Japo järjestää marraskuun aikana yrittäjille sekä organisaatioiden IT-asioista vastaaville aamupalatilaisuudet kaikkiaan kuudella paikkakunnalla omalla toimialueellaan.
Alajärvellä tilaisuus on torstaina 14.11. Alajärven Nuorisoseuralla kello 8-9.30 ja Vimpelissä maanantaina 4.11. kello 8-9.30 Rolls Vimpelissä. Lisäksi aamupalaa tarjoillaan Alavudella 5.11., Kauhavalla 6.11., Alahärmässä 7.11. ja Lapualla 12.11.
Yksi syy tilaisuuksien järjestämiselle on se, että lokakuussa voimaantullut NIS2-tietoturvadirektiivi velvoittaa nyt lainsäädännön kautta useille yrityksille tietyn tietoturvan perustason.
Tätä ennen jokainen on halutessaan ja uskaltaessaan voinut hoitaa yrityksensä tietoturvan miten huonosti tahansa, mutta nyt perustaso on saavutettava ja se on myös dokumentoitava.
– Eurooppa hakee suojatason nostamista läpi alueen, mutta kannattaa muistaa että se on yrityksen etu ja takaa sen toimintavarmuutta, Japon toimitusjohtaja Toni Harjula muistuttaa.
– Se valmistaa yritystä kriisitilanteisiin, eli tietoturvaa toteutetaan itseä varten. Monen yrityksen arvokkaimmat asiat sijaitsevat nykyisin tietoverkossa.
Aamujen tarkoituksena on lisäksi tuoda tutuksi Japon yritysmyyntiä. Monelle etenkin Alajärvellä se, että Japon myymälä taannoin suljettiin, saattoi näyttäytyä toiminnan alasajona, mutta siitä ei suinkaan ollut kyse. Kasvava yritys työllistää noin 30 henkilöä sekä alihankkijat ja työtä tehdään asiakkaiden luona sekä verkossa.
ICT-tuoteasiantuntija Joel Viita-aho kertoo, että aamupalatilaisuuksissa annetaan tietoa siitä, millä keinoilla yrityksen tiedot ja toimintakyvyn voi turvata, Windows 10:en tuen päättymisen vaikutuksista sekä siitä, millaisia palveluja Japo yrityksille tarjoaa.
Japo onkin oivallinen yhteistyökumppani yritykselle kaikissa tietoteknisissä kysymyksissä laitehankinnoista tukeen niin pienille kuin isoillekin yrityksille. – Meiltä yrittäjille löytyy vastaukset, joten yhteyttä kannattaa aina ottaa rohkeasti, Harjula sanoo.
Siinä missä tänä päivänä on jo itsestäänselvyys, ettei yrittäjä tee itse kirjanpitoaan vaan teettää sen ulkopuolisella ammattilaisella, on sama ajatusmalli järkevä myös tietoturvan ja yleensäkin verkkoasioiden osalla.
– Liiketoiminnan suurimmat uhat ovat verkossa, sillä siellä ovat ihmiset ja verkko on myös globaali. Tietoturvahyökkäykset ovat harvoin kohdennettuja, mutta niillä etsitään aukkoja ja itsekin voi väärällä klikkauksella aiheuttaa suuria vahinkoja.
Tietoturvan tulisi olla kunnossa myös mobiilissa, sillä moni tekee työtään yhä useammin puhelimella. Lisäksi siellä on paljon henkilökohtaisia muistoja valokuvista alkaen, joten suojaaminen on tärkeää.
Japo on rakentanut valokuitua 12 vuoden ajan vuosittain. Rakentaminen alkoi Alajärveltä ja sitten Vimpelistä. Toimialue on kasvanut paljon ja nyt 11000 osoitteeseen maakunnassa menee Japon valokuituyhteys, Alajärvellä niistä on 2000.
Toimialueen laajenemisen myötä kaikki muutkin Japon palvelut ovat tulleet tarjolle myös muihin toimialueen kuntiin. Esimerkiksi Alavudella on toimittu jo vuodesta 2010 saakka, kun taas Lapuan ja Kauhavan suunnat ovat uusimpia ja siksi niissä on suurin kasvupotentiaali.
Tietoturvassa Japo on jo nyt merkittävä toimija, sillä esimerkiksi tietoturvalisenssejä myydään vuosittain toista tuhatta. Samaan aikaan yrityksessä kehitetään paljon uusia tietoteknisiä ratkaisuja yrityksille. It-kumppanuus Japon kanssa onkin paljon enemmän kuin perusturvan hankkiminen tietokoneelle.
– Nettisivuiltamme löytyvät ilmoittautumislinkit tilaisuuksiimme, joten kannattaa tulla kuulemaan lisää ja nauttimaan samalla maittavaa aamupalaa!
Tuula Jokiaho