MAINOS
MAINOS

Käsityö- ja kädentaitomessut toivat esille monenlaisia taidonnäytteitä

Silja Viitala oli nuorimpia omia kädentaitojaan messuille tuoneita. Häntä kiinnostaa käsityö- ja askarteluharrastus siinä määrin, että aikoo jatkaa sitä aikuisenakin.

– Niin kaikkea kaunista! Villasukkia kun en osaa tehdä, niin sellaiset lähti matkaan itselle ja miehelle.

Näin tuumasi Sariksi esittäytynyt nainen Vimpelin Lakis Areenalla pidetyillä Käsityö- ja kädentaitomessuilla.

MAINOS

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran järjestämä messutapahtuma oli sekä käsityöyrittäjien ja -harrastajien sekä kävijöiden mieleen. Myynnissä oli esimerkiksi villasukkia ja muita neuleita, koruja, tauluja, hunajaa ja säilöttyjä sieniä. Huovutuksesta järjestettiin työnäytös ja tapahtumavieraat pääsivät kokeilemaan huovutusta. Myyjiä oli saapunut Vimpelistä ja lähikunnista.

Myyntipaikat oli myyty loppuun melko nopeasti. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran varapuheenjohtaja Anne Ilomäki oli tyytyväinen messujen saamaan suosioon.

–  Ensimmäiset vieraat olivat odottamassa sisäänpääsyä kymmenen minuuttia ennen tapahtuman alkua.

Käsityö- ja kädentaitomessujen myyntipöydissä riitti monenlaista ostettavaa ja ihasteltavaa. Arja Luoma-ahon lumikuuset olivat monelle uusi tuttavuus.

Hän kuvailee, miten tapahtuman kaksi ja puoli ensimmäistä tuntia olivat ryysistä. Toisenlaisiakin kokemuksia kyläseuralla on.

– Nyt onnistuttiin rajaamaan aikaikkuna sellaiseksi, että kaikilla riitti myytävää tapahtuman loppuun asti. Päätimme jo, että ensi vuonna järjestetään uudet messut, jotka painottuvat enemmän kädentaitoihin. Olisi hienoa saada messuille lankaesittelijöitä ja kankaiden sekä käsityötarvikkeiden myyjiä.

Ilomäki kertoo, että Lakis Areenan joulutorin myyntipaikat on jo myyty lähes loppuun.

Monenlaisia taidonnäytteitä

Alajärveltä saapunut Arja Luoma-aho on käsityöihmisiä. Hieman erilaisempaa taidonnäytettä edustivat lumikuuset, joiden tekemisessä on käytetty Alize Puffy -lenkkilankaa. Hän kertoo tehneensä parisenkymmentä lumikuusta, joista ensimmäiset viime syksynä. Suurimman osan hän on antanut lahjaksi.

– Yhden lumikuusen tekemiseen menee pari tuntia, jos vain sormet kestävät kovan muovin käsittelyn.

Idean lumikuusten tekemiseen Arja Luoma-aho kertoo saaneensa alajärveläisestä Paapo-käsityöliikkeestä, jossa on ollut myynnissä tee se itse- pakkauksia lumikuusten tekemistä varten.

Ylihärmästä saapunut Eliisa Tallgrén on kiertänyt joulumarkkinoita myymässä tuotteitaan. Tänä syksynä hän osallistuu myös syysmarkkinoille.

– Ihmisiä on riittänyt, mutta kauppa olisi enemmänkin saanut käydä. Tallgrénin ideat syntyvät hänen omien sanojensa mukaan mistä vain. Jouluisiin töihin hän kertoo käyttävänsä luonnonmateriaaleja.

Miniatyyrihevosille tarvikkeita

11-vuotias lappajärveläinen Silja Viitala emännöi Siljan puoti -nimistä myyntipaikkaa. Hän oli tullut Käsityö ja kädentaitomessuille vanhempiensa, Viitalan Marjatilaa pyörittävien Timon ja Tanjan kanssa. Tanja Viitala on itsekin käsityöihmisiä. Viitalat pyrkivät kiertämään sellaisissa markkinatapahtumissa, joissa voi tuoda sekä käsitöitä että oman marjatilan tuotteita esille.

Siljan puodissa oli myynnissä monille uusia tuttavuuksia eli miniatyyrihevostarvikkeita. Silja löysi Schleisch-hevoset YouTubesta. Ensin hän vain keräili hevosia, mutta alkoi tehdä tarvikkeita.

– Minulla on Schleisch-talli Rambo ja siitä sain idean askarrella tarvikkeita.

Käsitöistä ja askartelusta pitävä Silja kertoo tykkäävänsä ehkä eniten avaimenperien tekemisestä. Makrameepunontakin on tuttu juttu.

– Teen käsitöitä ja askarteluja varmaan aikuisenakin. Käsityöt tuovat minulle iloa ja asiakkaille iloa.

Viitaloita innosti lähtemään Lakis Areenalle se, että tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Myös messupaikan läheisyys, suhteellisen edullinen paikkamaksu ja se, että vastaavia tapahtumia ei ole syksyllä paljon innostivat lähtemään.

Virpi Poikelin

Exit mobile version