Alueelliset kehitysnäkymät ja työvoimabarometri on julkaistu. Viime vuodet ovat aiheuttaneet epävarmuutta suhdannenäkymiin.
Etelä-Pohjanmaalla näkymä tulevaan on nyt kuitenkin varovaisen toiveikas, mutta hitaaseen kasvuun varautuva. Suhdanteiden viileneminen on parantanut työvoiman saatavuutta jonkin verran, mutta muutos on vain tilapäinen.
Toimintaympäristön muutoksista epävarmuutta
Viime vuosien toimintaympäristön turbulenssi on vaikuttanut maakunnan näkymiin monella tavalla ja aiheuttanut suhdannenäkymiin voimakasta epävarmuutta.
Investointien osittaiseksi tulpaksi, epävarmuuden ja riittämättömän kysynnän lisäksi, on muodostunut rahoituksen kiristyneet ehdot. Kokonaisuutena tarkasteltuna maakunnan sietokyky erityyppisiä kriisejä vastaan on kuitenkin ollut kohtuullinen, ja yritysten tahtotila pitää kiinni osaavasta työvoimasta on ollut korkealla tasolla.
Maakunnan pk-yritysten suhdanneodotukset ovat olleet jo pitkään maan keskimääräistä heikompia. Syyskuussa julkaistussa pk-barometrissa lähitulevaisuuden näkymiä arvioitiin varovaisesti kaikilla osa-alueilla. Arviot tulevasta olivat jonkin verran aiempaa myönteisimpiä, vaikkakin saldoluvut jäivät edelleen selvästi negatiivisiksi.
Maakunnan kehityksen haasteet on tunnistettu
Etelä-Pohjanmaan erityishaasteita ovat epäsuotuisa demografinen kehitys, työvoiman saatavuus, heikko kansainvälistymisaste ja korkea-asteen koulutuspaikkojen vähäisyys. Veto- ja pitovoimatekijöiden parantaminen on tulevaisuushaaste, johon vastaaminen edellyttää panostuksia myös maakunnan edunvalvontaan, imagon kehittämiseen ja maahanmuuttajien kotouttamiseen.
– Strategista kehittämisloikkaa tarvitaan myös elinkeinorakenteen ja koulutustarjonnan uudistamisessa ja monipuolistamisessa, jotta maakunta pystyisi paremmin vastaamaan alati kasvavaan muutosvauhtiin ja kilpailemaan koulutetusta työvoimasta.
– Uusia ajatuksia ja rohkeita päänavauksia tarvitaan laajemminkin, johon meneillään oleva EU-ohjelmakausi tarjoaa monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia, toteaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen strategiapäällikkö Timo Takala.
Työvoiman saatavuus on parantunut hetkellisesti osalla aloista
Työttömyys on kasvussa Etelä-Pohjanmaalla, mutta maakunnan tilanne on edelleen parempi kuin monilla muilla alueilla. Työvoiman kysyntä on ollut melko vaimeaa, mutta se ei ole täysin pysähtynyt, sillä eri alojen osaajille on yhä kysyntää. Monilla aloilla ylitarjonta nähdään väliaikaisena suhdanneilmiönä, jonka odotetaan normalisoituvan viimeistään vuoden 2025 aikana.
Työvoiman osaajapula tulee koskemaan erityisesti alueemme reuna-alueilta. – Kansainvälinen työvoima tulee kasvamaan toimialoille, jonka seurauksena organisaatiokulttuuriin, monikulttuurisuuden huomioimiseen ja kielitaidon kehittämiseen on kiinnitettävä huomiota.
– Veto ja pitovoiman parantaminen nousee keskeisimmäksi haasteeksi Etelä-Pohjanmaalla työvoiman saatavuudessa, korostaa työllisyysasiantuntija Heikki Hurrila.
Rekrytointihaasteet kohdistuvat ensisijaisesti sosiaali- ja terveysalalle, teknologiateollisuusalalle, elintarviketeollisuuden, ICT ja majoitus -ravitsemusalalle. Automatiikan ja robotiikan, digiosaamisen, terveysteknologian ja tekoälyn osaamistarpeiden kasvaessa tulee se lisäämään uuden oppimista työssä oleville.