Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston rehtori Titta Väänänen on nyt myös Alajärven musiikkiopiston rehtori. Sen lisäksi molempien oppilaitosten toimisto on ollut viime viikosta lähtien samassa osoitteessa ja toimistosihteeri Maria Isotalo hoitaa tehtäviä molemmissa yksiköissä.
Tästä huolimatta molemmat oppilaitokset jatkavat edelleen itsenäisinä, eli ne eivät suinkaan ole yhdistyneet, kuten moni on virheellisesti ajatellut.
– On todella hyvä, että toimisto sekä kansalaisopistolle että musiikkiopistolle on nyt sama, sillä tammikuun ajan tuntui sille, että kun jokin asia tuli työn alle, mappi oli aina väärässä osoitteessa, Väänänen kertoo.
Sekä Väänäsen että Isotalon työajat oppilaitosten välillä ovat 50 ja 50 prosenttia kumpaiseenkin. Uutena musiikkiopiston apulaisrehtorina on aloittanut Anne Degerman, joka saa keskittyä työssään musiikilliseen puoleen, Väänäsen vastatessa hallinnosta.
– Mielestäni näiden tehtävien yhdistäminen oli kaupungin kannalta järkevää. Aikaisemmin työaikani oli jaettu puoliksi vapaa-aikatoimen kanssa ja kyseessä olivat silloin varsin erityyppiset tehtävät. Nyt taas kansalais- ja musiikkiopistot ovat molemmat oppilaitoksia ja niiden hallinnolliset työt ovat keskenään samankaltaisia, Väänänen kertoo.
Kansalaisopiston toimisto ehti tätä ennen sijaita pitkään vanhassa paikassa Sairaalantiellä ja nyt onkin tärkeää saada tieto muutosta leviämään ennen tulevan syksyn kursseille ilmoittautumisia.
Uusi sijainti koulukeskuksessa musiikkiopiston tiloissa on asiakkaille mukavampi, koska enää toimistolla käydäkseen ei tarvitse kiivetä kolmanteen kerrokseen.
Muilta osin kansalaisopiston toiminta jatkuu ennallaan. Opiskelijoita kansalaisopistossa on ollut lukuvuoden aikana 1432, joista moni osallistuu useammalle kurssille. Kursseja on 193 ja 95 opettajaa. Kaikkiaan 6700 opetustuntia on toteutunut.
Tammikuussa tehdyn asiakaskyselyn perusteella tulevalle syksylle yritetään saada lisää toivottua kurssitarjontaa ja löytää niille opettajia. Kyselyn perusteella lyhytkursseja toivotaan yhä enemmän ja käsityöt, askartelu ja erilaiset kokkauskurssit ovat suosittuja.
Haasteena usein on löytää kursseille opettajia, mutta kansalaisopisto tekee parhaansa, että toiveet saadaan toteutumaan!
Musiikkiopistolla ihan uutta – pysy kuulolla!
Vaikka Titta Väänänen on nyt myös musiikkiopiston rehtori, niin musiikista hän kertoo ymmärtävänsä sen verran, että kuuntelee sitä sujuvasti. Onneksi hallinnollisissa tehtävistä musiikin syvempää osaamista ei tarvitakaan, vaan sitä varten oppilaitoksessa on nyt apulaisrehtori Anna Degerman.
Musiikkiopistossa on tällä hetkellä 220 opiskelijaa, joista 198 Alajärvellä ja Soinissa 25 sekä muskarilaiset. Opettajia on 18, joista kolme on virkaopettajia.
Degerman on Lahden konservatorion kasvatti ja omaa pitkän opettajataustan. Hänen pääaineenaan on ollut laulu, mutta sen lisäksi hänellä on osaamista hyvinkin laajaan valikoimaan eri instrumentteja.
Lahden kaupungille työskennellessään Degerman on kehittänyt uuden palvelumallin erityisoppilaiden harrastustoimintaan ja nyt jo Jyväskylä ja Vantaa ovat ottaneet tämän mallin käyttöönsä.
Alajärvelle Degerman haluaa lanseerata kehittämänsä perhemusan, joka sijoittuu musiikkiopistossa siihen vaiheeseen, kun lapsi on käynyt muskarin ja ennen kuin hän siirtyy varsinaiseen soitinopetukseen.
– Perhemusan idea on lähtenyt siitä, miten saada oppilaat motivoitua harjoitteluun kotona ja miten lapsi saataisiin kokemaan musiikin ilmiönä, silloin perhemusa olisi enemmän kuin soittotunti.
– Perhemusaan voi tulla koko perhe ja siellä musiikkia mietitään yhdessä monipuolisesti, soitetaan yhdessä eri instrumenteilla ja sävelletään!
Degerman kertoo, että perhemusasta on saatu erittäin hyvät kokemukset. Se antaa lapselle kuin muillekin perheenjäsenille vuoden aikaa miettiä, mikä olisi se oma instrumentti mitä oikeasti halutaan oppia soittamaan. Parhaimmillaan käy niin, että tuon vuoden jälkeen lapsen lisäksi myös vanhemmat aloittavat opinnot musiikkiopistossa!
Perhemusassa peritään vain yksi lukukausimaksu, vaikka mukana olisi useita henkilöitä. Sen avulla lapsi kasvaa alusta alkaen yhteissoittoon ja koko perhe voi saada soittamisesta uuden harrastuksen.
– Minulla on tästä kehittämästäni perhemusasta nyt 5,5 vuoden kokemus yksityisellä sektorilla ja Alajärvelle se tuodaan kokeiluun kunnalliselle puolelle ensimmäistä kertaa.
Degerman arvioi, että perhemusaan voidaan ottaa ensi syksynä enimmillään 12-13 perhettä ja jos joku perhe innostuu asiasta jo nyt, on mahdollista järjestää jo kevätkaudelle jotain kokeilutuntia.
Degerman odottaa innolla sitä, miten idea täällä otetaan vastaan. Mikäli vastaanotto on yhtä hyvää, kuin hän itse on Alajärvelle saapuessaan saanut, niin hyvin menee!
– Olen kokenut työympäristön täällä todella hyväksi ja työnjako Titan kanssa toimii hyvin, Degerman kiittää.
Tuula Jokiaho