Vapo Oy:n yksi omaehtoisista ympäristösitoumuksista on, että kaikille turvetuotantoalueille tehdään kesän aikana ympäristötarkastus. Tänä kesänä ympäristötarkastuksia tehdään jo kuudetta vuotta.
Kesätyöntekijöiksi palkatut ympäristötarkastajat koulutetaan joka vuosi tarkastamaan turvetuotantoalueet kriittisesti läpi.
– Kesätyöntekijä tulee suolle ikään kuin ”uusin silmin” ilman, että kaikki näyttää valmiiksi tutulta ja tarkastaa alueen luvanmukaisuuden, siisteyden ja vesienkäsittelyrakenteiden toiminnan, kertoo ympäristöasiantuntija Laura Sundell Vapo Oy:stä.
Tänä vuonna Vapo on palkannut kesäksi ympäri Suomen yhteensä 15 ympäristötarkastajaa. Yksi heistä on ensimmäistä kesää Vapolla Vetelin toimipisteessä työskentelevä Niina Voutilainen. Savolaislähtöinen Voutilainen opiskelee Oulun yliopistossa geologiaa pääaineenaan maaperägeologia. Turvetta käsitellään opinnoissa paljon, mikä innostikin hakemaan Vapolle kesätöihin.
– Halusin kesätyöpaikkaan, jossa näkisi vähän, mitä tulevaisuuden työ voisi olla ja tämä liippaa aika läheltä, Voutilainen kertoo.
Veteliin Voutilainen päätyi, sillä hänen poikaystävänsä mummola sijaitsee paikkakunnalla. Mummolasta löytyi myös asunto kesäksi.
Hyvä perehdytys
Ympäristötarkastuksessa käydään läpi kaikki kunkin suon vesienkäsittelyrakenteista varikkoalueisiin.
– Tärkein tarkastuskohde on vesienkäsittelyrakenteet, kuten sarkaojat, laskeutusaltaat, pumppaamot, pintavalutuskentät ja kosteikot, eli kaikki missä vesi liikkuu, Voutilainen kertoo.
Voutilaisella ei ennestään ollut kokemusta turvetuotannosta, mutta aloittaessaan hän sai tehtävään kattavan perehdytyksen. Toukokuun alussa Voutilainen osallistui muiden ympäristötarkastajien tavoin kaksipäiväiseen koulutukseen.
– Koulutuksen jälkeen tehtiin myös useita harjoituskäyntejä soille, Voutilainen kertoo.
Perehdytyksen jälkeenkään yksin ei ole tarvinnut pärjätä, vaan tarvittaessa apu on aina lähellä.
– Tärkeimmät tukihenkilöt työssäni ovat olleet soiden operaatiopäälliköt, joilta voi kysyä, jos vähänkin joku asia mietityttää. He myös tuntevat tuotantoalueensa hyvin, eikä paikkaa tarvitse välttämättä edes näyttää kartalta, kun he jo osaavat kertoa, miten asian kuuluu olla, Voutilainen kehuu.
Mikäli tarkastuksilla havaitaan puutteita, kirjataan ne ylös ja suon operaatiopäällikkö ottaa ne käsittelyyn kriittisyysasteen mukaan.
– Reaktioketju on toimiva ja nopea. Kriittiset puutteet korjataan heti ja pienimmätkin kuukauden sisällä.
Kandidaatin tutkielman aihe lennosta vaihtoon
Voutilaisen tyypillinen työpäivä on maastopäivä, jolloin hän heti aamusta suuntaa tarkastettavalle suolle. Paikan päällä hän saattaa vaihtaa urakoitsijan kanssa muutaman sanan, mikäli tämä on paikalla ja aloittaa sitten tarkastuskierroksen. Pienempiä tuotantoalueita ehtii tarkastaa parikin päivässä, suurempiin saa varata viikon.
Viime viikolla Voutilainen oli tarkastamassa Soinin ja Kyyjärven alueella sijaitsevaa Savonnevaa, jossa tuotannossa on tällä hetkellä noin 770 hehtaaria.
– Tämä on isompi tuotantoalue ja tarkastukseen kuluu useampi päivä, Voutilainen toteaa.
Voutilainen on kuluvan kesän aikana vakuuttunut siitä, että Vapossa kiinnitetään huomiota ympäristövastuuseen.
– Vapo on huomioinut kasvaneet tarpeet ja ihmisten kiinnostuksen. Ympäristöasioihin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota, Voutilainen toteaa.
Vapoon työnantajana Voutilainen on tyytyväinen. Kausityöntekijöille annetaan paljon vastuuta ja vapauksia.
– Meihin luotetaan, mutta tukiverkosto on koko ajan takana. Voi vaikka heti soittaa, jos tarvitsee apua.
Kesätyö on lisännyt Voutilaisen kiinnostusta turvetuotantoon niin paljon, että kandidaatin tutkielman aihekin lähti lennosta vaihtoon.
– Aluksi minun piti tehdä kandidaatin tutkielma pohjavesistä, mutta päätinkin vaihtaa aiheen turvetuotannon vesienkäsittelyyn. Työskentely turvetuotannon parissa kiinnostaisi myös tulevaisuudessa, Voutilainen hymyilee.
Laura Kujala