Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on laadittu uusi Uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelma. Ohjelmasta käytetään lyhennenimeä UTV2. Ohjelma tähtää 50 miljoonan euron sopeutustoimiin vuosina 2025–2026.
UTV2-ohjelma on toimitettu hyvinvointialueen saaman ohjeistuksen mukaisesti valtiovarainministeriöön 14.2. Ministeriö ilmoittaa hyvinvointialueelle ohjelman hylkäämisestä tai tarpeesta täydentää ohjelmaa 28.2. mennessä.
Tämän jälkeen ohjelmaa käsitellään Etelä-Pohjanmaan aluehallituksessa ja aluevaltuustossa maaliskuussa 2025.
Tässä vaiheessa kyseessä on siis viranhaltijoiden esitys.
– Jo tässä vaiheessa on selvää, että UTV2-ohjelma tulee tarvitsemaan jatkoa. 50 miljoonaa euroa ei tule riittämään. Säästökeinoja on edelleen haettava lisää. Viranhaltijoiden valmistelutyö siis jatkuu, hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen summaa.
UTV2 koostuu kolmesta osiosta: oman toiminnan kehittämisestä, ostopalveluanalyysistä sekä tilaohjelmasta. Tavoitellut säästöt, yhteensä 50 miljoonaa euroa, koostuvat lukuisista erilaisista toimenpiteistä.
Oman toiminnan kehittäminen ja tilojenkäyttö pitää sisällään muun muassa tilatehokkuutta ja turhista tiloista luopumista, varahenkilöjärjestelmän kehittämistä, perusterveydenhuollon osastojen vähentämistä, vuokrasopimusten uudelleen neuvottelua sekä erikoissairaanhoidon osastotoiminnan kehittämistä.
Ostopalveluiden osalta keinovalikoimaan kuuluu muun muassa ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan asumispalveluiden kilpailutusta, ostolääkärien ja -hoitajien sekä ikäihmisten palveluidenhenkilöstövuokrauksen vähentämistä, hoitotarvikekustannusten vähentämistä sekä lastensuojelun perustason laitoshoidon oman tuotannon vahvistamista.
Hyvinvointialueelta edellytetyt säästöt ovat niin merkittäviä, että niiden saavuttaminen vaatii isoja päätöksiä ja muutoksia hyvinvointialueen toimintaan ja rakenteeseen.
UTV2-ohjelman esittämillä toimenpiteillä on vaikutuksia hyvinvointialueen palveluverkkoon sekä sosiaali- ja terveyskeskusten palveluvalikoimaan.
Ohjelmassa esitetään, että terveyskeskusten vuodeosastohoitoa vähennettäisiin 46 paikalla. Tämä tapahtuisi sulkemalla vuodeosastot Lapualla, Ilmajoella ja Jalasjärvellä.
Niin ikään ohjelma esittää, että Lapualla, Ilmajoella ja Jalasjärvellä toimisi lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, suun terveydenhuollon palvelut sekä tarpeen mukaiset neuvola ja mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelut jatkossa vain virka-aikana.
Nurmon suun terveydenhuollon yksikkö siirtyisi Seinäjoen asemanseudulle avautuneeseen perhekeskukseen. Hyvinvointialueella siirryttäisiin kahteen-kolmeen valmistuskeittiöön (tällä hetkellä valmistuskeittiöitä on yhdeksän) ja niiden ruoan tuotantotapaa muutettaisiin. Lisäksi päätettäisiin asumispalveluyksiköiden minimikoosta.
Lisäksi sosiaali- ja terveyskeskusten palveluihin kohdistuisi erilaisia linjauksia, muun muassa röntgenpalveluihin, laboratorioiden toimintaan, dialyyseihin sekä lääkärin, hoitajan ja asiantuntijasairaanhoitajien vastaanottoihin liittyen.
Hyvinvointialue on avannut verkkosivuilleen kyselyn, jonka kautta kuntalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa UTV2-ohjelmaan. Verkkokysely on avoinna 14.−28.2. Kuntalaiskysely hyvinvointialueen UTV2-talousohjelmasta – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Asiaan liittyen voi myös lähettää kirjepostia osoitteella: Kirjaamo / Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Hanneksenrinne 7, 60220 Seinäjoki. Lisää kuoreen maininta ”Kuntalaiskysely”. Kuntalaiskyselystä voi tiedustella sähköpostilla: kuntalaiskysely@hyvaep.fi.
Taustaa
Uuden talouden tasapainottamisohjelman laatiminen on ollut välttämätöntä erityisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin hyvinvointialueen tulee saattaa taloutensa tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä. Tähän velvoittaa hyvinvointialuelaki.
Toisekseen hyvinvointialueelle on myönnetty lainanottovaltuus, mutta ehdollisena. Jotta hyvinvointialue voi ottaa pitkäaikaista lainaa, sen tulee täyttää Valtioneuvoston määrittelemät lainanottovaltuuden muuttamisen tiukat ehdot. Yksi ehdoista on uskottava talousohjelma. Ohjelman tulee osoittaa, että hyvinvointialue on kyvykäs maksamaan lainansa takaisin. Lainaa tarvitaan mm. rakennushankkeisiin.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue teki vuodelta 2023 noin 45 miljoonaa euroa alijäämää. Tilinpäätösennuste vuodelta 2024 on 65 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lisäksi tämänhetkinen talousarvio vuodelle 2025 on 27 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Tuloslaskelman saaminen positiiviseksi edellyttää vähintään 60 miljoonan euron edestä sopeuttavia keinoja. Lain edellyttämän talouden tasapainon saavuttamiseksi hyvinvointialueen on tehtävä sopeutustoimia yhteensä noin 130 miljoonan euron edestä.
UTV2:n peruslähtökohtana on, että hyvinvointialueen palvelut tuotetaan asukkaille palvelutarpeen kasvu, henkilöstön saatavuus ja taloudelliset reunaehdot huomioiden.