Alajärven ja Vimpelin sivistystoimi ja alueen koulut kutsuvat niin vanhempia kuin alueen päättäjiäkin mukaan yhteiseen Kuule mut -vanhempainiltaan, jossa pureudutaan alueemme koululaisten hyvinvointiin esikoululaisista lukioikään saakka.
Sivistystoimenjohtaja Vesa Kantola ja erityisopetuksen sekä yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinaattori Rebekka Saukko kertovat, että tarkoituksena on saada alustusten pohjalta aikaan hyvää keskustelua ja ehkä myös kokonaan uusia ideoita. Samalla halutaan muistuttaa päättäjille, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen on osaltaan myös resurssikysymys.
Tilaisuus järjestetään Alajärvellä kaikilla kouluilla samanaikaisesti ja Vimpelissä yhteisenä tilaisuutena yhteiskoulu-lukiolla. Päättäjät Alajärvellä kokoontuvat valtuustosaliin, josta kouluille striimataan alustukset eri aiheista.
Tilaisuuden avaa Vesa Kantola, jonka jälkeen lapsen ja nuoren kasvun ja kehityksen tukemisesta tavallisella arjella kertoo nuorisopsykiatrian ylilääkäri Seppo Palomäki.
Perhekeskusta alustuksessaan esittelee palveluyksikköjohtaja Sirpa Tuomela ja kiusaamisen vastaista suunnitelmaa Rebekka Saukko.
Yhteisen osan jälkeen ovat vuorossa koulujen ajankohtaiset asiat ja yhteistä keskusteluja koulun henkilöstön kanssa. Päättäjät jatkavat omaa keskusteluaan Alajärvellä Kantolan johdolla, Vimpelissä kaikki yhteisessä vanhempainillassa.
Nuorten ahdistus on lisääntynyt
Lasten ja nuorten asiat kuuluvat vahvasti osana yleiseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Illassa halutaankin nostaa esille niin huolia kuin ilon aiheitakin ja yleisen osuuden lisäksi päättäjille on tarjolla katsaus alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnista.
– Koulupuolelta illassa nostetaan esille myös ideaa kuntakohtaisista vanhempainyhdistyksistä. Niiden perustaminen on huoltajien asia, mutta haluamme tuoda idean ajateltavaksi, Kantola sanoo. Alueella toimii joitakin koulukohtaisia vanhempainyhdistyksiä ja niiden toiminta on erittäin hyvää.
Tutkimusten mukaan alueemme nuorten hyvinvointi on samaa tasoa muun maakunnan ja koko maan kanssa. Saukko sanoo, että vaikka mitään isoa huolta ei nouse esille siksi, että täällä poikettaisiin keskimääräisestä, niin huolenaiheita riittää silti.
Nuorten kohdalla erityisesti ahdistuneisuus on lisääntynyt ja niitä nuoria, jotka kokevat terveytensä hyväksi, on entistä vähemmän. Lisäksi kyselyissä lapset ja nuoret nostavat esille työrauhan merkityksen keskittymiseen oppitunneilla.
Positiivisiakin asioita tutkimuksista nousee esille. Kaverisuhteet sekä lapsilla että nuorilla ovat hyviä ja isolla osalla on mielekkäitä harrastuksia. Harrastuksiin on varmasti vaikuttanut niin Harrastamisen Suomen malli kuin kaupungin panostukset harrastusmahdollisuuksiin.
Kiusaamiseen halutaan puuttua
Tutkimuksen valossa Alajärven ja Vimpelin kouluissa kiusaamista esiintyy saman verran kuin maassa yleensäkin. Se tarkoittaa sitä, että kiusaamista esiintyy ja siihen puuttumiseen tarvitaan uusia keinoja.
Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen rakennettua toimintamallia onkin nyt tarkennettu ja se esitellään huoltajille vanhempainillassa. On tärkeää, että vanhemmat tietävät käytössä olevat keinot ja asia saadaan näin yhteiseksi.
– Kiusaaminen on muuttanut muotoaan niin, että siihen puuttuminen on yhä vaikeampaa, Kantola ja Saukko harmittelevat. Se ei enää tapahdu vain koulussa tai koulumatkoilla, vaan on siirtynyt yhä vahvemmin sosiaaliseen mediaan, jossa sen kontrollointi on entistäkin haastavampaa.
Tästäkin syystä kiusaamisen ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen on tärkeää saada koulun lisäksi myös vanhempien yhteiseksi asiaksi. Perheillä ja huoltajilla on valtava merkitys siinä, miten lapset käyttäytyvät sosiaalisessa mediassa. Joskus se lähtee jo omasta käyttäytymisestä vastaavilla alustoilla.
Illassa päästään keskustelemaan aiheesta yhdessä ja ehkä löydetään myös uusia tapoja päästä asiassa eteenpäin.
Kouluissa on alueellamme matkapuhelinten käyttöä rajoitettu oppitunneilla jo pitkään mutta tämän lukuvuoden aikana käytäntöjä on vielä yhtenäistetty koulujen järjestyssäännöissä. Oppitunneilla puhelinta saa käyttää vain opettajan luvalla. Alakouluissa matkapuhelinten käyttö ei vielä ole ongelmana.
Koulujen toiveena on, että tilaisuuksiin saataisiin nyt liikkeelle vanhemmat ja huoltajat sekä päättäjät laajalla rintamalla, jotta näistä tärkeistä asioista päästäisiin käymään hyvää keskustelua.
Tilaisuuksien jälkeen järjestäjät kokoontuvat vielä yhteen tekemän yhteenvetoa ja kertomaan eri tilaisuuksissa esille tulleista ajatuksista ja ideoista, jotta ne saadaan mahdollisimman laajaan käyttöön.
Tilaisuudet järjestetään kouluilla ja Alajärven valtuustosalissa tiistaina 18.2. kello 18 alkaen.
Tuula Jokiaho