0.9 C
Alajärvi
perjantai 17.1.2025
MAINOS

Eero Nelimarkan elämä ja museon vaiheet tutuiksi elämänmakuisen kirjan sivuilta

Museotoimenjohtajana Nelimarkka-museolla työskennellyt Maria Lampinen on kirjoittanut Eero Nelimarkan elämää ja Nelimarkka-museon vaiheita kuvaavan kirjan Pohjanmaa jalkain alla.

Eero Nelimarkka (1891–1977) varttui Pohjanmaalla Vaasassa, asui koko aikuisikänsä Helsingissä ja vietti elämänsä aikana kuukausien, jopa puolen vuoden mittaisia jaksoja ulkomailla. Hänestä kasvoi aito kaupunkilainen ja kosmopoliitti.

MAINOS

Pohjanmaa pysyi kuitenkin lähellä Nelimarkan sydäntä koko hänen elämänsä ajan ja hän koki tehtäväkseen tukea pohjalaista taidetta kaikin tavoin. Pohjanmaalla olivat hänen sukujuurensa, sieltä hän löysi maisemansa, aiheensa ja vaimonsa.

Pohjanmaalle hän halusi myös rakentaa museonsa. Nelimarkka-museon syntyhistoria on pitkä, unelman toteuttamiseen kului yli viisikymmentä vuotta ja monta kirjavaa elämänvaihetta. Kun Nelimarkka-museo avattiin Alajärvellä 1964, asetti Nelimarkka museonsa motoksi Per aspera ad astra – Vaikeuksien kautta voittoon.

Lampinen on toiminut Nelimarkka-museon eri tehtävissä vuodesta 1998. Kiinnostus Nelimarkkaan taiteilijana ja persoonana syttyi ja syventyi vuosien saatossa. Innoittajana oli mittava käsikirjoitusarkisto ja utelias mieli. Nelimarkka on säästänyt kaikki liput ja laput, sekä mm. 4000 kirjettä.

– Melkein heti aloitettuani työt Nelimarkka-museolla kuulin puhuttavan sitä, että museosta pitäisi tehdä historiikki. Siinä vaiheessa ei tutkimuksen teko minua vielä kiinnostanut.

– Toimenkuvaani kuitenkin kuului yleisön palvelu, joka oli joskus myös tiedonhakua arkistosta. Mittava arkisto herätti uteliaisuutta ja ihastutti. Pysähdyin usein muiden tehtävien ohella lukemaan ulkomaanmatkoihin liittyviä kirjoituksia ja aloin koota tietoa Eeron matkoista.

Tältä pohjalta Lampinen kirjoitti kirjan Taiteen tien kulkija vuonna 2010. – Pidin kirjan tekemisestä, joten jatkotutkimus jäi kytemään, hän kertoo.

Varsinainen idea Pohjanmaa jalkain alla -teokseen syntyi keväällä 2019 samannimisen perusnäyttelyn kokoamisen yhteydessä. – Olin saanut aikaisemmin Nelimarkka-Rahasto sr:n apurahan historiankirjoitusta varten ja aineistoa oli kertynyt jo aika paljon. Tarkoituksena oli ensin tehdä ihan perinteinen historiikki, mutta toisin kävi.

– Pohjanmaa jalkain alla näyttelyn suunnittelun myötä Eeron ja Saima-vaimon kirjeenvaihto vei mennessään ja aloin käsitellä museon vaiheita ihan uudesta näkökulmasta.

– Halusin otteet kirjeenvaihdosta mukaan kirjaan. Eeron ja Saiman omat äänet antavat oikean ajankuvan pariskunnan arjesta ja Eeron taiteellisesta työstä.

– Innostuin ottamaan kirjaan mukaan myös muita ”arkiston ääniä”, kuten Nelimarkka-Rahasto säätiön, lehdistön, ystävien ja muiden alajärveläisten.

Nelimarkka oli Lampisen leipätyö yli kaksikymmentä vuotta, minä aikana hänen perustehtävänään oli perehtyä Nelimarkkaan ja jakaa tietoa hänestä. – Kirjan avulla halusin myös tallentaa itselleni kertyneen tiedon, ettei se katoa museolta minun mukanani pois.

Pohjanmaa jalkain alla -kirjan voi hankkia Nelimarkka-museosta ja Villa Väinölässä. Kirja on helposti luettavaa tekstiä, joten sitä voi suositella kaikille Nelimarkan vaiheista kiinnostuneille. Kirjassa on runsas kuvitus ja

Rahoitus kirjaan on tullut pääasiassa Nelimarkka-Rahasto sr:ltä, jonka tuella aineiston keruu, suurin kirjoitustyö ja painokulut saatiin kuitattua. Kirjan viimeistelyä ja taittoa on tukenut Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät