0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 13.11.2024
MAINOS
MAINOS

Arttu Kallio apteekkariksi Lappajärvelle – oman kylän asiakkaat ratkaisevat palvelujen pysymisen paikkakunnalla

Lappajärvi on saanut uuden apteekkarin alajärveläisestä Arttu Kalliosta, joka siirtyi tehtäväänsä Alajärven apteekista, jossa hän työskenteli proviisorina.

Yrittäjyys on Kalliolle mieluisa haaste, sillä hän on jo useamman vuoden ajan halunnut yrittäjäksi, koska pitää yrittäjyyttä arvokkaana asiana, etenkin jos voi työllistää myös muita.

MAINOS

Kallio on kotoisin Alajärveltä ja lukioaikana hän alkoi pohtia, mikä voisi olla ala, jossa hänen kiinnostuksensa kemiaan, biologiaan ja fysiikkaan olisi eduksi. Näin löytyi farmasia, vaikka apteekkiala ei ollutkaan nuorelle ja terveelle miehelle muuten tuttu.

– Kun tutustuin asiaan, huomasin että niin lääkepuoli kuin ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävä toimintakin olivat todella mielenkiintoisia ja hakeuduin siksi opiskelemaan proviisoriksi Helsingin yliopistoon.

Proviisoriopinnot muodostuvat alkuvaiheessa vastaavista opinnoista kuin farmaseutin, mutta opintoja jatkuu vielä kaksi vuotta lisää farmaseutin opintojen jälkeen. Keskimääräinen opiskeluaika on noin viisi vuotta ja opinnot sisältävät kaksi apteekkiharjoittelua.

Valmistumisensa jälkeen Kallio, ja hänen kanssaan samaan aikaan Alajärveltä Helsinkiin opiskelemaan lähtenyt vaimonsa, päättivät palata Alajärvelle. Päätös oli helppo, sillä perheen ensimmäinen lapsi oli jo syntynyt ja perhe halusi tänne, missä tukiverkostot ovat lähellä. Nyt perheessä on kolme lasta.

Ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta Kallio työskenteli Töysän apteekissa lääkevalmistuksen parissa, mikä oli mielenkiintoista aikaa. Kun Sisko Ojanperä lähti Alajärven apteekista apteekkariksi Lappajärvelle, siirtyi Kallio Alajärven apteekkiin.

Nyt reilu seitsemän vuotta myöhemmin Sisko lähti apteekkariksi Alavudelle ja Arttu tuli valituksi apteekkariksi Lappajärvelle neljän hakijan joukosta.

Apteekki on muutakin kuin lääkkeitä

Arttu Kallio näkee apteekin olemassaolon paikkakunnalla tärkeäksi asiaksi. Viime kesänä julkaistun ESIOR Oy:n vaikuttavuustutkimuksen mukaan apteekkien farmaseuttisen työn vaikuttavuus ja arvo yhteiskunnalle on merkittävä.

– Tekemämme neuvontatyö säästää vuosittain hyvinvointialueilta 855 miljoonaa euroa ja asiakkaiden terveydenhuollon asiakasmaksuja 95 miljoonaa euroa.

– Mikäli mukaan laskettaisiin myös saadut terveyshyödyt ja sairauspoissaolojen määrän väheneminen, arvo olisi moninkertainen.

Säästöistä yli 60 prosenttia muodostuu itsehoitolääkeneuvonnasta ja noin neljännes säästöistä syntyy reseptilääkeneuvonnasta. Kallio sanookin, että asiakkaan kannattaisi aina pysähtyä juttelemaan itsehoitolääkkeistä farmaseutin  kanssa, koska hän kartoittaa tilanteen ja auttaa löytämään siihen oikean hoitotavan. Tarvittaessa farmaseutti voi myös todeta, että asiakas on ohjattava terveydenhuollon piiriin.

– Neuvontatyö on oleellinen osa alaa. Pääasia ei ole lääke, vaan lääkeneuvonta ja asiantuntijatyö, jota teemme.

– Toivon että ihmiset osaisivat hyödyntää tätä mahdollisuutta, mutta moni on jo sisälle tullessaan päättänyt mikä ratkaisu on paras. Silloin ei pysähdytä miettimään, onko kyseessä oikea lääkitys omaan pulmaan ja sopiiko se yhteen muiden käytössä olevien lääkkeiden tai terveydentilan kanssa.

Pienillä paikkakunnilla se, että hyvinvointialueet karsivat palvelujaan, kasvattaa apteekkien antaman neuvonnan tarvetta. Tästäkin syystä on tärkeää, että apteekit säilyivät matalan kynnyksen apuna lähellä ihmisiä.

Haasteita riittää

Apteekkiala elää tänä päivänä monien haasteiden edessä, sillä viime vuosina apteekkien taloudesta on leikattu paljon ja lisää on tulossa. Esimerkiksi eräiden itsehoitolääkkeiden siirto kauppoihin on vakava asia paitsi apteekkien talouden kannalta, myös siksi että tällöin lääkeneuvonta jää antamatta.

– Itsehoitolääkkeillä on iso taloudellinen merkitys pienille apteekeille. Monet apteekit ovat jo nyt tiukalla ja tämä muutos saattaa lopullisesti ratkaista niiden tilanteen.

Apteekkien tulee löytää jotain uutta ja yhtenä selvitettävänä asiana myös Lappajärvellä tulee olemaan se vaihtoehto, että apteekista voitaisiin tarjota myös rokotuksia yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Farmaseuteilla ja proviisoreilla on tietyin ehdoin mahdollisuus myös rokottaa.

Kaiken kaikkiaan sen asian, kauanko apteekki milläkin paikkakunnalla on, ratkaisevat asiakkaat. Kallio kiittää sitä, että Lappajärvellä apteekilla on todella uskollinen asiakaskunta ja hän on saanut hyvän vastaanoton paikkakunnalle.

Lappajärvellä asiakkaita palvellaan uuden apteekkarin johdolla tutulla liikepaikalla, tutuin aukioloajoin ja saman henkilökunnan voimin kuin aikaisemminkin. Kallion lisäksi työssä on kaksi farmaseuttia ja yksi tekninen työntekijä.

Avajaisia apteekilla juhlistetaan perjantaina 8.11. kakkukahvien ja koko viikon voimassa olevien tarjousten myötä. Perjantaina sata ensimmäistä asiakasta saa lahjan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät