Järviseudun nuorille suunnattu alueellinen opinto- ja rekrytapahtuma järjestetään Alajärven monitoimihallilla jo kuudennen kerran torstaina 30.1. kello 11-17.
Kohderyhmänä ovat entiseen tapaan toisen asteen opiskelijat sekä yläkoululaiset, mutta tällä kertaa vahvasti myös kaikki muut opiskelusta, kesä-, harjoittelu- tai vakituisemmista työpaikoista sekä erilaisista harrastusmahdollisuuksista kiinnostuneet alueen asukkaat.
Tapahtumassa oppilaitoksilla on mahdollisuus esitellä tarjontaansa jatko-opiskelua suunnitteleville, yrityksillä on mahdollisuus esitellä toimintaansa ja työmahdollisuuksiaan sekä eri harrastusryhmät voivat esitellä sitä, mitä kaikkea mielenkiintoista alueella voi vapaa-ajallaan tehdä.
Tapahtuman pääjärjestäjänä on Alajärven kaupunki yhteistyössä Alajärven yläkoulun ja lukion, Järviseudun ammatti-instituutin (JAMI), Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n, Ohjaamo Alajärvi/Vimpelin, Alajärven 4H-yhdistyksen ja SeAMK Maakuntakorkeakoulun kanssa.
Seuraavia messuja suunnittelemaan onkin saatu koottua innostunut ja hyvä ryhmä, joka on edennyt suunnittelussa hyvinkin aikataulussa ja yhteydenotot eri oppilaitoksiin on jo tehty. Ensituntuma on, että oppilaitoksissa on jopa aikaisempaa suurempaa kiinnostusta messuja kohtaan, sillä kilpailu opiskelijoista kovenee jatkuvasti.
Messut toteutetaan hyvin samantyylisenä kuin viimeksi, sillä aiemmista viisistä messuista kootun palautteen pohjalta on joka kerta tehty pieniä muutoksia ja nyt alkaa tuntua sille, että sapluuna on varsin valmis eikä tarvetta isommille uudistuksille enää ole.
Se asia, mitä messuille kaivattaisiin edelliskertaa enemmän, on harrastuspuoli. Järjestelyistä vastaavassa työryhmässä kuitenkin nähdään asian haastavuus, sillä messut ovat arkipäivänä, jolloin monet ovat töissä.
Ideoita siihen, miten yhdistykset saisivat harrastusmahdollisuuksia ja toimintaansa esille pohditaan ja yhtenä ideana on esimerkiksi harrasteseinä, johon koottaisiin eri harrastusryhmien ilmoituksia. Viime kerralla messuilla tällainen seinä oli kesätyöpaikoista ja se toimi todella hyvin.
Useampi eri yhdistys tai seura voi esittäytyä myös yhteisellä pisteellä, jotta esittelijöitä ei tarvita kaikista omaa. Lisäksi niiden yhdistysten, jotka kaipaavat mukaan nuorempia jäseniä, kannattaa ehdottomasti tulla mukaan kertomaan toiminnastaan.
Messuille tarvitaan myös alueen yrittäjiä, joiden merkitys onkin ihan keskeinen. Messut ovat lisäksi yrityksille oivallinen tilaisuus kertoa nuorille itsestään, arvoistaan ja työmahdollisuuksistaan nyt ja tulevaisuudessa.
Vaikka parhaillaan eletään taantumassa, on alueellamme vain vähän työttömyyttä, joten kun tilanne paranee, työvoiman saatavuudesta tulee haaste. Kilpailun osaajista voittavat ne yritykset, jotka näyttäytyvät kiinnostavina ja houkuttelevina. Nuorille työnantajan arvot ja mielikuva heistä on tärkeämpi, kuin se oli aiemmille sukupolville.
Messut ovatkin yrityksille oivallinen keino päästä kontaktiin alueen nuorten kanssa. Lisäksi messuilla myös oppilaitosten ja yrittäjien on helppo vaihtaa ajatuksia keskenään, sillä esimerkiksi Jamilla kuunnellaan herkällä korvalla yritysten tulevaisuuden tarpeita ja pyritään vastaamaan niihin mahdollisuuksien mukaan.
Vaikka messujen ensisijainen kohderyhmä ovat nuoret, niin yhtä lailla ne on suunnattu kaikille muillekin kiinnostuneille. Messuilta saavat paljon tietoa muutkin opiskelua tai alanvaihtoa suunnittelevat sekä tietenkin opintojaan suunnittelevien nuorten vanhemmat.
Tästä syystä messut jatkuvat aina kello 17 saakka, vaikka oppilasryhmiä siellä käy vain kello 11-15 välillä. Messut ovat avoinna kaikille koko päivän ajan.
Messuilla oli viime kerralla 60 esittelypistettä ja kävijöitä oli 900 ja vähintään samaan tähdätään myös tammikuussa. Kanttiinia messuilla pitävät lukion jatkajat ja messujen jälkeen päivä jatkuu yhdeksänsien luokkien oppilaiden vanhempainillalla.
Tuula Jokiaho