K-Rauta Alajärvellä 20-vuotishulinaa huutokauppaan huipentuen!

K-Rauta Alajärven kauppiaat Anne Tuomisto ja Matti Ahonen tuntevat rautakaupan kiemurat Alajärven alueella läpikotaisin viimeisen 20 vuoden ajalta. Kuluneita vuosikymmeniä juhlitaan markkinoiden merkeissä tulevana perjantaina ja lauantaina.

K-Rauta Alajärvellä vietetään Matti Ahosen ja Anne Tuomiston 20-vuotista kauppiasuraa 11.-12.10. Kauppiaat kertovat syntymäpäivämarkkinoiden huipentuvan lauantaina suureen huutokauppaan, jossa meklarina häärii televisiosta tuttu Huutokauppakeisarin oikea käsi Markku Saukko!

Matti ja Anne saapuivat Alajärvelle 20 vuotta sitten Lohjalta. Anne on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja pääkaupunkiseudulla hän olikin tuon alan töissä, kun taas Matin ura oli alkanut jo vuonna 1988 K-Raudassa ja väliin Keskolla hankintapuolella.

MAINOS

Kun Matilla syttyi kiinnostus yrittäjyyteen ja tie vei Keskon kauppiaskoulutukseen, vaati ratkaisu jo siinä vaiheessa myös Annelta sitoutumista asiaan. Olihan selvää, että kauppapaikka tulisi löytymään jostain muualta kuin silloiselta kotipaikalta. Lisäksi K-kauppiaaksi ryhtyminen on yleensä elämänmittainen ura.

Kun Matti Ahoselle tarjottiin kauppiaspaikaksi Alajärveä, oli perhe katsastanut jo toisenkin mahdollisen kohteen pienemmällä paikkakunnalla. Alajärvi osoittautui sopivan kokoiseksi, rakentaminen oli täällä kiivasta ja näkymät hyvät. Matin isä oli kotoisin Kuortaneelta, joten seutu kiinnosti siinäkin mielessä.

– Meidän oli alusta saakka tarkoitus asettua pidemmäksi aikaa sille paikkakunnalle, johon lähdemme, jo ihan lasten koulunkäynnin vuoksikin, Matti sanoo.

Niinpä muuttokuorma pakattiin ja perhe muutti Alajärvelle avoimin mielin. – Asuinympäristö oli kaikin puolin hyvä lapsiperheelle, Anne toteaa.

Rakentaminen lähes pysähdyksissä

Kahden vuosikymmenen aikana moni asia on kauppiaan näkökulmasta kuitenkin muuttunut. Siinä missä alkuvuosina rakentaminen oli vilkasta ja näin ollen rautakaupan ovi kävi tiiviiseen tahtiin, ovat viime vuodet olleetkin sitten täysin päinvastaisia.

Yrityksen liikevaihto on lähes puolittunut huippuvuosista ja viime vuodet ovat olleet erittäin haasteellisia.

Selitys asialle on yksinkertaisesti se, että alueella ei juuri rakenneta omakotitaloja, rivitalojen rakentaminen on pysähtynyt jo jokunen vuosi sitten ja kesämökit, joita rakennetaan, ovat yleensä monen vuoden projekteja. Tästä syystä myös sesonkivaihtelut ovat nykyisin suuria. Kesä on vilkas, mutta talvella on hiljaista.

– Minulla on ollut suuri pettymys se, että asialle ei ole kaupungin taholta tehty riittävän paljon. Alajärvellä kyllä riittäisi mahdollisuuksia, sijaitseehan se kolmen suuren vesistön rannalla. Silti mitään ei tapahdu, Matti harmittelee.

– Täällä on edelleen vahvaa perusteollisuutta, joka työllistää, kunhan vain pitovoima riittää pitämään yritykset täällä. Alajärvellä terveyskeskuksen laajeneminen antaa uskoa siihen, että myös sotepuolen työpaikkoja täällä on tarjolla tulevaisuudessakin. Alajärveltä löytyy työpaikkoja niin teollisuudesta kuin sotepuoleltakin sekä palvelualoilta. Lähivuosina myös eläköidytään paljon ja uusia tekijöitä tarvitaan.

– Leivän saaminen täältä on siis pidemmälläkin tähtäimellä hyvin mahdollista, mutta sitoutumista alueeseen niin, että tänne rakennettaisiin omakotitaloja, ei löydy, Matti sanoo ja miettii, miksi ranta-alueita ei hyödynnetä paremmin ja niille tarjottaisiin mahdollisuutta rakentaa omakotitaloja. Talo rantamaisemassa säilyttää arvonsa tulevaisuudessakin paremmin.

– Kiinnostavat ja arvokkaat rakennuspaikat houkuttelisivat rakentajia nykyistä enemmän.

Rakentamisen vähäisyys ja sitä seuraava liikevaihdon lasku tarkoittaa rautakaupassa sitä, että niin henkilöstön määrä kuin asiakkaille tarjolla oleva tuotevalikoima väistämättä vähenevät. Esimerkiksi hyvistä keleistä huolimatta huono pihakalusteiden kysyntä kertoo sekin rakentamisen vähäisyydestä. – Kolme huonekaluliikettäkin on Alajärveltä lopettanut muutaman vuoden aikana.

Alajärven K-Raudassa on edelleen poikkeuksellisen hyvät varastovalikoimat yli 15000 artikkelilla, mutta kun kysyntä on vähäistä, varastosta tuoteryhmiä on pakko karsia. – Kuitenkin Keskon ja Onnisen keskusvarastojen yli 200000 tuotteen valikoima on meillä 1-3 arkipäivässä.

Vaikka valikoimia on pakko jatkuvasti miettiä, niin Matti ja Anne ovat samaan aikaan halunneet myös panostaa, tarjoten kuluttajille tämän päivän parhaita vaihtoehtoja rakentamiseen ja remontointiin. Monissa tuoteryhmissä käytössä on K-Rautojen uusimmat myyntiohjelmat, joissa päivitetään tuoteryhmien varastovalikoimaa ja esillepanoja. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat muun muassa kylpyhuonekalusteet, laatat, energiatehokkuus ja sähkötyövälineiden tarvikevalikoima, joka on isomman K-raudan mukainen.

Ja vaikka pääsääntöisesti käyrät näyttävät alaspäin, niin aina mukana on myös iloisia yllättäjiä. Tänä vuonna sellainen on ollut kestopuun myynti, joka tuplaantui edelliskesästä. Tähän vaikutti panostus siihen, että oikean mittaisen tuotteen löytäminen on nyt entistä helpompaa suoraan tietokoneelta ja määrällisestikin kauteen panostettiin ennakkotilauksissa enemmän.

Positiivista on myös se, että verkon kautta myymälälle löytyy nykyisin asiakkaita muualtakin Suomesta. Kun asiakas näkee, että Alajärveltä löytyy hänen kaipaamansa tuote, voi paketti lähteä täältä satojen kilometrien päähän.

Asiantuntevaa palvelua

Alajärven K-Raudassa on kauppiaiden lisäksi vielä 14 vakinaista työntekijää, joista kolme on osa-aikaisia. Henkilöstön vahvuus on sen osaamisessa ja kokemuksessa, ja liike onkin saanut paljon hyvää palautetta myös palvelusta.

Asiakkaat saapuvat Alajärveltä ja lähikunnista. Anne ja Matti jatkavat kauppiaana vielä muutaman vuoden ajan ennen eläköitymistään, mutta K-Raudalla on paikkansa Alajärvellä myös sen jälkeen.

– Toivoisin asiakkaiden aina muistavan, että paikallisia palveluja kannattaa käyttää. Vaikka erikoisliikkeiden määrä on paikkakunnalla vähentynyt, on Alajärvi edelleen alueensa kaupan keskus ja sellaisena se pysyy, jos asiakkaat suosivat oman paikkakunnan ja seudun palveluja. K-kaupoissa on aina paikallinen yrittäjä kauppiaana.

20-vuotisjuhlia juhlitaan tulevana perjantaina ja lauantaina ennennäkemättömin tarjouksin ja muun ohjelman parissa. Perjantaina tarjolla on kahvia ja Kultahehkun leivoksia sekä tuote-esittelyjä.

Lauantaina päivän kruunaa huutokauppa, jossa myynnissä on ilman pohjahintoja pääasiassa täysin priimaa ja uutta tavaraa, esimerkiksi lavallinen laminaattia, puulämmitteinen kiuas, eriste-eriä, kompostori, vessanpönttö, kestopuuta ja kaksi lavaa maalia sisä- ja ulkomaalauksiin! Huutokaupattavia kohteita on monta kymmentä ja lista tuotteista kasvaa kokoajan. Listaan voi tutustua osoitteessa www.k-rauta.fi/myymalat/alajarvi .

Lauantaina huutokauppa ja makkaratarjoilu alkaa kello 11 ja huutokauppatuotteisiin voi tutustua myös paikan päällä tuntia ennen. Lauantaina on myös monenlaista muuta syytä lähteä paikan päälle jo ihan huipputarjoustenkin takia! Huutokauppakeisarin Markku on mukana markkinahulinassa aamusta alkaen!

Tuula Jokiaho

Exit mobile version