MAINOS
MAINOS

Matkailuautolla kätevästi reissuun

Lappajärvellä toimiva, Jarmo Uusimäen luotsaama LapCaravan Oy on Suomen ainoa ja virallinen Giottiline-matkailuautojen maahantuoja.

Matkailuautot ovat etenkin kesäaikaan tuttu näky Suomen maanteillä. Lappajärveläinen Jarmo Uusimäki tuo maahan, myy ja vuokraa Italiassa valmistettuja Giottiline -matkailu- ja retkeilyautoja. Kipinän matkailuautoja myyvän ja vuokraavan yrityksen perustamiseen juontaa juurensa hänen omistamastaan amerikkalaisesta avolava-autosta, Hän haaveili kiinnittävänsä siihen amerikkalaisen, kymmenen metriä pitkän asuntovaunun rekkatyyliin. Tällainen vaunu kytketään auton lavalla olevaan vetolaitteeseen.

– Tällainen yhdistelmä on Suomessa periaatteessa laillinen. Keskustelin Englannissa tällaisia matkailuvaunuja markkinoivan yrityksen edustajan kanssa. Sieltä ehdotettiin, että voisin alkaa myydä amerikkalaisia matkailuvaunuja Pohjoismaissa. Selvittelin asiaa yhden talven poliisilta, Traficomilta ja muilta instansseilta, että miten auto saadaan rekisteröityä täällä. Huomasin, että noiden vaunujen varaan ei voi bisnestä laittaa erinäisten rekisteröintihaasteiden takia, vaikka systeemi onkin laillinen.

MAINOS

Prosessin yhteydessä tarjottiin Giottilinen maahantuontia.

– Ajattelin, että tunnen paremmin matkailuautot kuin vaunut. Ensimmäiset autot tilasin vuonna 2017 valokuvien perusteella, itsekin matkailuautolla reissuja ennen yrityksen perustamista tehnyt Uusimäki kertoo.

Omannäköinen sisustus

Giottiline-matkailuautot valmistetaan Italiassa. Valmistaja kuuluu ranskalaiseen Rapido-konserniin. LapCaravan on Giottiline-merkkisten matkailu- ja retkeilyautojen ainoa ja virallinen maahantuoja Suomessa.

Matkailuautojen vakiovarusteluun kuuluvat niin keittiöt kuin suihkutkin. Jarmo Uusimäki kertoo, että moni asiakas haluaa matkailuautoonsa myös ilmastointilaitteen.

Jarmo Uusimäki on kuullut sanottavan, että matkailuautot on varakkaampien eläkeläisten harrastus. Uusimäen mukaan matkailuautoja ostaa kaikenikäiset, pois lukien ehkä parikymppiset nuoret aikuiset.

– Tuliterän matkailuauton hinta lähtee reilusta 60 000 eurosta. Meidän asiakkaamme tulevat ympäri Suomea.

Matkailuautoissa on sähköt, lämmitys, keittiö ja suihkut valmiina. Ilmastointilaite on nostanut päätään asiakkaiden vaatimuslistalla. Jotkut matkailuauton hankintaa suunnittelevat puntaroivat manuaali- ja automaattivaihteiden välillä. Automaattivaihteisto lisää auton hintaa. Kun matkailuauto ostetaan, siitä halutaan tehdä omannäköinen. Autoa sisustetaan samaan tapaan kuin kotia, esimerkiksi verhoilla ja vuodevaatteilla.

– Matkailuauton hankinnalla on se hyvä puoli, että se on aina valmiina. Jos haluaa lähteä nopealla aikataululla pidennetylle viikonloppureissulle kotimaassa, ei tarvitse tehdä erikseen hotellivarauksia. Voi pysähtyä leirintäalueelle ja jos siellä onkin täyttä, voi ajaa seuraavalle. Vuokra-autokin voi olla vaihtoehto, mutta sellaisen löytäminen nopealla aikataululla saattaa tehdä tiukkaa.

Pienempään suuntaan

Jarmo Uusimäki kokee, että alan suuntaus olisi asuntoautoista vähän pienempiin eli retkeilyautoihin. Retkeilyautot ovat päällepäin pakettiauton mittaisia. Asuntoauton kori on puolestaan tehty erikseen. Asuntoauto on retkeilyautoa leveämpi ja monesti pidempi.

– Retkeilyauto on rekisteröity neljälle henkilölle ja makuutiloja on 2–4:lle ja oleskelutilat ovat matkailuautoa pienemmät. Sekä asuntoautoilla että retkeilyautoilla on oma kannattajakuntansa.

Jarmo Uusimäki kertoo, että Giottiline -matkailuauton ajamiseen riittää henkilöauton ajokortti.

LapCaravan Oy on harjoittanut pari vuotta myös matkailuautojen vuokraustoimintaa. Sesonkiaikaa ovat kesä-, heinä- ja elokuu.

– Perinteisesti matkailuautojen vuokrausaika on viikko kerrallaan: maanantaista maanantaihin tai sunnuntaista sunnuntaihin. Meillä vuokra-aika on sovittavissa vapaasti. Viime kesänä meiltä oli vuokrattavissa kolme autoa. Vuokraustoiminta jatkuu ensi kesänä, mutta en vielä tiedä, monellako autolla.

Jarmo Uusimäellä on, Keijo-veljensä kanssa, toisenlaistakin yritystoimintaa. Lappajärven itäkylässä toimivassa, JAKE Finland Oy:ssä valmistetaan traktoreiden varusteita liittyen pääasiassa traktoreiden metsävarusteisiin. Yrityksen perusti Uusimäen veljesten isä vuonna 1958. Yritys työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä. Tuotannosta 75 prosenttia menee vientiin.

Virpi Poikelin

Exit mobile version