Lasse Pesun pieni hartauskirja antaa ajattelemisen aihetta kuukauden jokaiselle päivälle

Suomen Raamattuopiston aluejohtaja, pastori Lasse Pesu on kirjoittanut pienen, sopivasti vaikka mukana kulkevan hartauskirjan Hyvyyden lähteellä.

Suomen Raamattuopiston aluejohtaja, pastori Lasse Pesu on kirjoittanut pienen, sopivasti vaikka mukana kulkevan hartauskirjan Hyvyyden lähteellä. Hartauskirjasta löytyy ajatuksia ja pohdittavaa kuukauden jokaiselle päivälle.

Lasse toteaa, että jokaiselle ihmiselle on tärkeää löytää se oma tapa, jolla voi ilmaista itseään. Toiselle se on musiikki, joillekin taide, ja Lasselle se on kirjoittaminen. – Kirjoittamalla voin jäsentää omia ajatuksiani ja ilmaista tunteitani.

MAINOS

Vaikka pappi on puheammattilainen, niin kirjoittaminen on kuitenkin eri asia. – Puhe on aina spontaanimpaa, kun taas kirjoittaessa voi punnita sanojaan ja viilata ajatuksiaan.

Korona-aika oli meistä monille se hetki, jolloin alettiin tehdä tai harrastaa jotain sellaista, mihin aikaisemmin ei ollut ollut aikaa tai riittävää keskittymisrauhaa. Lasselle tuo aika tarkoitti sitä, että jo aikaisemmin pöytälaatikkoon kirjoitellut ajatelmat löysivät tiensä Facebook -julkaisuihin, vaikka kova itsekritiikki oli aikaisemmin estänyt niiden julkaisemisen.

– Hain julkaisuillani tapaa ilmaista itseäni ja sain huomata, että pienet, napakat tekstit puhuttelivat myös tämän ajan ihmistä.

Pikkuhiljaa tekstien julkaisemisesta tuli sen verran tutumpaa, että ollessaan tekemisissä Perussanoma Oy:n kustantajan kanssa muissa merkeissä, Lasse heitti ilmoille ajatuksen, että hänelläkin voisi olla jotain julkaistavaa. Kustantajan vastaus olikin heti, että heillä olisi myös tarvetta tekstille, joten asiaa lähdettiin jatkojalostamaan.

Kustantaja esitti toiveen hartauskirjasta. Lasse pohti asiaa ja tutustui tästä näkökulmasta hartauskirjojen maailmaan. Näiden kirjojen tyyppi on uskonnollinen syventyminen.

Lasse esitti kirjalle kaksi vaatimusta. Hän halusi, että kirja olisi melko pieni, koska hän teki sitä muun työn ohessa. Niinpä kokonaisen vuoden sijasta nyt julkaistusta kirjasta löytyy 31 tekstiä, yksi kuukauden jokaiselle päivälle.

Toinen reunaehto oli se, että kirjasta ei saisi tulla kallis. Hinnan tulisi olla niin maltillinen, että jokaisella kiinnostuneella olisi mahdollisuus se hankkia.

Molemmat toiveet toteutuivat. Hartauskirja, joka on myynnissä Lassella itsellään sekä Alajärven seurakunnan kirkkoherranvirastossa sen avoinnaoloaikana maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9-14, maksaa vain 5,90 euroa. Ostajan tulee varata mukaan käteistä. Lisäksi kirjaa voi tilata ainakin Perussanoman verkkokaupasta.

Kristillinen hartaus on täyttymistä

Hartauskirjat ovat vanha kristillinen kirjallisuuden laji, joka tarjoaa ihmiselle pysähtymisen mahdollisuuden. Siinä ollaan uskon ydinasioiden äärellä.

Lasse Pesu kuvailee, miten ihmisen on usein tarkoitus hiljentyessään myös tyhjentyä. Kristillinen hartaus on sen sijaan täyttymistä. Siinäkin hiljennytään, mutta samalla mutustellaan Raamatun sanaa ja täytytään siitä.

Kirjan kaikki tekstit ovat uusia ja ennen julkaisemattomia. 31 kirjoituksesta 24 on lyhyitä ja seitsemän hieman pidempiä. Mukana on kirjan kuvittajan, pastori Timo Liirin ottamia puhuttelevia kuvia.

Jokaisen tekstin alussa on Raamatun jae, jota seuraa Lassen pohdinta ja lopussa on rukous.

Ensimmäinen haaste hartauskirjan tekemisessä oli valikoida Raamatun kaikista jakeista ne 31, jotka tulisivat mukaan kirjaan. Osa mukaan valituista jakeista on tuttuja, osa vieraampia.

Lasse kuvailee kirjoittamisprosessia jakeen ”märehtimisenä”. Hän märehti jakeen sanoja, kunnes antoi märehtimänsä eteenpäin – lukijan märehdittäväksi. – Näin kirjoittaja lukija ikään kuin pohtivat ja mutustelevat sanoja yhdessä.

Raamatun jakeiden merkitystä pohtiessaan Lasse meni välillä aivan alkuperäisiin teksteihin saakka, lukien niitä alkuperäiskielillä.

Jatkoa luvassa?

Vaikka kirjan kirjoittamiseen meni aikaa, niin loppujen lopuksi muutamat hyvin intensiiviset kirjoittamisjaksot veivät sitä myös nopeasti eteenpäin.

Kokemus hartauskirjan tekemisestä oli positiivinen ja se antoi kirjoittajalle itselleenkin mahdollisuuden pysähtyä ja jäsentää rauhassa omia ajatuksiaan.

– Pääsin sisälle siihen, millaista on kokonaisen kirjan tekemisen prosessi ideasta valmiiseen kirjaan. Nyt toivon, että ihmiset löytävät kirjani ja lukevat sitä.

Kustantaja ja Lasse ovat keskustelleet jatkosuunnitelmista, mutta mitään sen tarkempaa ei ole vielä sovittu. Kirjoittaminen kuitenkin mahdollisesti jatkuu, muodossa tai toisessa.

– Kun keväällä aloitin hartauskirjan kirjoittamisen, siivosin aivan ensimmäiseksi työhuoneeni. Nyt työhuone on taas todella törkyinen, joten ehkäpä tarvitsen jonkin hyvän syyn siivota se uudelleen, uuden projektin alta?

– Jos niin käy, että alan vielä kirjoittaa, niin luotan siihen, että siinä tilanteessa sille löytyy aika, paikka ja mahdollisuus.

Perussanoma Oy:n julkaiseman hartauskirjan Hyvyyden lähteellä julkistamistilaisuus järjestettiin Alajärven kaupunginkirjastossa, jota Lasse Pesu kiittää yhteistyötä. Illassa musisoivat Lassen tyttäret Meeri ja Siiri.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version