Lehtimäen Pappilanmäen museoniitty on alkanut elää uutta kukoistusta. Vain muutama vuosi sitten niitty oli pahoin rehevöitynyt, se oli lähes hautautunut pensaikon ja lupiinimassojen alle.
Alajärven 4H-yhdistys vuokrasi niittyalueen pian kuntaliitoksen jälkeen seurakunnalta. Tavoitteena oli hoitaa niittyä kohti alkuperäistä asua. Ihan ensimmäisenä työnä niityllä oli tuolloin sen raivaaminen pusikoista ja sen jälkeen, lupiinien kitkennän ohella, niitty on myös niitetty säännöllisesti.
Vaikka lupiini onkin kovin kaunista kukkiessaan, niin se leviää hyvin tehokkaasti ja sen alle jäävät suomalaiset perinnekasvit. – Tänä kesänä lupiinille yritetään tosissaan antaa lähtö alueelta, sillä olemme palkanneet kolme 4H -nuorta työhön niiden kitkemiseen, Alajärven 4H:n toiminnanjohtaja Krista Savola kertoo.
Niitty on kooltaan puolisen hehtaaria ja se kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisema-alueeseen oleellisena osana. Alue on aikoinaan ollut ilmeisesti pappilan laidunmaata ja sen kyljessä on puutarha vanhoine omenapuineen, marjapensaineen ja koristekasveineen.
Puutarha-alue oli aikoinaan kanttori Aaro Vallinmäen perheen tila rakennuksineen ja puutarhoineen. Nykyisin alue on yksityisomistuksessa. Omistajilta on saatu lupa myös tämän alueen kunnostamiseen.
– Vanhoja perennoja kasvaa edelleen puutarhan alueella ja koska olemme viime vuosina saaneet lupiinien määrää vähenemään, ovat perennat saaneet uutta kasvuvoimaa, iloitsevat Savola ja ympäristöopettaja, 4H-yhdistyksen varapuheenjohtaja Heli Hämäläinen.
Kivi- ja riukuaidat kuntoon
4H -yhdistys saa niityn hoitosopimuksen perusteella ELY -keskukselta pienen korvauksen niityn hoidosta ja nyt saatu Ilmari Räsäsen säätiön apuraha mahdollistaa myös talkoiden järjestämisen alueen kunnostamiseksi.
Apurahan turvin ensimmäiset perinnebiotoopin hoitotalkoot pidettiin alueella toukokuun lopussa ja toiset talkoot ovat luvassa syksyllä.
Kevätkesän talkoiden avulla aluetta hoidettiin palauttaen sitä takaisin kohti aikaa, jolloin lupiini ei vielä vallannut jokaista niittyä ja kivi- ja riukuaidat olivat arkipäivää.
Talkoissa mukana oli myös makasiinimuseota ylläpitävä Lehtimäki-seura ja Järviseudun ammatti-instituutin luonto-ja ympäristöalan perustutkinnon monimuoto-opiskelijoiden ryhmä.
Päivän aikana jatkettiin museonmäen riukuaitaa maantien puolella ja aloitettiin kiviaidan kunnostusta. Lisäksi kitkettiin sitä surullisenkuuluisaa lupiinia.
Hoitotalkoissa piipahtivat myös Taimelan koulun 3-6 luokkien oppilaat tutustumassa mm. riukuaidan valmistukseen.
Tuula Jokiaho