Liikkuva terveysneuvonta Neppi palvelee lähinnä suonensisäisten huumeiden käyttäjiä myös Alajärvellä.
Kyseessä on matalan kynnyksen toiminta, jossa tulija kohdataan ihmisenä. Häntä ei painosteta eikä ohjata väkisin mihinkään, mutta jos kiinnostusta on, Nepissä voi välineiden vaihdon lisäksi viivähtää juttelemassa.
Neppi on liikkunut maakunnassa pian vuoden ajan. Pysäkkejä on ollut kaikkiaan 13 eri puolilla maakuntaa, mutta nyt mukaan ovat tulossa myös molemmat Härmät, jonka jälkeen pysäkkejä on 15.
Neppi on hyvinvointialueen hankkeen kautta järjestämää toimintaa, mutta siitä on todennäköisesti tulossa pysyvä osa palveluja. Toiminnan taustalla on tartuntatautilaki, joka on velvoittanut kuntia järjestämään terveysneuvontaa ja hyvinvointialueiden myötä vastuu palvelun järjestämisestä siirtyi niille.
– Lakia ei ennen hyvinvointialueita toteutettu maakunnassa kovinkaan paljon, toteaa toinen Nepin työntekijöistä, Anna Klemola. Hänen työparinaan Nepissä on Jenni Ojaniemi.
– Liikkuva terveysneuvonta on jo nyt todettu kustannustehokkaaksi tavaksi toteuttaa terveysneuvontaa. Nepillä ei ole kiinteää toimipistettä, mutta sen avulla palveluja saadaan tarjottua eri puolille hyvinvointialuetta.
Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu. Kävijöiltä ei kysellä nimeä eikä muitakaan tietoa. Tilastointia tehdään vain vastaanotetuista ja annetuista välineistä.
Tarvetta toiminnalle on jokaisessa pysäkkipaikassa. Alajärvellä Nepin vierailu tarkoittaa sitä, että neulojen vaihtoon ei tarvitse lähteä esimerkiksi Lapualle tai Seinäjoelle.
Toiminnalla merkittävät säästöt yhteiskunnalle
Arvion mukaan Etelä-Pohjanmaalla on noin 800 suonensisäisten huumeiden käyttäjää ja sellaista paikkakuntaa ei enää ole, jossa heitä ei olisi lainkaan.
Se, että suonensisäisten huumeiden käyttäjille tarjotaan anonyymi mahdollisuus neulojen ja muiden puhtaiden välineiden vaihtoon on tärkeää paitsi yksilön, myös yhteiskunnan kannalta. Neulojen vaihdolla infektiot vähenevät ja sillä ehkäistään tehokkaasti esimerkiksi C-hepatiitin leviämistä.
– C-hepatiitin hoito maksaa noin 16000 euroa kuukaudessa ja hoitoa tarvitaan kolmen kuukauden ajan. Säästö on merkittävä, kun sairautta voidaan ennaltaehkäistä niin yksinkertaisella toimenpiteellä kuin tarjoamalla mahdollisuuden ruiskujen vaihtoon.
Etelä-Pohjanmaan alueella C-hepatiittia esiintyy 17,6 tapausta per satatuhatta asukasta. Se tuottaa siis vuosittain miljoonakustannukset.
Neulojen vaihdolla ehkäistään myös syrjäytymistä, sillä monet asiakkaista eivät kuulu minkään palvelujen piiriin. Tällöin Neppi voi olla myös linkki niihin. Nepissä hoitoa ei tuputeta kenellekään, mutta kiinnostuneille on tarjolla tietoa ja mahdollisuus pohtia vaihtoehtoja.
Monilla päihteistä luopumiseen liittyy pelkoja, joita voidaan hälventää keskustelemalla.
Annan ja Jennin kokemuksen mukaan alueellamme saa varsin joustavasti vastaanottoaikoja päihdetyöntekijälle eikä hoitojaksolle pääsyäkään tarvitse odottaa kohtuuttoman kauaa.
– Meille tulevan ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä päihteettömyyteen eikä meille tarvitse tulla edes selvin päin. Teemme työtä aktiivikäyttäjien parissa, joten vaatimus siitä, että paikalle pitäisi tulla selvin päin, olisi melko kohtuuton.
Kun Nepissä asiakkaita palvelee kaksi nuorta naista, herää väistämättä kysymys, kohtaavatko he työssään pelottavia tilanteita? Annan ja Jennin vastaus asiaan on selvä: ei todellakaan!
– Päinvastoin tapaamme työssämme todella mukavia ihmisiä ja käymme usein hyviä keskusteluja. Toki mahdollinen väkivallan uhka pitää tiedostaa, mutta pelätä ei todellakaan tarvitse!
Naiset kertovat, että huumeiden käyttäjät kohtaavat ennakkoluuloja ja toive onkin, että heidät kohdattaisiin aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa muukin.
Mielikuva huumeiden käyttäjästä on usein aivan väärä. Nepissä käy asiakkaina mm. opiskelijoita ja työelämässä mukana olevia – useimmat huumeiden käyttäjät eivät ole sekaisin koko ajan, vaan moni ylläpitää huumeilla olotilaansa normaaliksi, jotta pysyy toimintakykyisenä.
Neulojen ja muiden välineiden vaihdon lisäksi Nepissä on mahdollisuus C-hepatiitin pikatestaukseen ja jaossa on myös kondomeja, liukkareita ja raskaustestejä sekä ohjeet sukupuolitautien testaamiseen. Ainoana Suomessa Neppi terveysneuvontapisteessä on käytössä laskimoskanneri, jonka avulla voidaan katsoa sopivia pistopaikkoja.
– Tämänkin tarkoituksena on ennaltaehkäistä terveyshaittoja, eikä kannustaa suonensisäisten huumeiden käyttöön.
Tiedon levittäminen tärkeää
Vaikka Neppi on kiertänyt maakuntaa pian vuoden ajan, tieto siitä ei ole saavuttanut kaikkia tarvitsevia. Pienillä paikkakunnilla esteenä voi olla myös se, että Neppiin ei uskalleta tulla leimautumisen pelossa.
Alajärvellä Neppi pysähtyy vanhan matkahuollon parkkipaikalle parittomien viikkojen maanantaisin kello 11-12, seuraavan kerran siis maanantaina 7.10. Alue on päiväsaikaan rauhallinen, joten paikalle tohtii tulla.
Tietoa Nepistä on jaettu apteekeissa jaettavien neulapussien yhteydessä, Telegramissa, HyväEP:n sivuilla, päihdetyöntekijöiden kautta, Instagramissa ja lehtijutuilla. Kauppojen ilmoitustauluille on laitettu esitteitä ja usein hyvä keino on se, että paikalla käyneet kertovat siitä kavereilleen.
Tämä onkin tahokas tapa levittää sanaa, sillä samalla Nepissä jo käynyt voi kertoa siitä, että vastaanotto on hyvä eikä asiaa siellä kauhistella tai voivotella, vaan ihminen kohdataan aina ihmisenä.
– Päihderiippuvuus on sairaus, joka ei ole oma valinta ainakaan enää siinä vaiheessa, kun kyse on riippuvuudesta, Anna ja Jenni muistuttavat. – Stigman poistaminen asian ympäriltä on tärkeää, haluamme antaa äänen heille, joiden ääni ei yhteiskunnassamme kuulu.
– Asiakkaamme ovat oikeasti tosi hyviä tyyppejä!
Tuula Jokiaho