen kahvilan periaatteella Evijärvellä viime talvena. Tämä taas poiki idean siihen, että tämäntyyppistä avointa kahvilaa voisi toteuttaa monella paikkakunnalla yhtaikaa hybridi-periaatteella.

– Koko idea lähti aikanaan siitä, kun Momss For Kidsissä nousi esille idea isoista vanhempainillasta yhdessä Lappajärven etsivän nuorisotyön kanssa. Tuolloin käynnissä ollut Sitko-hanke tuli mukaan miettimään yhteistyömahdollisuuksia.

– Sitkossa nähtiin todella selkeästi se, miten yksin vanhemmat jäävät asioiden kanssa, kun perheessä on teini-ikäisiä lapsia. Tähän tarpeeseen haluttiin vastata teinineuvolalla.

Alun perin Alajärvellä järjestetyssä suljetussa ryhmässä asioissa mentiin varsin syvälle ja siellä käsiteltiin isojakin asioita. Koska toiminnalle oli selkeää tarvetta, sitä haluttiin toteuttaa todella matalan kynnyksen toimintana, jotta mahdollisimman monelle vanhemmalle voitaisiin tarjota työkaluja arkeen hyvällä ja positiivisella tavalla.

Teinineuvola tarjoaa vanhemmille tilaisuuden luoda yhteisiä pelisääntöjä ja jakaa arjen asioita yhdessä samassa elämänvaiheessa olevien kesken. Teinineuvolassa vanhemmat saavat pysähtyä pohtimaan vanhemmuutta ja sen kasvukohtia.

Asiantuntijaluennoista keskusteluihin

Syyslukukaudella 2024 Teinineuvola toteutetaan hybridiperiaatteella, jossa asiantuntijoiden alustukset jaetaan verkon välityksellä usealla paikkakunnalla samanaikaisesti kokoontuvissa Teinineuvolan kahviloissa.

Mukana Teinineuvolassa ovat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi sekä Lapua. Konseptia ovat toteuttamassa paikkakuntien sivistys- ja kasvatustoimet yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksen ja hyvinvointialueen, Moms for Kidsin Yhdessä-hankkeen ja MLL:n paikallistoimijan kanssa.

Keskustelun alustajina toimivat perhekeskusten asiantuntijat sekä poliisi. Yksi kokoontumisista toteutuu yhteistyössä suunnitteilla olevan maakunnallisen vanhempainillan kanssa.

Teinineuvola kokoontuu siis jokaisella paikkakunnalla samanaikaisesti ja alustukset toteutetaan livelähetyksinä, myös kysymyksille on tilaa.

Ensimmäinen teinineuvola toteutettiin aiheena seksuaalisuus ja seuraava on tulossa 3.10., aiheena vakautta vanhemmuuteen. Asiaa alustaa psyko- ja perheterapeutti, perheneuvoja Tuomo Kangasluoma.

Seuraava kokoontuminen on 7.11. ja aiheena siinä ovat päihteet.

Syyskauden viimeinen teinineuvola on 12.12. ja aiheena viisastu verkosta. Alustajana toimii vanhempi rikoskonstaapeli Terhi Ilolakso sekä vanhempi konstaapeli “pelipoliisi” Pyry Luomala.

Asiantuntija-alustusten jälkeen kussakin teinineuvolassa osallistujat jatkavat keskustelua aiheen ympäriltä omissa ryhmissään.

Teinineuvola pidetään Alajärvellä Pysäkillä aina kello 18 ja Lappajärvellä yhteiskoulun kotitalousluokassa samaan aikaan. Mukaan voi tulla ennakkoon ilmoittamatta eikä kukaan vaadi kenenkään osallistumista keskusteluun, paikalle voi tulla vain kuuntelemaan ja kahville. Lappajärvellä keskustelun ohjaajina ovat kuraattori Tuula Vartiala sekä koulunuorisotyöntekijä Mari Rättyä.  

Se, minkä ikäisiä nuoria perheestä löytyy, ei myöskään ole merkitsevää. Teinineuvolaa markkinoidaan vanhemmille, joilla on nuoria 5-6 luokkalaisista ylöspäin, mutta yhtälailla kuulolle voivat vanhempien lisäksi tulla myös muut nuorten läheiset, vaikka isovanhemmat!

Kotiintuloajat, päihteet ja pelaaminen

Siiri Ahopelto kertoo, että yksitäisistä asioista isoimpia solmuja teinien vanhemmat kokevat kolmen asian suhteen. Ne ovat kotiintuloajat, päihteet ja pelaaminen.

– Tällaisessa vertaistukiryhmässä vanhemmilla on mahdollisuus puhua myös omista, mieltä painavista asioista, jos kokee siihen tarvetta. Ei tarvitse jäädä yksin kasvattamaan niitä omia teini-ikäisiään, vaan saa kuulla miten muutkin vanhemmat painivat samojen aiheiden kanssa.

Teini-ikäisten vanhempia yhdistää usein se, että kontakti omaan lapseen alkaa hämärtyä, kun  lapsi aivan luonnollisesti alkaa hiljalleen irtaantua vanhemmistaan. Silti se kontakti lapsiin pitäisi saada ylläpidettyä edes jollain tasolla.

Kotiintuloajat ovat askarruttaneet vanhempia aina, mutta tätä päivää on se, että osa nuorista pelaa paljon ja vanhemmat pohtivat, pitäisikö sitä rajoittaa?

Myös päihteet ovat olleet aina asia, joka huolettaa vanhempia ja tilanne on aivan sama tänäänkin. Edelleenkin päihteiden osalta puhutaan ennen muuta alkoholista, sillä vaikka huumeitakin varmasti on saatavilla, ne eivät näyttele kovin suurta roolia kokonaisuudessa. Tietoisuus huumeista on myös hyvällä tasolla esimerkiksi kouluissa ja jos merkkejä alkaa näkyä, niihin osataan puuttua nopeasti.

– Mukaan teinineuvolaan voi tulla kuulolle, vaikka sen oman teinin kanssa ei olisikaan mitään isompia haasteita. Ja keskustella siellä uskaltaa rohkeasti, sillä keskusteluille on yhdessä sovitut pelisäännöt. Kyseessä on todellakin hyvin matalan kynnyksen avoin kahvila, jossa halutaan tavata mahdollisimman paljon nuorten vanhempia!

Teinineuvolan illoista kirjoitetaan myös blogia, jota voi käydä lukemassa momssien kotisivuilta!

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliAvoimet ovet Villa Nelimarkassa
Seuraava artikkeliSC Alajärven naiset nousivat kakkosdivariin – kausi alkaa kotiturnauksella