Vimpeliläinen tilitoimistoalan yrittäjä Helena Apilasaho oli monet kerrat rohkaissut asiakkaitaan elämänmuutoksiin, mutta omalle kohdalleen hän ei osannut sellaista ajatella.
Eräänä päivänä hän kuitenkin tajusi, että muutoksen voi tehdä myös hän itse ja niinpä hän teki liiketoimintakaupat yrityksestään ja alkoi pohtia, mitä alkaisi isona tekemään. Vuosi oli 2022 ja perheen kuopus oli vielä alle kouluikäinen.
Mieli veti opiskelemaan ja kiinnostus heräsi teologian opintoihin, joita hän pääsi opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun syksyllä 2023. Opinnot tapahtuvat pitkälti etäopintoina, mikä sopi hyvin kahden lapsen, nykyisin 11- ja 6-vuotiaiden, äidille.
Tavoitteekseen Helena asetti valmistua kandiksi kolmessa vuodessa ja maisteriksi siitä kahden vuoden kuluttua. Opiskelujen käynnistyttyä hän kuitenkin joutui toteamaan, ettei aikataulu tule pitämään, sillä täysipäiväinen opiskelu kotona ei olekaan niin täysipäiväistä, kuin etukäteen ajatteli.
Teologian opiskelu on kuitenkin ollut hyvin kiehtovaa ja nimenomaan teologian historia on aihe, joka on tuonut uudenlaista ajattelua. Mutta opiskellessa avautuu jatkuvasti uusia ovia ja tällä hetkellä Helena pohtii, jääkö teologia kokonaan sivuaineeksi gerontologian noustessa pääaineeksi?
– Ikääntymiseen liittyvät opinnot ovat alkaneet kiinnostaa ja kiinnostusta on vain lisännyt se, kun ostin Maritza Parkkiselta Kotihengettäret -yrityksen, joka tarjoaa kotipalveluja lähiseutujen asukkaille.
Idea yrityskaupasta syntyi, kun kaksi naista ajatteli ääneen. Helena oli luopunut tilitoimistoalan yrittäjyydestä, yhtenä syynä sen sitovuus ja työmäärä, joka ei sopinut sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Maritza oli vähän aikaisemmin sanonut Helenalle, että hän voisi tulla töihin Kotihengettäriin, mutta siitä Helena ei oikein innostunut.
Kun esille nousi idea, että Helena voisi ostaa koko yrityksen, mielenkiinto heräsi. Kotihengettäret vaikutti juuri sopivalle yritykselle pyörittää opintojen ohessa, sillä myös Maritza oli tehnyt työtä osapäiväisesti.
Yrityskaupan mukana tuli siis sopiva määrä asiakaskuntaa niin, että ne on mahdollista hoitaa opiskelujen lisänä ja ottaa vähän uusiakin.
Yritys tarjoaa palveluja kotiin, niin siivousta kuin muitakin kotitaloustöitä, asioilla käymistä, saattajaksi lähtemistä lääkärireissuille tai vaikka apua erilaisten hakemusten tekemiseen.
Asiakkaina on niin ikäihmisiä kuin lapsiperheitäkin. Työstä saa kotitalousvähennyksen ja ikääntyneille ja sairaille palvelut on tarjolla ilman alv:tä.
Ikäihmiselle palvelut tilaa usein muualla asuvat lapset, jolloin nämä saavat kulut omaan kotitalousvähennykseensä. Ikäihmisten luona säännöllisesti käyvästä siivoojasta on sekin ilo, että muualla asuvat lapset tietävät jonkun käyvän paikalla ja pitävän paikat järjestyksessä
Useimmat kotisiivoukset ovat vakituisille asiakkaille, osalle parin viikon välein tai kerran kuukaudessa. Helena myös muistuttaa, että ennen siivoojan tuloa kotona ei tarvitse siivota, vaan siivooja tulee paikalle ihan sitä varten!
Lapsiperheissä on hyvä, jos lelut kootaan lattioilta pois etukäteen, koska siivooja ei voi tietää mihin ne kuuluvat, mutta muuta ei tarvitse tehdä.
Tuula Jokiaho